Ons 80e Boek van de maand is een debuut over een kleine boerengemeenschap dat via tien individuele stemmen één verhaal vertelt. Ons nieuwe Boek van de maand is: Het verdwijnen van Ferdi Heijen van Max Hermens.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Het verdwijnen van Ferdi Heijen
In het buitengebied
Het verdwijnen van Ferdi Heijen is helemaal niet zo’n dik boek (maar wel prachtig vormgegeven!). Op een hete zomerdag verdwijnt de twaalfjarige Ferdi Heijen tussen het maïs. Niemand uit de boerengemeenschap lijkt zich om zijn lot te bekommeren, en het waarom van zijn verdwijning is onduidelijk. Je beleeft het boek vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Ferdi Heijen en 9 andere personages. Samen vormen ze een zieltogende gemeenschap die zich staande probeert te houden in een snel veranderende wereld. Eigenlijk is het boek een soort getuigenverslag, allerlei stemmen komen aan bod over wanneer ze Ferdi Heijen voor het laatst hebben gezien en hoe ze hem kennen. Daardoor is het boek geen seconde saai, omdat er telkens een nieuw personage wordt uitgelicht met een nieuw verhaal. Hierdoor leer je Ferdi kennen, maar ook de spreker, en hoe de dynamiek daar zit in het buitengebied.
Echte mensen
Met zijn eerste roman levert schrijfdocent en verhalenschrijver Max Hermens een boek af dat in een stevige Nederlandse traditie wortelt. Max Hermens komt zelf uit een klein Limburgs dorp en dat merk je in alle kleine nuances en details. Ieder personage heeft een eigen stem zonder dat het overdreven wordt aangedikt. Op de achterkant van het boek staat een quote van Joost Oomen: “Als je wilt weten hoe de mensen praten en denken, echte mensen, moet je bij Max Hermens wezen”. In korte hoofdstukken leer je ieder karakter en z’n geschiedenis, ideeën en dagdagelijkse problemen kennen. Een boer moet noodgedwongen zijn land verpachten, een Poolse arbeidsmigrant knapt de rotklussen op, kinderen hebben weinig toekomstperspectief en de buitenstaanders die iets voor hen willen betekenen komen er nauwelijks tussen. En ondertussen blijf je als lezer je zorgen maken om Ferdi Heijen. Want ondanks de sociale controle lijkt werkelijke verbinding tussen de dorpsbewoners te ontbreken. Hoe kan een kind zomaar ongezien verdwijnen?
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Kaliane Bradley – Het ministerie van tijd
Dit is een heerlijke tijdreisromance en spionagethriller ineen! Als lezer volg je een ambtenaar die moet samenwonen met ‘Achttienzevenenveertig’, een man die gered is uit het verleden. Samen met nog een handvol andere zogenoemde ‘expats’ uit verschillende tijdvakken moet hij zich aanpassen aan de eenentwintigste eeuw. Als Victoriaanse man is het voor hem soms lastig dingen te begrijpen die voor de brug heel normaal zijn, zoals wasmachines en Spotify. In dit boek zitten diepere lagen in die je aan het denken zetten, maar ook de spanning van een spionagethriller. Dit maakt het boek vrij luchtig en daardoor perfect voor het zomerseizoen.
Christine Otten – Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld
In Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld maak je kennis met Anir. Als ex-gedetineerde wordt hij in contact gebracht met Emma, een eigenzinnige jonge vrouw die zijn verhaal als casus zal gebruiken voor haar proefschrift criminologie. Al snel wordt de band tussen de twee heel hecht en delen zij meer dan enkel Anirs verhaal met elkaar, maar als lezer voel je snel dat dit niet goed kan blijven gaan. Anir vertelt Emma en de lezer over bijzondere ervaringen uit twaalf jaar detentie, over de herinneringen uit diens jeugd en over de onvoorwaardelijke liefde van zijn familie die nooit expliciet getoond werd maar altijd voelbaar was. Hoe lang kan de intieme vriendschap tussen Anir en Emma standhouden?
Miranda July – All fours
In All Fours besluit een 45-jarige vrouw zichzelf opnieuw uit te vinden. Een semi-bekende kunstenaar besluit spontaan dat ze met de auto van Los Angeles naar New York wil reizen. Twintig minuten na de start van haar trip, neemt de vrouw zomaar een afslag van de snelweg en huurt een kamer in een goedkoop motel. In eerste instantie is dat voor één nacht, maar al snel blijkt dat ze niet van plan is om ergens anders heen te gaan. All Fours beschrijft het zoeken naar identiteit, liefde en autonomie tijdens de (peri)menopauze. Miranda July doet dit op een hilarische en sexy manier dat het hele boek doordrenkt. Het is een verslavend boek dat elke vrouw de bevestiging geeft dat zij het recht heeft te bestaan, en hoe mooi die zoektocht naar jezelf kan zijn.
Arie Storm – Satirië
Satirië, waar werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen, gaat over August Voois, een literatuurcriticus en schrijver die ermee stopt (net als Arie Storm). Hij komt terecht bij een satirisch tijdschrift en kraakt in het boek allerlei schrijvers, lezers en boekverkopers af. Zijn boek lijkt wel een satire op zijn eigen leven, en op de literaire wereld. Het is gedurfd! Arie Storm schrijft irritant pesterig en soms is het bijna te veel. Maar hij komt er wel mee weg.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️