Het grote Boek van de maand 2018 overzicht

PaagMag Boek van de Maand jaaroverzicht 2018Ondertussen zijn we alweer bijna halverwege december, dus dat betekent dat we weer gaan aftellen naar het nieuwe jaar. Geen betere manier om dat te doen dan met eindejaarslijstjes natuurlijk!

Daarom delen wij bij dezen graag het grote Boek van de maand 2018 overzicht: al onze keuzes van het afgelopen jaar nogmaals op een rijtje. Welk boek heb jij gelezen? Of wil je nog lezen? Hopelijk kun je met dit jaaroverzicht je nog-te-lezen-lijst voor 2019 fijn uitbreiden.

Boek van de maand februari: Tonke Dragt – Als de sterren zingen

Bestel Als de sterren zingen via Paagman.nl

Dit boek geeft je een inkijkje in het oeuvre en schrijversleven van een van de beste kinderboekenschrijvers van de afgelopen eeuw. Het is ongelooflijk knap hoe Dragt in elk verhaal je weer een nieuwe wereld in weet te trekken. Haar teksten lezen vlot en zijn zeer poëtisch. Alle verhalen zijn geschikt om (voor) te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar, maar doordat ze allemaal een diepere laag of boodschap bevatten valt er ook heel wat te zien, te leren en te genieten voor broers, zussen, ouders en grootouders. Lees het boek niet te snel, want je moet in alle rust van Tonke Dragt kunnen genieten. Zo kan elk verhaal de tijd krijgen om nog even na te zingen in je hoofd.

Boek van de maand maart: Frederik Backman – Björnstad

Bestel Björnstad via Paagman.nl

Een razend spannend verhaal over een klein Zweeds dorp met een talenvol ijshockeyteam. Via het ijshockeyteam en het dorp laat Backman verschillende maatschappelijke thema’s de revue passeren. Seksualiteit, geaardheid, groepsdruk en acceptatie zijn onderwerpen waar elke tiener mee worstelt, maar in Björnstad komt het hele dorp hiermee in aanraking. In een tempo dat past bij het ijshockeyspel schrijft Backman toe naar een onvermijdelijke climax. De schrijver blikt afwisselend vooruit en terug, hij versnelt om even later weer een gebeurtenis uitgebreid te beschrijven en hij wisselt soms razendsnel van personage.

Boek van de maand april: Peter Zantingh – Na Mattias

Boek van de maand april - Na Mattias
Bestel Na Mattias via Paagman.nl

Een verhaal over het leven dat doorgaat nadat iemand is overleden. Ook al is de kerngebeurtenis van het boek erg tragisch, Zantingh stopt er op de juiste momenten wat humor in. Die zorgt ervoor dat het boek over het algemeen niet te zwaar leest. Het leest als een puzzel van acht verschillende personages en perspectieven die samen één verhaal vormen. Op subtiele wijze weet Zantingh de verschillende verhalen met elkaar te verweven. Zo laat hij zien wat één gebeurtenis kan betekenen voor verschillende levens die soms meer met elkaar verbonden zijn dan je op het eerste gezicht zou verwachten. De auteur weet precies hoeveel woorden hij nodig heeft om dit verhaal te vertellen.

Boek van de maand mei: Olivier Guez – De verdwijning van Josef Mengele

Boek van de maand mei, De verdwijning van Josef Mengele
Bestel De verdwijning van Josef Mengele via Paagman.nl

Deze roman van Olivier Guez is in een toegankelijke stijl geschreven en zit dan ook zeer goed in elkaar. Het boek leest als fictie, maar het kader is feitelijk en waarheidsgetrouw. Op krachtige en boeiende wijze speelt Guez met het principe van goed en fout. De roman is een uiteenzetting van een bestaan waar we weinig over weten, en laat zien dat Mengele niet zo gemakkelijk wegkwam. Heeft het leven de dokter van Auschwitz gestraft?

Boek van de maand juni: Lina Wolff – De polyglotte geliefden

Bestel De polyglotte geliefden via Paagman.nl

Polyglot, wat is dat? De Zweedse schrijfster Lina Wolff geeft zelf het antwoord op de achterflap: een polyglot is iemand die veel talen kent. Het boek is opgedeeld in drie delen, elk deel heeft zijn eigen personage. De hoofdpersonen in dit drieluik kennen dus veel talen, maar de taal van de liefde zit daar niet bij. Teleurstellingen in de liefde, scheve machtsverhoudingen en onbeantwoord verlangen. Excentrieke personages, maar de problemen zijn universeel. Uitermate geschikt voor liefhebbers van de boeken van Michel Houellebecq. Het boek is niet zo gruwelijk als de boeken van Houellebecq soms kunnen zijn, maar het ongemak en ongeluk van de personages spat van de pagina’s.

