Boek van de maand september: Blinde drift

Het is weer tijd voor nieuwe leesinspiratie met ons Boek van de maand september! Tot nu toe hebben wij steeds voor literatuur gekozen, met deze titel kiezen we voor een nieuwe genre.

Deze maand: Belinda Bauer – Blinde drift. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.

Het boekenpanel over Blinde drift

Bestel het Boek van de maand nu bij Paagman.nl

Het label ‘literaire thriller’

“Drie kinderen wachten in een snikhete auto op hun moeder die hulp is gaan halen. Maar ze komt nooit meer terug…” Als je de tekst op de cover van het boek leest, verwacht je een verschrikkelijk, droevig verhaal. Maar niets is minder waar. Het is zeker een thriller vanwege het onderwerp en de spanningsopbouw, maar het is ook een positief verhaal over overlevingsdrang en familiebanden. De hoofdpersoon Jack heeft namelijk zijn moeder beloofd dat hij de leiding zou nemen over zijn zusjes toen ze in de auto moesten wacht. Die belofte houdt hij gedurende het hele boek vol. Naarmate het verhaal vordert krijg je wel meer inzicht in de innerlijke conflicten van Jack.

Het label literaire thriller is meer dan verdiend

Dit zorgt er dan ook voor dat het terecht een ‘literaire thriller’ genoemd mag worden. Blinde drift is namelijk karaktergestuurd geschreven, wat betekent dat het verhaal gericht is op de personages en de vertelling ontwikkelt zich door de interne veranderingen van deze personages. Veel thrillers zijn eerder plot gedreven, waarbij de focus juist ligt op de werkelijke gebeurtenissen en de externe veranderingen van het verhaal. Bauer zorgt ervoor dat je haar personages echt leert kennen en laat zo zien hoe gebeurtenissen tot stand komen door hun keuzes. Jack is een heel sympathiek personage, zelfs met zijn gebreken. Je begrijpt waarom hij de dingen doet die hij doet. Het is allemaal voor zijn familie.

Spannend maar toch ergens ook een sprankje feelgood

Tempo en ritme

Blinde drift leest erg prettig door het ritme van de zinnen. Het verhaal leek zich met verschillende snelheden te ontwikkelen, soms bewoog alles snel, bij anderen leek de plot te vertragen. Gedurende het verhaal zijn er vele onverwachte wendingen die je tijdens het lezen scherp houden. Bauer schrijft niet alleen vanuit Jacks beleving, maar ook vanuit de detectives die bij het onderzoek betrokken zijn. Deze personages werden vrij plots geïntroduceerd; dit was even wennen, maar uiteindelijk zorgen deze personages voor het verschil. Hoe meer je leest, hoe meer je ziet dat alle afzonderlijke verhaallijnen vermengd zijn en elkaar versterken. Deze structuur zorgt ervoor dat het thrillerverhaal een literair kantje krijgt. Daarom is dit boek dan ook geschikt voor zowel thrillerlezers als literatuurlezers!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Gill Sims – Waarom mama drinkt

Bestel Waarom mama drinkt nu bij Paagman.nl

Theorie en praktijk van opvoeden liggen mijlenver uiteen, maar niet alleen van opvoeden, eigenlijk geldt dat voor het hele leven. Je hebt allemaal een ideaalplaatje waarin leuk werk, een lieve partner en een fijne vriendenkring moeiteloos samengaan maar in de praktijk valt het nog niet mee om alle ballen in de lucht te houden. Grappig zijn vooral de hoofdstukken waarin een dag eerst wordt beschreven zoals die zou moeten lopen en daarna hoe het werkelijk verloopt. Het boek zit vol met herkenbare situaties die licht uitvergroot en met humor en sarcasme worden verteld. Het is een prettig leesbaar boek waarin de moderne vrouw een spiegel wordt voorgehouden en waar je met zelfspot om kan lachen.

Michel Laub – Het Donderdagtribunaal

Bestel Het donderdagtribunaal nu bij Paagman.nl

Hoofdpersoon José Victor, veertiger met midlifecrisis, onderhoudt een levendige email vriendschap met Walter, homoseksueel en hiv-positief. Met veel humor beschrijven ze hun kijk op op seks en de samenleving. Wanneer Victor kiest voor een jongere vrouw neemt zijn echtgenote wraak door de emails openbaar te maken op sociale media. Zonder context is er geen ruimte voor interpretatie. Vroeger moest je bang zijn voor een fysieke aanval, nu word je op internet gelyncht. De auteur beschrijft met veel gevoel de schok die wereldwijd voelbaar was na de ontdekking van het aidsvirus. Maar hij zet vooral alle sociale media te kijk, waar het zaak is snel een kant te kiezen en het gezond verstand ver te zoeken is.

Sophie Chen Keller – De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender

Bestel ‘Walter Lavender’ nu bij Paagman.nl

De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is een feelgood roman over een bijzonder jongetje met een rijke fantasie. Op zijn zoektocht naar het verloren magische boek uit de bakkerij van zijn moeder vindt Walter vooral zichzelf terug. Dankzij bijzondere, ontroerende en grappige ontmoetingen met allerlei bewoners van de stad leert hij te houden van alles wat hem speciaal maakt. Het leest makkelijk en beeldend, waardoor het boek het midden houdt tussen een volwassen roman en young adult. Voor lezers van Chocolat en Extreem luid & ongelooflijk dichtbij.

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, meijunijuli en augustus

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Daar waar de rivierkreeften zingen

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder