De vakantie staat voor de deur en misschien is jouw koffer zelfs al gepakt. Ben je nog op zoek naar een boek voor op reis of gewoon thuis? Wat dacht je van ons nieuwe Boek van de maand?
Deze maand: Celeste Ng – Kleine brandjes overal. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.
Het boekenpanel over Kleine brandjes overal
Perfecte familie, grote geheimen
Kleine brandjes overal is een fascinerende pageturner over grote geheimen in een perfecte stad. Deze perfecte stad heet Shaker Heights, waar alles met ijzeren discipline is gepland en afgestemd op elkaar. Zo is er grondig over de stadsplattegrond nagedacht (alle scholen zijn zo geplaatst dat ieder kind ernaartoe kan lopen zonder een grote straat te hoeven oversteken) en is ook het uiterlijk van de straten door de gemeente van tevoren bedacht (elk huis is gecategoriseerd volgens een bepaalde stijl met bijbehorende kleuren). Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson en haar perfecte familie. Als Mia en Pearl Warren in het leven van de Richardsons verschijnen, komen de verhoudingen echter op scherp te staan.
Je voelt dat er iets misgaat maar je weet nog niet hoe
Collega Anita: “Ik vond het met name heel mooi hoe die familieverhoudingen beschreven zijn.” Echter, wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Elena en Mia lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het is structuur versus chaos, discipline versus creativiteit. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan. Deze roman snijdt veel relevante, hedendaagse onderwerpen aan zoals identiteit, moederliefde en maakbaarheid van het leven.
Onvermijdelijke climax
Het is lastig om één hoofdpersonage in dit boek aan te duiden. Per hoofdstuk – en zelfs binnen de hoofdstukken – weet Celeste Ng met fijne subtiliteit steeds de focus te verleggen van het ene naar het andere personage. Dit zorgt er voor dat het vooral de onderlinge karakterdynamiek is die je als ‘hoofdpersoon’ aan zou kunnen wijzen. De constante actie-reactie van de personages is de stuwende kracht in het verhaal en laat zien hoe snel iemand in een bepaalde rol geduwd kan worden. Vaak gebeurt dit zelfs onbewust of onbedoeld.
Bijzonder wat voor dingen (moeder)liefde kunnen veroorzaken
De Richardsons zijn erg manipulatief, maar niet uit gemene opzet maar gewoon omdat ze uit vanzelfsprekendheid verwachten dat het voor hun toch wel goed komt. Boekverkoper Nelleke zegt daar dan ook over: “Knap hoe Celeste Ng de antagonisten toch een menselijk karakter heeft gegeven.” Ze hebben niet door wat voor gevolgen hun acties kunnen hebben en wat voor effect dit op andere personen kan hebben. Samen met deze dynamiek, schrijft Ng in mooie zinnen en rake observaties naar een onvermijdelijke climax toe. Perfect voor in de zomer, maar pas op: grote kans dat je het in één ruk uit wilt lezen!
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Rachel Kushner – Club Mars
Wat betekent het als je arm en een vrouw bent in Amerika? De 29-jarige hoofdpersoon Romy Hall zit twee keer levenslang plus 6 jaar vast voor de moord op haar stalker. Ze heeft geen kans op vrijlating. Zonder een oordeel te vellen laat Rachel Kushner de lezer een gedetailleerd beeld zien van een grote vrouwengevangenis in de Verenigde Staten. De gedetineerden en hun bewakers zijn slachtoffer van het systeem, beide kanten komen aan bod. De lezer wordt aangezet om kritisch na te denken en zelf conclusies te trekken. Kijkers van de Netflix-serie “Orange is the New Black”: Club Mars toont de harde werkelijkheid.
Libby Page – Het zwembad
Het zwembad is het ultieme vakantie- en feelgood-boek. Je begint met lezen en ongemerkt verschijnt er een glimlach op je gezicht die af en toe even moet wijken voor een enkele traan. Voor de hoofdpersonen in dit boek speelt het zwembad in de londense wijk Brixton een bepalende factor in hun leven. Door de ogen van de oude dame Rosemary krijg je een stuk van de geschiedenis mee en door de belevenissen van de jonge Kate zie je wat de functie van het zwembad nu is. Samen trekken ze ten strijde voor het behoud van het zwembad. Je weet van tevoren dat alles goed komt maar dat is niet storend, het verhaal ontroert en je krijgt meteen zin om zelf ook een duik te gaan nemen.
Amy Bloom – Witte huizen
Eleanor Roosevelt, een geheime lesbische liefde in het Witte Huis en een geëmancipeerde journaliste. Witte huizen is een roman waarin historische figuren de hoofdrol spelen. Het boek laat overtuigend zien waarom Eleanor Roosevelt een van de meest intrigerende vrouwen in de geschiedenis is en blijft. Ze was overduidelijk een rolmodel voor ambitieuze vrouwen die zich hard maakten voor verandering. Amy Bloom heeft ongekend veel research gedaan voor haar historische roman, maar toch blijft de verhouding tussen feit en fictie onduidelijk. Dit maakt het in dit geval juist extra interessant en sterk. Witte huizen is een intiem portret van een scandaleuze liefde.
Daan Heerma van Voss – Noem het liefde
Noem het liefde is het verhaal over een onmogelijke liefde. Een 18 jarig meisje en een 34 jarige man beginnen een onstuimige liefdesrelatie die vanaf het begin gedoemd is te mislukken. Zij is jong, impulsief en wispelturig, hij een sombere cynische dertiger die nu al in een midlife-crisis lijkt te zitten. Hij worstelt met zichzelf en zoekt zingeving in zijn leven en denkt dat bij haar te vinden. Voor haar lijkt het leven en de liefde meer een spelletje. Door deze liefdesgeschiedenis ga je nadenken over je eigen ideeën over de liefde en de rol die je in relaties speelt.
Paagman boek van de maand
Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, mei en juni