Wintertijd lastig? Nee hoor! Wij vinden een donkere avond een prachtig excuus om met een boek op de bank te kruipen. Daarom raden we je deze maand weer een boek aan dat je moet hebben gelezen.
Deze maand: Peter Terrin – Patricia. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.
Het boekenpanel over Patricia
Ga dit samen lezen
Wauw, wat een boek! Wij begonnen met lezen en konden niet meer stoppen. Het is spannend, bij vlagen bevreemdend en lekker geschreven. Nadat je de laatste pagina hebt gelezen, laat Terrin je achter in complete verwarring.
Een tip van ons boekenpanel: zorg dat (leesclub)vrienden, familie of collega’s dit boek ook lezen want dit is een boek dat nog lang in je hoofd blijft zitten en waar je bijna wel over moet praten.
Zoek een maatje om dit boek tegelijkertijd mee te lezen!
Wie is Patricia?
Het verhaal begint met Astrid, een succesvolle vrouw van middelbare leeftijd compleet met droombaan, kind en knappe man. Als ze haar telefoon in bad laat vallen bij het naar bed brengen van haar zoontje, beseft ze onbereikbaar te zijn. Ze staat op, loopt het huis uit en vertrekt. We maken alles mee vanuit Astrid die op koele zakelijke toon verslag doet van haar belevenissen. Ze komt over als een sympathieke maar vooral capabele vrouw die slechts voor een kort moment de draad kwijt was. Maar hoe verder je in het boek komt, hoe meer vragen je hierbij kunt stellen. Want hoe spannend Astrids verhaal ook is, we blijven nieuwsgierig naar de Patricia uit de titel. Om daar achter te komen moet je het boek zelf maar lezen natuurlijk.
Een boek als dit wil je vaker lezen; verrassend en verwarrend
Complete verwarring
Ook al laat Astrid in het boek weinig emotie zien – haar manier van vertellen is bijna zakelijk te noemen – voelden wij toch allemaal sympathie voor haar. Op het moment dat Peter Terrin Patrica ten tonele voert, heb je al meteen de neiging om terug te bladeren, omdat je aan jezelf gaat twijfelen. Bijna als in een thriller laat Terrin je steeds verschillende dingen zien om je aan het eind toch weer op een ander spoor te zetten. Hij speelt een sluw spel met de lezer, die met steeds meer vragen komt te zitten, maar ten slotte verbluft, verwonderd en bewonderend het boek sluit. Het zit heel knap in elkaar, want je voelt het einde totaal niet aankomen. Wij bleven na het lezen in complete verwarring achter en wilden maar een ding: direct opnieuw beginnen.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Gabe Habash – Stephen Florida
De gelijknamige hoofdpersoon van Gabe Habash’ Stephen Florida is vreemd en verontrustend, maar overtuigt wel. Of ja, eigenlijk heet de hoofdpersoon niet echt Stephen Florida maar Steven Forster. Zijn naam is namelijk tot stand gekomen door een onhandige administratieve fout. Hij leeft voor worstelen en heeft maar één doel: het nationaal kampioenschap winnen. De schrijfstijl is erg direct en staccato, wat het verhaal alleen maar versterkt. Dit maakt Stephen Florida een uiterst vreemde en intrigerende roman, omdat het niet volgens de normale regels van romanschrijven gaat. Habash zet de sfeer van een antiheld die obsessief aan de slag gaat om te krijgen wat hij wil treffend neer.
Antonio Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten
Dit nieuwe kookboek is een mooi eerbetoon aan de vorig jaar overleden Antonio Carluccio, die bekend stond als ‘de peetvader van de Italiaanse keuken’ en de mentor van Jamie Oliver was. Het boek is prachtig vormgegeven en de gerechten nodigen uit om gemaakt en gegeten te worden. Wat dit boek onderscheidt van veel andere Italiaanse kookboeken is dat er vooral onbekende maar o zo smaakvolle streekgerechten in staan. Er wordt regelmatig gekookt met restjes en past dus goed in de huidige tendens van duurzaam leven. Naast de vele recepten en foto’s staat er op elke pagina ook een korte anekdote of wetenswaardigheid. Dit maakt het ook nog eens zeer leesbaar en meer dan alleen een kookboek. Kortom, een aanwinst in elke keuken.
Arita Baaijens – Paradijs in de polder
Op ontdekkingsreis gaan in eigen land lijkt een vreemd idee, maar in dit tijdperk waarin we continue op het scherm van onze mobiele telefoon kijken in plaats van om ons heen, kan elke pas die je buiten de deur zet een nieuwe ervaring opleveren. Aan de hand van tientallen oefeningen spoort Arita Baaijens ons aan om alle vanzelfsprekendheden te laten varen en op ontdekkingsreis te gaan in eigen land. Je hebt geen dure uitrusting nodig een potlood en een schriftje zijn al voldoende. De illustraties van Maria Walnut maken op een eenvoudige manier duidelijk hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur.
Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en ons Kinderboek van de maand oktober!