Boek van de maand mei: De verdwijning van Josef Mengele

Header Boek van de maand mei, De verdwijning van Josef Mengele

Hoe vind je tussen ons grote aanbod dat ene prachtige cadeau of de roman die je nog weken bij blijft Inmiddels zijn we in mei aangekomen, dus presenteren wij u weer een nieuw Boek van de maand bij Paagman.

Vandaag, op 4 mei, staan wij stil bij alle burgers en militairen die in oorlogssituaties of bij vredesoperaties zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ons Boek van de maand draagt hieraan bij, opdat wij niet vergeten. Deze maand: Olivier Guez – De verdwijning van Josef Mengele. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.

Het boekenpanel over De verdwijning van Josef Mengele

Boek van de maand mei, De verdwijning van Josef Mengele
Bestel het Boek van de maand nu bij Paagman.nl

De titel en het omslag van het boek laat eigenlijk weinig aan de verbeelding over. “What you see is what you get” zul je misschien denken, maar geloof ons, je krijgt veel meer.

De tweede wereldoorlog is net afgelopen, Hilter is verslagen en de jacht op voormalige Nazi-kopstukken is volop aan de gang. Na zich kort schuilgehouden te hebben op een boerderij vlucht ‘het beest’ Josef Mengele naar Argentinië om daar samen met andere nazi’s een nieuw bestaan op te bouwen. Via het leven van Mengele zitten we een heel boek lang midden in de naoorlogse Duitse gemeenschap in Zuid-Amerika.

Een combinatie van feit en fictie

Het boek leest als fictie, maar zit vol met feiten als namen van Nazi-kopstukken, plaatsen en naoorlogse gebeurtenissen in Europa en daarbuiten. Het kader is dan ook feitelijk en waarheidsgetrouw. Door de vlotte en luchtige manier van vertellen stoort dit echter geen moment. Mengele neemt ons overal mee naar toe. Hierdoor krijg je juist een goed beeld van de Zuid-Amerikaanse nazicultuur en een duidelijke reconstructie van het naoorlogse bestaan van de ‘Engel des doods’.

Guez kon dit verhaal alleen in de romanvorm vertellen, maar geeft de lezer ook een uitgebreide bronnenlijst en legt uit hoe hij zich op het schrijven van dit boek heeft voorbereid. Dit getuigt van grote nauwkeurigheid en diepgravend onderzoek. Tussen de bekende feiten vult hij de gaten meesterlijk op met fictie.

Tussen de ons bekende feiten vult Olivier Guez de gaten mooi op met fictie

Waanzin

Op krachtige en boeiende wijze speelt Guez met het principe van goed en fout. Door de jaren heen zijn er steeds meer details en geheimen over de praktijken in de Tweede Wereldoorlog blootgelegd, maar in de eerste jaren na Mengele’s vlucht was dit nog niet zo zwart-wit. Veel Nazi’s verwachten snel weer terug te kunnen naar hun geliefde Duitsland, Europa hoeft alleen maar tot inkeer te komen. Ze hebben toch goed (wetenschappelijk) werk verricht? Langzaamaan brokkelt deze wereld af en verdwijnt hun hoop. Zijn paranoia drijft Mengele regelmatig tot waanzin. Misschien was zijn leven uiteindelijk een grotere hel dan wanneer hij gewoon was geëxecuteerd. Heeft het leven de dokter van Auschwitz gestraft?

Vlotgeschreven relaas over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog

Het is duidelijk dat Mengele aan de ene kant overtuigd is van zijn onschuld, maar toch ook worstelt met zijn eigen toedracht in de oorlog. Als je de geschiedenisboeken er op naslaat, kom je hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat Mengele een van de grootste monsters van de oorlog was, maar in De verdwijning van Josef Mengele blijft deze conclusie toch iets meer in het midden. Hij is een wetenschapper die handelt op basis van feiten, hij wilde juist de wereld een stukje beter maken. Het boek toont aan dat Mengele overduidelijk een slimme, ijverige man was. Door zijn talenten te gebruiken voor groot kwaad, waren ze uiteindelijk verloren voor de wereld. Wat zou hij hebben kunnen doen voor de mensheid als hij zijn genialiteit ten goede had gebruikt?

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Frank van Kraaikamp – Elitepauper

Boek van de maand mei, Elitepauper
Bestel Elitepauper nu bij Paagman.nl

Een rauwe inkijk in een leven van vechten, zuipen, snuiven, spanning, elektriciteit in de lucht. De hoofdpersoon van deze debuutroman zit gevangen in zijn dubbelleven met aan de ene kant zijn baan van vlotte carrièrejager en aan de andere kant zijn weekenden op de voetbaltribune met de jongens, de voetbalhooligans. De roes van de gevechten maakt het leven echt. Welke keuze zal je maken als je wordt gedwongen te kiezen? Het perfecte boek voor diegenen die in het stadion achter de goal staan.

Graeme Macrae Burnet – De verdwijning van Adèle Bedeau

Boek van de maand mei, De verdwijning van Adele Bedeau
Bestel De verdwijning van Adèle Bedeau nu bij Paagman.nl

De verdwijning van Adèle Bedeau is geen typische thriller en verdient net als het vorige boek van deze schrijver, Zijn bloedige plan, een breder publiek. Een goed geschreven verhaal over een man die in een isolement leeft en zich door sociale onhandigheid in de nesten werkt. Het ongemak is herkenbaar en wordt extreem uitvergroot. De hoofdpersoon heeft het gevoel dat alles wat om hem heen gebeurt  op hem betrekking heeft waardoor hij steeds verder vervreemdt van zijn omgeving en iedereen wantrouwt. Met het voor- en nawoord wordt de lezer ook nog op het verkeerde been gezet waardoor het boek nog een paar dagen in je hoofd blijft rondzingen.

Catherine Lacey – De antwoorden

Boek van de maand mei, De antwoorden
Bestel De antwoorden nu bij Paagman.nl

Deze roman is een onderzoek naar de liefde. Een vriendinnenexperiment wordt ontworpen om de liefde op een wetenschappelijke manier te benaderen. Hier proberen ze er achter te komen hoe liefde en emoties functioneren in het menselijk brein. Met humor maar messcherp worden belangrijke thema’s zoals geweld tegen vrouwen en gelijke rechten beschreven. Is dit het antwoord op de ultieme vraag hoe kun je het beste van iemand houden? Catherine Lacey laat ons achter met vooral heel veel vragen. Een genre overschrijdend boek.

Aafke Romeijn – Concept M

Boek van de maand mei, Concept M
Bestel Concept M nu bij Paagman.nl

Concept M is een eigentijdse roman geschreven in een soepele stijl. Het verhaal speelt zich af in een toekomstig Nederland waarin er nog maar 1 politieke partij bestaat en het land te maken heeft met een om zich heen grijpende ziekte. De hoofdpersoon lijdt aan deze ziekte en komt in contact met een militante actiegroep die in protest komt tegen de Nederlandse regering.  Er komen actuele thema’s aan bod zoals de macht van de farmaceutische industrie en de kosten van de gezondheidszorg. Dit alles zorgt voor een herkenbaar maar beetje vervreemdend verhaal dat je aanzet tot nadenken over de huidige samenleving.

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart en april.

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Meer dan je ooit zult weten

In augustus gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag...
Lees verder