Boek van de maand december: Kookbijbel

Header PaagMag Boek van de maand DECIn de feestdagenmaand mag het allemaal best wat groter, bijzonderder en meer. Daarom raden we je deze maand een flink boek aan dat net zo leuk is om te geven als om zelf te lezen: De Kookbijbel van Niki Segnit.

Het boekenpanel over Kookbijbel

Bestel ons Boek van de maand bij Paagman.nl

Van recept naar recept

De Kookbijbel is eerder een boek over koken dan een echt kookboek. Het gaat namelijk veel verder dan het volgen van recepten en het maken van mooie creaties. Het boek is een bundeling van verhalen, ervaringen, anekdotes en recepten. Elk geschreven met een komische en speelse ondertoon. Via zijstapjes en kleine aanpassingen in recepten verbindt Segnit culturen met elkaar en springt ze van recept naar recept. Zo laat ze zien dat het verschil tussen platbrood en brioche qua techniek en ingrediënten helemaal niet zo veel verschilt.

Een kookopleiding in boekvorm

“Dit kan ik zelfs!”

Hoe vaak zie je een kookboek waarbij je meteen het gevoel hebt dat dit ook voor jou haalbaar is? Teamlid Sandra sloeg de Kookbijbel open en dacht gelijk “dit kan ik zelfs!”. Dit komt omdat de insteek van het boek erg laagdrempelig is, maar je kan er zelf van maken wat je wil. Het gebrek aan foto’s van gerechten draagt hier zeker aan bij, omdat je niet tegen te hoge verwachtingen hoeft op te boksen met je eigen creaties. Segnit geeft haar publiek het zelfvertrouwen en het positieve gevoel om gewoon te gaan beginnen en te kijken waar het schip strand. Stukje bij beetje kan je je techniek verbeteren en je repertoire uitbreiden. Maar ook als je niet in de keuken wilt staan is dit boek de moeite waard! De lezer kan er namelijk gewoon uit lezen, terwijl de keukenprins(es) eruit gaat koken.

Niki Segnit geeft iedere kookkluns het zelfvertrouwen om aan de slag te gaan

De smaakbijbel

Acht jaar geleden verscheen van Niki Segnits hand al de alom geprezen De smaakbijbel. Hierin ging zij aan de slag met 99 verschillende ingrediënten en creëerde zo duizenden smaakcombinaties. Zoals Segnit zelf ook al aangeeft in haar voorwoord van de Kookbijbel, ontstond haar tweede bijbel al bij het maken van de eerste. De smaakbijbel is voor als je al kan koken, de Kookbijbel is echt vanaf stap 1 leren koken; samen heb je een allesomvattend naslagwerk. Over het eerste werk van Segnit zei panellid Anita al in het interview voor onze najaarsglossy Present: “Ik ben […] groot fan van De smaakbijbel van Niki Segnit. Van buiten is het prachtig; van binnen vreselijk saai. Geen plaatjes, niks. Maar de bijna wetenschappelijke smaakcombinaties worden heel levendig beschreven. Je doet hierin inspiratie op, maar moet er vervolgens zelf iets mee doen. Daar houd ik van: zelf denken, zelf ontdekken.”

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Aja Gabel – Het ensemble

Bestel Het ensemble bij Paagman.nl

Vier talentvolle musici vormen samen het Van Ness strijkkwartet. Aan het begin van het boek zijn ze net bij elkaar, jong, ambitieus en vol passie. Hun ensemble vervlecht hun levens met elkaar, zeker naarmate hun kwartet succesvoller wordt. Zoals alle gewone mensen beleven de leden van het kwartet grote hoogtepunten: muzikaal succes, kinderen, liefde vinden. Maar daar tegenover staan moeilijke momenten zoals ziekte, dood, onbeantwoorde liefde en een lichaam dat je in de steek laat. Dankzij de prettige schrijfstijl van Gabel en op de juiste momenten een sprong in de tijd wordt het boek nergens pathetisch en is het een ware ode aan het leven. Een fijne toevoeging zijn de klassieke muziekstukken die als motto voor de hoofdstukken staan en de sfeer van het verhaal aangeven en bepalen. Voor liefhebbers een feest van herkenning, voor de ongeoefende luisteraar een prachtige introductie op muziek voor strijkkwartet.

Imme Dros – Van liefde en verlangen

Bestel Van liefde en verlangen bij Paagman.nl

Wat een prachtig nieuw boek van Imme Dros. Alles is mooi, de vormgeving, de illustraties en vooral ook de verhalen. Imme Dros kan als geen ander de klassieke verhalen en sprookjes naar de moderne tijd vertalen en de illustraties van Harrie Geelen zijn kleine kunstwerkjes. Maar voor wie is het boek nu eigenlijk bedoeld? Achter op de kaft staat dat het voor kinderen vanaf 12 jaar is maar je kan het ook aan iets jongere kinderen voorlezen want die beschouwen het gewoon als een spannend verhaal. Wil je de diepere lagen en humor die in de verhalen verstopt zit begrijpen dan moet je wel wat ouder zijn. Een grappig detail is bijvoorbeeld dat als de naam van Repelsteeltje moet worden geraden alle namen van bekende nederlandse jeugdboeken schrijvers voorbij komen. De bundel met verrassende en bekende verhalen gaan over thema’s als opgroeien, vriendschap, liefde en verlies en zijn bij uitstek geschikt om er samen van te genieten.

Arno Geiger – Onder de Drachenwand

Bestel Onder de Drachenwand bij Paagman.nl

Op de voorkant van het boek staat een foto van jongeman die midden in een weiland zit te schrijven, een brief of een dagboek. In ieder geval een sfeerbeeld van verloren dagen. Dat is ook het thema dat Arno Geiger aan de hand van brieven van getuigen in het laatste jaar van de tweede wereldoorlog aankaart. De personages, een gewonde soldaat, een jonge vrouw met baby, een joodse tandarts en een verliefde puber, beschrijven het alledaagse in deze gruwelijke tijd. Mensen zoals jij en ik die door het toeval in deze tijd leven, tijd die zoveel anders had kunnen zijn. Tijd die hun afgenomen is, een jeugd, een liefde, een leven. De slechteriken, de meelopers, de nazi’s blijven op de achtergrond. Maar zoals Veit, de jonge soldaat, aan het einde van de oorlog opmerkt neem je altijd iets mee uit deze periode, iets wat je nooit meer loslaat.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, meijunijuliaugustus, september, oktober, november en ons Kinderboek van de maand oktober!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand april: Waar we niet over praten

Ons Boek van de maand april geeft je inzicht in de Australisch-Vietnamese...
Lees verder