Boek van de maand maart: Björnstad

Het is bijna boekenweek en dat betekent heel veel nieuwe boeken! Maar hoe vind je tussen ons grote aanbod dat ene prachtige cadeau of de roman die je nog weken bij blijft?

Sinds vorige maand helpen wij je een handje met ons Paagman Boek van de maand. Deze maand: Fredrik Backman – Björnstad. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.

Het boekenpanel over Björnstad

Bestel het Boek van de maand nu bij Paagman.nl

Zweeds ijshockey

Een klein Zweeds stadje midden in het bos, vrieskou, een oude ijsbaan en een ijshockeyteam met talent. Dit zijn de ingrediënten voor een razend spannend verhaal over ijshockey, maar meer nog over de dynamiek binnen een klein dorp met een kleine sportclub en iedereen die daar -gewild of ongewild- bij betrokken is. Hou je niet zo van ijshockey? Geen probleem, zodra je begint met lezen kun je het boek niet meer wegleggen!

Wie had gedacht dat ik ooit zo zou genieten van een boek over ijshockey?

Kampioenschap

Björnstad is een stadje waar niet veel meer te beleven valt. Elk jaar verdwijnen er meer banen, huizen blijven leeg staan en oude gebouwen worden niet meer opgeknapt. Maar één ding glanst nog wel: het juniorenteam van Björnstad Hockey is dit jaar beter dan ooit en maakt kans op de kampioenstitel. Winst zou betekenen dat de op handen zijnde nationale ijshockeyacademie in Björnstad komt te staan waardoor de hele stad zou opleven. Kortom, de toekomst van de stad en haar inwoners hangt af van een team vol onzekere en meedogenloze tieners.

Vooruit en terug

In een tempo dat past bij het ijshockeyspel schrijft Backman toe naar een onvermijdelijke climax (we gaan niets verklappen!). Backman blikt afwisselend vooruit en terug, hij versnelt om even later weer een gebeurtenis uitgebreid te beschrijven en hij wisselt soms razendsnel van personage. Boekverkoper Nelleke: “In het begin moest ik wennen aan het vooruitblikken, maar juist zijn schrijfstijl en aparte tempo maken het boek razend spannend.” Ook panellid Britt kon niet stoppen met lezen: “Ik heb het in twee dagen uitgelezen. Ik was constant in tweestrijd. Aan de ene kant wil je zo snel mogelijk doorlezen om te weten hoe het afloopt, maar anderzijds is het zo mooi beschreven dat je ieder woord in je op wil nemen. Indrukwekkend.”

Ons advies: hou je weekend vrij en reis af naar het Zweedse Björnstad

Giftige cocktail

Björnstad laat goed zien wat voor vreemde denkbeelden kunnen ontstaan in een gesloten gemeenschap. Hoor je erbij, dan gaat het team voor je door het vuur. Maar sta je aan de rand of er net buiten, dan is het beter om constant op je hoede te zijn. Via het ijshockeyteam en het dorp laat Backman verschillende maatschappelijke thema’s de revue passeren. Seksualiteit, geaardheid, groepsdruk en acceptatie zijn onderwerpen waar elke tiener mee worstelt, maar in Börnstad komt het hele dorp hiermee in aanraking, ook de volwassenen. Dit vormt een zeer giftige cocktail die zorgt voor vele dilemma’s en confrontaties. Helaas kunnen we niet meer zeggen zonder het verloop en eind van het boek te verklappen. Dan is er maar één oplossing: hou je weekend vrij, kom langs in een van onze winkels en reis af naar het Zweedse Björnstad.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Fiona Mozley – Elmet

Bestel Elmet nu bij Paagman.nl

Elmet is het verhaal van de vader, een grote sterke beer, die alles doet om zijn gevoelige zoon Daniel en zijn sterke dochter Cathy te beschermen tegen de boze buitenwereld. Hun veilige thuis wordt echter al snel bedreigd door een bezitterige landeigenaar. Het boek leest als een sprookje gebaseerd op de literatuur en legendes van het Yorkshire landschap en zijn middeleeuwse geschiedenis. Het boek kent ook vele actuele thema’s: de coming of age van Daniel, de onderdrukking van de huurders door de landeigenaar en de ondergeschikte rol van de vrouw. Het verhaal zit barstensvol emoties wat naar een onvermijdelijke explosie leidt.

Sarah Domogala – De kunst van het verdwijnen

Bestel De kunst van het verdwijnen nu bij Paagman.nl

Het debuut van Sarah Domogala komt binnen als een bom. Een non-fictief verhaal over het leven van de auteur wiens leven niet over rozen gaat; de druk om te presteren achtervolgt haar. Het verhaal is vooral bedoeld voor lezers die diezelfde ervaringen hebben meegemaakt of mensen kennen die kampen met een burn-out. Domogala neemt haar lezer mee op een zoektocht naar de oorzaken achter haar paniekaanvallen, de onrust in haar drukke leven en toont vooral hoe ze hier mee omgaat. Aangrijpend, heftig en herkenbaar; een mooi boek ter inleiding in de wereld van een burn-out.

Martijn Neggers – Spoetnik

Bestel Spoetnik nu bij Paagman.nl

Martijn Neggers beschrijft op een hilarische manier het leven van een jonge leraar die geen werk lijkt te vinden in de hoofdstad en op zoek gaat naar werk in het zuiden, maar eenmaal daar voelt hij zich niet op zijn plek en blijkt hij meer een buitenstaander. Neggers beschrijft feilloos hoe het voelt om buiten de boot te vallen binnen een groep waar je niet thuis in bent en hoe groot het verlangen is om er gewoon bij te horen. Naast een humoristische laag bevat het boek ook zwaardere thema’s; zo komen verschillen binnen sociale milieus en eenzaamheid aan bod.

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Meer lezen over ons vorige Boek van de maand februari? Klik hier voor onze recensie over Als de sterren zingen van Tonke Dragt.

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand oktober: De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder