Boek van de maand oktober: Een ongewoon huwelijk

We hebben deze maand voor het eerst een Kinderboek van de maand, maar ook ons gewone Boek van de maand mag in oktober uiteraard niet ontbreken.

Deze maand: Tayari Jones – Een ongewoon huwelijk. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.

Het boekenpanel over Een ongewoon huwelijk

Bestel Een ongewoon huwelijk nu bij Paagman.nl

Het Amerikaanse rechtssysteem

Een ongewoon huwelijk is een krachtig, subtiel, droevig verhaal over het strafrechtsysteem in Amerika en de persoonlijke, langetermijngevolgen van diens gebreken en het volgende onrecht. De hoofdpersoon, Roy, is een hardwerkende, ondernemende zwarte man die zich vanuit zijn arbeidersklasse-achtergrond met een welverdiende studiebeurs aan de universiteit omhoog heeft gewerkt. Hij is getrouwd met een kunstenares uit de middenklasse, Celestial. Samen zijn ze klaar voor de volgende stap in hun relatie om samen een gezin te stichten. Dan, tijdens een reis terug naar huis, wordt Roy beschuldigd en veroordeeld voor een misdaad die hij niet heeft begaan.

An American Marriage

De originele titel van het boek is An American Marriage, wat nog beter laat zien dat het een probleem is dat heel Amerika aangaat. Er zijn al vele discussies, artikelen en fictieverhalen die de rasgebaseerde onrechtvaardigheid in het gevangenissysteem van de Verenigde Staten onder de loep nemen. De meeste van deze zijn gericht op raciale profilering waardoor jury’s eerder geneigd zijn een zwarte dan een blanke te veroordelen wanneer ze hetzelfde bewijsmateriaal krijgen.

Rauw, pijnlijk, hard… en ongelofelijk mooi

Ook al is ras – en dan met name het zijn van een zwarte Amerikaan – een van de belangrijkste pijlers van de roman, het wordt vooral gebruikt als basis voor het verhaal in plaats van als focuspunt. Er wordt niet gekeken naar het onrecht an sich, maar de roman richt zich voornamelijk op de verstrekkende gevolgen ervan: hoe levens op z’n kop worden gezet en relaties uit elkaar vallen als gevolg daarvan. Het perspectief van Een ongewoon huwelijk wisselt gedurende de roman en laat zo een brede maar tegelijkertijd diepe karakterschets zien. Dit boek maakt toch een beetje invoelbaar hoe het is om in zo’n samenleving te leven en onterecht veroordeeld te worden.

In nieuwsberichten heb je de problemen al vaker gelezen, maar nu krijgt het een gezicht

‘Don’t judge a book by it’s cover’

We kunnen ons voorstellen dat mannelijke lezers het boek in eerste instantie zouden laten liggen als ze het omslag van Een ongewoon huwelijk zien. De metallic cover en de aanbeveling van Oprah Winfrey kunnen een signaal afgeven dat het boek meer voor vrouwen is. Maar net zoals Tayari Jones in haar boek pleit, is de buitenkant niet altijd een volledige indicatie voor wat er binnen in zit. Ja, het boek gaat over liefde en huwelijk, maar niet op de romcom-chicklit manier. Jones dwingt ons om na te denken over wat het werkelijk betekent om te trouwen, en of er een moment komt waarop loyaliteit niet langer kan worden verwacht. Uiteindelijk worden we er aan herinnerd dat onrecht tegen onschuldige zwarte mannen op veel meer mensen invloed heeft dan je in eerste instantie zou denken, namelijk ook de partners, vaders en moeders en de vrienden die van hen houden. Het is niet voor niets dat niet alleen Oprah Winfrey, maar ook Barack Obama dit boek heeft getipt.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Jon McGregor – Reservoir 13

Bestel Reservoir 13 nu bij Paagman.nl

Reservoir 13 begint als een standaard thriller met de verdwijning van een dertienjarig meisje in de grillige natuur van Noord Engeland, maar wordt al snel het verhaal van het leven in een dorp op het platteland. Belangrijk in het boek is het ritme, het ritme van de natuur en het ritme van het leven in een dorpsgemeenschap. Het boek zit vol hypnotiserende herhalingen, zo begint vanaf hoofdstuk 2 bijna elk hoofdstuk met min of meer dezelfde zin. Hierdoor wordt het feit van de steeds terugkerende seizoenen met elk hun eigen karakter, werkzaamheden en tradities versterkt. Natuurlijk blijft ook elk jaar de vraag wat er met Becky is gebeurd terugkomen maar vervaagt dat meer en meer en neemt het gewone leven steeds meer zijn gewone loop. Al met al een betoverende roman die stemt tot nadenken.

Julien Sandrel – De droomlijst

Bestel De droomlijst nu bij Paagman.nl

Vanaf het eerste hoofdstuk waarin tiener Louis wordt geschept door een vrachtwagen en in coma raakt waren wij verkocht aan dit boek. Moeder Thelma is eerst ontroostbaar, maar wanneer ze onder het bed van haar zoon een bucketlist vindt besluit ze zijn wensen en dromen waar te maken. Terwijl haar zoon in coma ligt in het ziekenhuis, zegt Thelma haar baan op en leeft haar zoons dromen. Vergezeld door haar gekke moeder filmt ze al haar avonturen terwijl Louis vecht voor zijn leven. Ontroerend, maar meestal ook ontzettend grappig. Zo worden de twee vrouwen dronken van de sake in Japan, gaan ze los in een karaoke bar en spelen ze in een taxi een achtervolgingsscene na. Af een toe een traan, maar vaak moet je hardop lachen. Je wilt dit boek gegarandeerd niet meer wegleggen zodra je eraan begint!

Lotte Kok – Skydancer

Bestel Skydancer nu bij Paagman.nl

De tijd staat stil in Dingle en Oscar doet niks anders dan de hele dag op de bank liggen. Hij is een permanente puber. Totdat Agnes in de straat komt wonen. Het hele dorp komt in beweging en is op slag verliefd op haar. Behalve Oscar, hij vertrouwt haar niet. Maar al gauw komt hij er achter dat hij iedere dag slechter zonder haar kan. Thema’s als opgroeien, verliefd worden, hamburgers eten en lange lome zomerdagen worden op een luchtige manier in korte zinnen aangekaart.

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, meijunijuliaugustus, september en ons Kinderboek van de maand oktober!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand september: Hier komen wij vandaan

In september hebben we gekozen voor deze verrassende roman die het magische...
Lees verder