Top 15: Back to school in augustus!

Het nieuwe schooljaar startte op 21 augustus en inmiddels kijken we alweer vol naar het najaar. Maar eerst kijken we ook nog even terug met de boeken die in augustus het meest werden verkocht!

In augustus moedigden we Oranje Leeuwinnen vol aan, maakten we een feestje van het schoolspullen kopen met onze Schoolfest Shoppingnights en keken we het eerste seizoen Zomergasten gepresenteerd door Theo Maassen.

1) Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Bestel 👆 via Paagman.nl

Na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer weer terug met een dijk van een roman. Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

2) Roald Dahl – Joris En De Geheimzinnige Toverdrank

Bestel 👆 via Paagman.nl

Roald Dahl blijft onverminderd populair. Joris en de geheimzinnige toverdrank is een fantastisch kinderboek van bestsellerauteur Roald Dahl. Met prachtige tekeningen van Quentin Blake. De grootmoeder van Joris is een kreng. Ze is altijd gemeen tegen hem (en eigenlijk ook tegen zijn ouders). Op een ochtend moet Joris op zijn grootmoe passen en haar medicijnen geven. Dan krijgt hij een idee: hij gaat een toverdrankje voor haar maken! Er gaat van alles in: motorolie, kanariezangzaad en nog veel meer… En dan gebeuren er de vreemdste dingen!

3)  Patrick Orriëns, Jan Sander, Maarten Steenmeijer en Cees van Rutten – Radar Love

Bestel 👆 via Paagman.nl

Radar Love 50 jaar is een biografie over de ultimate drivin’ song in woord, beeld en geluid. In zijn soort uniek voor Nederland, misschien zelfs een wereldprimeur. De levensloop van de Kooymans/Hay compositie in 248 pagina’s toont een indrukwekkende tijdreis. Een gedetailleerde reconstructie van de geboorte van deze Golden Earring klassieker. Een beeldverslag van 50 jaar gebruik in commercials, films, televisieseries en meer dan achthonderd coverversies tot en met het creatieve misbruik in de branding van allerlei consumentenproducten. Een musthave voor iedere muziekliefhebber en Earring fan. Het boek werd op vrijdag 25 augustus aan honderden enthousiaste Golden Earring-fans gepresenteerd bij Paagman Frederik Hendriklaan.

4) Merijn de Boer – Het Surinamedagboek

Bestel 👆 via Paagman.nl

Met ons Boek van de maand juli maakte je deze zomer sowieso een verre reis! Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. Waar hoofdpersonage Merijn zijn reis compleet synchroniseert met de schrijver Helman, is zijn reisgezelschap over het algemeen met andere intenties op reis gegaan. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. Met een zeer divers gezelschap vertoef je in een hangmat, vaar je in een boot en beklim je hoge bergen. Dit levert de nodige grappige situaties op, waarbij Merijn de Boer voor de absurditeit in het alledaagse vindt.

5) Hannah Grace – Icebreaker

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dit boek is een mega hit op TikTok! Hannah Grace brengt kunstschaatsers en ijshockeyers samen in haar boek Icebreaker. Anastasia “Stassie” Allen heeft één doel in haar leven: een plek veroveren in het Amerikaanse kunstschaatsteam. Ze werkt keihard om de beste te zijn van het universiteitsteam van Maple Hills en heeft daar alles voor over. Nathan Hawkins is als aanvoerder van het ijshockeyteam de Maple Hills Titans gewend de verantwoordelijkheid voor zijn hele team te dragen. Wanneer door een klein misverstand de kunstschaatsers en ijshockeyers de rest van het semester de ijsbaan moeten delen, is Nathan vastbesloten dat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan met de bloedfanatieke Stassie, die haar frustratie over het delen van de ijsbaan duidelijk laat merken. Maar dan is er ineens een probleem dat Stassie niet zelf kan oplossen. Nathan lijkt de enige die haar kan helpen. De spanning tussen de twee stijgt van alle kanten. Maar Stassie maakt zich geen zorgen. Want verliefd worden op een ijshockeyer zou haar nóóit overkomen. Of toch wel?