Boek van de maand juli: Celeste Ng – Kleine brandjes overal

Bestel Kleine brandjes overal via Paagman.nl

Fascinerende pageturner over grote geheimen in een perfecte stad. Deze roman snijdt veel relevante, hedendaagse onderwerpen aan zoals identiteit, moederliefde en maakbaarheid van het leven. Ng schrijft met mooie zinnen en rake observaties naar een onvermijdelijke climax toe. Perfect voor in de zomer, maar pas op: grote kans dat je het in één ruk uit wilt lezen!

Boek van de maand augustus: A.M. Homes – Dagen van inkeer

Bestel Dagen van inkeer via Paagman.nl

In de verhalenbundel Dagen van inkeer toont A.M. Homes met humor en eenvoud de Amerikaanse middenklasse. Met rake observaties laat ze eenvoudig de oppervlakkigheid en hypocrisie van de hedendaagse maatschappij zien. Dit boek laat je nadenken over jezelf door allerlei verschillende karakters op te voeren. Sommige verhalen zijn gevaarlijk realistisch en herkenbaar, andere zijn met iets meer fantasie en magie, maar allemaal zijn ze even relevant en modern. De mix tussen de verschillende verhalen is dan ook erg goed samengesteld. Onze favorieten? ‘Hallo allemaal’, ‘De nationale vogeltentoonstelling’ en ‘Altijd prijs’.

Boek van de maand september: Belinda Bauer – Blinde drift

Bestel Blinde drift via Paagman.nl

Blinde drift is een thriller vanwege het onderwerp en de spanningsopbouw, maar het is ook een positief verhaal over overlevingsdrang en familiebanden. Bauer zorgt ervoor dat je haar personages echt leert kennen en laat zo zien hoe gebeurtenissen tot stand komen door hun keuzes. De hoofdpersoon Jack is een heel sympathiek personage, zelfs met zijn gebreken. Je begrijpt waarom hij de dingen doet die hij doet. Het is allemaal voor zijn familie. Dit maakt het verhaal spannend met toch ergens ook een sprankje feelgood.

Boek van de maand oktober: Tayari Jones – Een ongewoon huwelijk

Bestel Een ongewoon huwelijk via Paagman.nl

Een ongewoon huwelijk is een krachtig, subtiel, droevig verhaal over het strafrechtsysteem in Amerika en de persoonlijke, langetermijngevolgen van diens gebreken en het volgende onrecht. Er wordt niet gekeken naar het onrecht an sich, maar de roman richt zich voornamelijk op de verstrekkende gevolgen ervan: hoe levens op z’n kop worden gezet en relaties uit elkaar vallen als gevolg daarvan. De originele titel van het boek is An American Marriage, wat nog beter laat zien dat het een probleem is dat heel Amerika aangaat. Het is niet voor niets dat niet alleen Oprah Winfrey, maar ook Barack Obama dit boek heeft getipt.

Kinderboek van de maand oktober: Marc ter Horst – Palmen op de Noordpool

Bestel Palmen op de Noordpool via Paagman.nl

Een goed kinderboek is voor alle leeftijden en dat geldt zeker voor dit boek. De doelgroep is kinderen vanaf een jaar of 10, maar als volwassene is het minstens net zo leerzaam en leuk. Of zoals Ter Horst schrijft: “Ik heb alles voor jou en voor mezelf op een rijtje gezet, op een manier die jij en ik meestal wel en soms net niet begrijpen. Maar als je het even niet begrijpt is dat echt niet zo’n probleem. Als je even doorzet begrijp je het wel weer”.

Boek van de maand november: Peter Terrin – Patricia

Bestel Patricia via Paagman.nl

Patrica van Peter Terrin leest bijna als een thriller. Het is spannend, bij vlagen bevreemdend en lekker geschreven. Het boek heet namelijk Patricia, maar gaat over Astrid… En hoe spannend Astrids verhaal ook is, we blijven nieuwsgierig naar de Patricia uit de titel. Nadat je de laatste pagina hebt gelezen, laat Terrin je achter in complete verwarring. Het zit heel knap in elkaar, want je voelt het einde totaal niet aankomen. Een tip: zorg dat (leesclub)vrienden, familie of collega’s dit boek ook lezen want dit is een boek dat nog lang in je hoofd blijft zitten en waar je bijna wel over moet praten.

Boek van de maand december: Niki Segnit – Kookbijbel

Bestel de Kookbijbel via Paagman.nl

De Kookbijbel (van dezelfde auteur als De smaakbijbel) is eerder een boek over koken dan een kookboek. Het gaat namelijk veel verder dan het volgen van recepten en het maken van mooie creaties. Het boek is een bundeling van verhalen, ervaringen, anekdotes en recepten. De lezer kan eruit lezen en de keukenprins(es) kan eruit koken. De moeite waard voor iedereen die (nog) meer over koken wil weten!

Paagman boek van de maand

Sinds februari 2018 tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman Boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Komend jaar zijn wij uiteraard weer terug met een nieuw Boek van de maand. We hopen dat we dan aan het eind van 2019 weer zo’n mooie lijst te kunnen presenteren!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand juli: Regeneratie

Elke eerste vrijdag van de maand maken wij een nieuw Boek van...
Lees verder