Ga met ons Boek van de maand mee op reis naar een fictieve dictatuur waar je liever niet komt. Ons nieuwe Boek van de maand is: Een maand in Managuay van Roger Abrahams.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Een maand in Managuay
Land van taco’s, tango’s en tanks
Hoofdpersoon Stef Beckers is een student uit Utrecht die het aanbod krijgt om een maand in Managuay te gaan studeren. Hij is aanbeland bij de laatste fase van zijn studie en wil graag journalist worden, maar hij heeft nog niet echt iets ‘groots’ verricht. Ondanks (of juist dankzij) het feit dat Managuay een militaire dictatuur is, ziet hij zijn reis als een uitgelezen kans om een goed journalistiek verhaal te vinden voor een Grote Primeur. Zijn hoogleraar vraagt hem om één gunst: een pakketje met stroopwafels meenemen voor een vriend. Het afleveren van dit pakketje zet een hele reeks gebeurtenissen in gang en voordat Stef het weet, wordt hij onderdeel van de machtsstrijd tussen de rebellen en de overheersers. Een maand in Managuay houdt het midden tussen satire, true crime, thriller en literatuur. Maar bovenal is het een erg goed bedacht en uitgewerkt boek met veel details en een verhaallijn waarin erg veel gebeurt. Laat je meevoeren in deze verzonnen militaire dictatuur met alle clichés en gruwelen die je kan bedenken: ontvoeringen, grote primeuren, jungle, clubs, en een hoop drank.
Verlies jezelf in geofictie
Toen we aan deze recensie begonnen, hebben we met het Boek van de maand-team zitten twijfelen: gaan we wel of niet zeggen dat Managuay een fictief land is? Het is natuurlijk een ontzettend goede 1 april-grap als je na het lezen van het boek – wie weet… als je toch besluit om ter voorbereiding van je volgende vakantie “Managuay” bij Google in te toetsen – er pas achter komt dat het land volledig bedacht is. Maar eigenlijk zit daar juist de kracht van het boek. Omdat je zelfs als je wéét dat Managuay niet echt bestaat, je na een paar bladzijdes in het boek toch volledig mee gaat in die fantasie. Door Een maand in Managuay te lezen hebben wij niet alleen kennis gemaakt met dit land van taco’s, tango’s en tanks, maar zijn wij ook in de wereld van “geofictie” gedoken. Geofictie is het bedenken en vastleggen van een geografische fantasiewereld. Het maakt niet uit of dat nou een stad, land of hele planeet is.
Zijn eigen reis door Zuid-Amerika inspireerde auteur Roger Abrahams om Managuay te creëren. Over dit fictieve land berichtte hij tot 2013 ook wekelijks in de Volkskrant over als speciaal correspondent. Na tien jaar keert hij in zijn debuutroman terug naar deze laatste militaire dictatuur in Zuid-Amerika. Auteur Roger Abrahams legt de voordelen van zo’n setting uit in dit stuk voor de Volkskrant: “…ik hoef voor Managuay niets te researchen: dat hele land komt uit mijn duim. De enige beperking ligt in mijn wens om er een land van te maken dat zou kúnnen bestaan. Dus zorg ik ervoor dat de Managuayaanse flora en fauna passen bij Latijns-Amerika, net als de nationale geschiedenis.” Deze fantastiewereld met voeten in de echte wereld heeft het Boek van de maand-team voldoende stof tot gesprek gegeven, variërend van “heb je deze knipoog naar Lil’Kleine?” tot “wist je dat de boeken van Tolkien ook onder geofictie vallen?” (niet dat wij dachten dat Midden-Aarde echt bestaat, maar het besef van geofictie geeft toch een nieuwe lading). Verrassend goed bedacht!
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Rebecca F. Kuang – Yellowface
Als haar studievriendin en bestseller-auteur Athena plotseling in haar bijzijn overlijdt, pakt June haar kans om een nog onbekend manuscript van Athena mee te nemen. Met de nodige aanpassingen maakt ze het manuscript eigen en brengt het uit bij een vooraanstaande uitgeverij. Kom maar op met die succesvolle carrière! Wordt dit dan haar grote doorbraak in de literaire wereld waar ze al zolang op wacht? Maar wanneer mag je een creatie van jou noemen? En waar ligt de grens met plagiaat? Kan ze dit grote geheim bewaren of raakt ze verstrikt in haar web van leugens? Niet alleen een inkijkje in de literaire wereld maakt dit een uniek verhaal, ook wordt de hedendaagse problematiek zoals internetpesten en eenzaamheid, gecreëerd door onder andere social media, aan de kaak gesteld. Een moderne, confronterende en soms tenenkrommende roman van de auteur van The Poppy War en Babel. Een rollercoaster read, die je achterlaat met genoeg stof tot nadenken.
Lena Kurzen – Schuilhuisje
Lena Kurzen geeft met Schuilhuisje een beeld waarin iedereen zich kan herkennen. Een stel moet gedwongen thuiswerken en zit daardoor steeds op elkaars lip. Genoeg reden voor conflict, zou je zeggen. Dit herkenbare beeld wordt stukje bij beetje afgebroken en al snel wordt duidelijk dat de hoofdpersonen niet langer kunnen doen alsof er niets aan de hand is. Hij leidt een dubbelleven, zij is daar inmiddels van op de hoogte. Het verhaal is grappig, ondanks het pijnlijke en heftige onderwerp. Ondanks de lengte (206 pagina’s) perfect om discussies over te voeren!
Ann Napolitano – Je bent prachtig
Wanneer een boek omschreven wordt als een ‘hommage aan Louisa May Alcotts klassieker Little Women‘ dan verwacht je als lezer een rijkelijke familieroman. ‘Je bent prachtig’ voldoet hier ruimschoots aan. Je volgt de familie Padovano in hun chaotische leven. Maar vooral de twee oudste zussen komen als vertellers aan bod. De slimme Julia die haar hele toekomst al heeft uitgestippeld valt als een blok voor de stille introverte William, die ook een heftige geschiedenis met zich meedraagt. Ook volgen we zus Sylvie. Een rustige jonge vrouw die wacht op de ware liefde en zich het liefst met boeken omringt. Wanneer William door een donkere periode gaat en een heftige beslissing neemt verandert het leven van deze drie personages voorgoed. Een prachtig boek waar je van begin tot eind van zal genieten.
Abraham Verghese – Het verbond van het water
Het verbond van het water van Abraham Verghese is een prachtig, eeuwomvattend verhaal over een familie in Zuid-India. Het begint eind vorige eeuw met een jong meisje dat verhuist naar het platteland om te trouwen. Hun gezin breidt uit met kinderen en kleinkinderen en aangetrouwden, maar al gauw komt familiehoofd Big Ammachi erachter dat ze aan een aandoening lijden, waarbij sommige leden van de familie op mysterieuze wijze verdrinken. Ze komen in aanraking met verschillende dokters, wiens verhalen we ook leren kennen. De verhalen van alle personages worden heel uitgebreid verteld en komen mooi samen. Een heerlijk verhaal waarin de medische wereld, liefde, water, natuur en familie een briljante rol spelen.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️