6) Thomas Hertog – Het Ontstaan Van De Tijd

Bestel 👆 via Paagman.nl

Thomas Hertog is kosmoloog en hoogleraar theoretische natuurkunde aan de KU Leuven, en de eerste Zomergast van Theo Maassen. Zijn boek Het ontstaan van de tijd heeft na de uitzending een vlucht genomen. Hoe komt het dat uit de oerknal een heelal is ontstaan waarin als bij wonder leven mogelijk is? Dit is misschien wel de grootste vraag waarover Stephen Hawking zich het hoofd heeft gebogen tijdens zijn buitengewone leven. Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die dit raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Zij ontdekten een diepere laag van evolutie, verscholen in de prille beginfase van het universum, waarin de natuurwetten zelf leken te veranderen. Materie, krachten en de tijd verdwijnen bij de oerknal. Dit bracht hen op een revolutionair idee: wat als de wetten van de fysica niet in steen gebeiteld staan maar geboren worden, en samen met het jonge heelal mee evolueren? Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels.

7) Rebecca Yarros – Fourth Wing

Bestel 👆 via Paagman.nl

De nieuwe hitserie op TikTok vertelt het verhaal van Violet. Haar droom om scribent te worden aan het befaamde Basgiath Oorlogscollege valt in duigen wanneer de generaal – oftewel haar moeder – haar opdraagt deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders. De helft van de cadetten zal het eerste jaar niet overleven en de meesten willen Violet vanwege haar afkomst uit de weg ruimen – vooral Xaden, de meedogenloze (en aantrekkelijke) leider van het squadron. Violet moet alles op alles zetten om te overleven, want op Basgiath zijn er maar twee opties: afstuderen of sterven.

De rest van de top 15:

8) Arnon Grunberg – De Vluchteling, De Grenswacht En De Rijke Jood

In de zomer van 2022 reisde Arnon Grunberg naar Oekraïne, Georgië en Dubai om de werking van de grens te onderzoeken. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot.

9) Sacha Bronwasser – Luister

M. vertrekt halsoverkop uit Nederland en gaat naar Parijs, waar ze begint te schrijven. Pas een half mensenleven later komt haar verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte.

10) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris

De lezer leert de al overleden Eliza May kennen via de levens van anderen in de loop van 170 jaar, als schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven werd verguisd.

11) Pieter Omtzigt – Een Nieuw Sociaal Contract

Pieter Omtzigt pleit voor een nieuw sociaal contract om de mechanismen van de rechtsstaat weer goed te laten functioneren.

12) Adriaan van Dis – Naar Zachtheid En Een Warm Omhelzen

Een negenjarige jongen wordt tijdelijk opgevangen in het huis van zijn grootouders, maar in dat huis wacht hem een andere oorlog. Een vergeten hoofdstuk uit het oeuvre van Adriaan van Dis.

13) Isabel Allende – De Wind Kent Mijn Naam

Een latino-moeder verdwijnt als ze vanuit Amerika wordt teruggestuurd naar El Salvador, terwijl haar dochter alleen achterblijft in smerige opvangcentra in een voor haar onbekend land.

14) Karin Slaughter – Na die nacht

Tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp treft Sara Linton een zwaargewonde vrouw met letsel dat akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van haarzelf vijftien jaar eerder.

15) Esther Gerritsen – Gebied 19

De dag na zijn bruiloft wordt Tomas alleen wakker. Zijn vrouw is nergens te bekennen. Wanneer hij de hond gaat uitlaten, zijn de straten angstwekkend leeg.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Lezen voor de lijst? Met deze boekwissels wordt het lezen voor de lol!

BookTok (of BoekTok) is een fenomeen. Miljoenen jongeren wereldwijd maken enthousiast gebruik...
Lees verder