Hoe vind je tussen ons grote aanbod dat ene prachtige cadeau of de roman die je nog weken bij blijft? Dat dit een uitdaging kan zijn begrijpen wij maar al te goed. Voor de derde maand helpen wij je een handje met ons Paagman Boek van de maand.
Deze maand: Peter Zantingh – Na Mattias. Lees snel verder om te weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden!
Het boekenpanel over Na Mattias
Acht perspectieven, één verhaal
De titel van het boek, Na Mattias, zegt precies wat het boek is: een verhaal over het leven dat doorgaat nadat iemand is overleden. Dit leven volg je via acht personages, die elk op hun eigen manier een connectie met Mattias hebben gehad. We vinden het logisch dat de dierbaren van een overledene, zoals de vriendin of moeder, verdriet heeft en rouwt. Dat ook de verhuurder van een vakantiehuisje of het kassameisje bij de vaste supermarkt een connectie heeft met deze persoon is iets waar de meeste mensen niet bij stil zullen staan. Het drukte ons in ieder geval met de neus op de feiten. We hebben soms snel een oordeel klaar over iemand zonder dat we weten wat die persoon momenteel met zich meedraagt. Boekverkoper Nelleke geeft terecht aan dat het meer effect heeft dan je denkt: “Indrukwekkend om te zien dat de impact van iemands dood verder strekt dan de naasten.” Zantingh laat zien wat één gebeurtenis kan betekenen voor verschillende levens die soms meer met elkaar verbonden zijn dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Het leest als een puzzel van acht verschillende personages en perspectieven die samen één verhaal vormen
Méér dan een boek over rouw
We zouden het boek echter te kort doen door het een boek over rouw te noemen. Ook al is de kerngebeurtenis van het boek erg tragisch, Zantingh stopt er op de juiste momenten wat humor in. Die zorgt ervoor dat het boek over het algemeen niet te zwaar leest. Toch is ook dit geen garantie dat je overmand kan worden door emoties. Panellid Meltem herkende veel in het verhaal: “het raakte me omdat het soms heel dichtbij komt”. Daarnaast bevat Na Mattias een erg herkenbare schets van onze tijd. Zo was Mattias een groot fan van het online voetbalspel Football Manager. Dit zorgt voor nieuwe connecties – die dertig jaar geleden niet gemaakt konden worden. Ook speelt Zantingh naast de rol van social media in op andere maatschappelijke elementen, zoals de angsten van nu. Dit maakt het boek erg relevant. Uiteindelijk is een vraag die centraal staat welk verhaal je wordt als je er niet meer bent. Na het lezen van het boek kun je concluderen dat dit er vooral afhangt wie het betreffende verhaal vertelt. En dat, ongeacht de verteller, je een klein beetje door blijft leven. Een troostrijke gedachte.
Groots en meeslepend op een zo klein mogelijke manier opgeschreven
Show, don’t tell
De verschillende perspectieven lezen als korte verhalen, maar vormen toch een geheel. Op subtiele wijze weet Zantingh de verschillende verhalen met elkaar te verweven. Pas aan het eind van het boek kom je erachter wat er met Mattias gebeurd is en gedurende het boek kom je dit door de acht personages stukje bij beetje te weten. De schrijfstijl is erg minimaal en direct, maar kent veel rake observaties. Volgens panellid Britt is dit dan ook precies de kracht van dit boek: “Zantingh weet precies hoeveel woorden hij nodig heeft om dit verhaal te vertellen.”
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Min Jin Lee – Pachinko
Pachinko ziet eruit als een dikke pil, zowel qua vormgeving als qua inhoud. Het verhaal beslaat namelijk vier generaties van een Koreaanse familie. Deze familie wordt gedurende het boek steeds verder uitgebouwd, omdat personages nieuwe relaties aangaan en kinderen krijgen. De Koreaanse-Japanse cultuur zit door het boek gewoven en laat ook heel duidelijk zien wat voor effect het heeft op de gezinnen. Dit boek toonde ons een totaal nieuwe wereld waar we nog niet zo veel van af wisten, maar waar je wel erg met de karakters meeleeft. Zo blijkt uit het boek dat Koreanen vastzitten in een bepaalde rol en er nauwelijks uit kunnen komen. Via de familie volg je ook de maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld. Een mooi, indrukwekkend verhaal dat ook nog eens erg leerzaam is.
Stephen Fry – Mythos
De Griekse mythen waren al een juicy all time favorite, maar nu nog meer. Mythos is plat en plastisch, maar op een hilarische manier. Er zitten veel voetnoten in Mythos en normaal zijn die puur voor extra informatie, maar in dit geval zijn het de zijstapjes en extra grapjes die het boek nog meer maken. Het voelt verre van een droge herlezing van de Griekse mythen door Fry’s nuchtere humor en traditionele maar toch moderne manier van vertellen. Het is af en toe veel namedropping, maar daar steekt Stephen Fry wel de draak mee. Je hoeft het boek echter niet in één keer uit te lezen, omdat de verhalen in goed behapbare hoofdstukken verdeeld zijn. Makkelijk ‘voor erbij’ of om met de mythen te beginnen dus. Extra leuk voor gymnasiumscholieren die de mythen een keer op een andere manier willen zien.
Paagman boek van de maand
Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.