Nu het dan echt voor iedereen zomervakantie is, is er weer ruim tijd om fijn in een boek weg te duiken. Met deze tropische temperaturen wil je waarschijnlijk ook niet veel anders. Daarom hebben wij weer nieuwe leesinspiratie met ons Boek van de maand!
Deze maand: A.M. Homes – Dagen van inkeer. Hieronder laten wij weten wat we van dit boek en de andere kanshebbers vonden.
Het boekenpanel over Dagen van inkeer
Humor en maatschappijkritiek
In de verhalenbundel Dagen van inkeer toont A.M. Homes met humor en eenvoud de Amerikaanse middenklasse. Met rake observaties laat ze eenvoudig de oppervlakkigheid en hypocrisie van de hedendaagse maatschappij zien. De mensen zijn welvarend en hoogopgeleid – en je zou denken dat ze niets te klagen hebben –, maar tussen de regels door voel je toch dat er iets mis is of zal gaan. Alle verhalen hebben een vervreemdende, onheilspellende ondertoon, die veelal resulteert in een ongewone situatie. Dit zorgt er dan ook voor dat de verhalen verre van oppervlakkig zijn, ondanks het feit dat de onderwerpen soms oppervlakkig lijken.
De mix tussen de verschillende verhalen zijn dan ook erg goed samengesteld. Sommige verhalen zijn gevaarlijk realistisch en herkenbaar, andere zijn met iets meer fantasie en magie, maar allemaal zijn ze even relevant en modern. Boekverkoper Nelleke geeft terecht aan: “Dit boek kan ik niet in een keer bevatten en dat is iets positiefs. Ik wil het direct nog eens lezen en ik weet zeker dat ik dan weer andere dingen tegen kom, de verhalen anders beleef.” Bij alle verhalen zijn de situaties zo uitvergroot dat je er ongemakkelijk van wordt. Dit boek laat je nadenken over jezelf door allerlei verschillende karakters op te voeren.
Deze verhalenbundel maakt nieuwsgierig naar meer van deze schrijfster
Het lezen van korte verhalen
Korte verhalen lezen lijkt soms wel een kunst apart, maar korte verhalen schrijven is dat zeker ook. Panellid Anita merkte op dat je bij de meeste verhalen uit Dagen van inkeer het gevoel hebt dat je ergens midden in valt, daardoor moet je voor sommige verhalen iets meer moeite doen. Dit moet je echter niet af laten schrikken, want uiteindelijk loont het wel. Homes weet namelijk ook regelmatig een volledige situatie in één zin te plaatsen en vorm te geven. Dit komt doordat ze zuinig is met het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden en metaforen. Wij zijn dan ook erg onder de indruk hoeveel informatie Homes in elk verhaal heeft weten te stoppen, zonder dat het overdadig word. Dit bereikt ze door veel van haar verhalen te baseren op dialoog: hierdoor zit je meteen in het verhaal en het houdt het leestempo hoog.
Haar sterke taalgebruik maakt de verhalen des te krachtiger en als je het boek (of een paar verhalen) nog een keer zou lezen, zouden je waarschijnlijk weer andere dingen opvallen. Onze favorieten? ‘Hallo allemaal’, ‘De nationale vogeltentoonstelling’ en ‘Altijd prijs’.
In één zin weet Homes een volledige situatie te schetsen
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Jess Kidd – Het huis van de verzamelaar
Het huis van de verzamelaar kunnen we het beste omschrijven als een literair spookverhaal. Maud Drennan, sociaal werker, gaat aan de slag om enige orde te scheppen in het grote huis van de bejaarde Mr. Flood, kunstenaar in ruste en compulsief verzamelaar. Al gauw stuit ze op een geheim in de familie en met behulp van haar Sherlock Holmes-achtige huisbazin gaat ze op onderzoek uit. Het boek verwelkomt je in een claustrofobische wereld waar de grens tussen heden en verleden transparant is. Een wereld waar geesten en heiligen om elke hoek op de loer liggen. Maar waar vooral de briljante schrijfstijl je omver blaast. De personages blijven in je hoofd zoals het hoort met een spookverhaal. Gelaagd, meeslepend en interessant.
Bernice Berkleef – Cody
Het verhaal begint met de begrafenis van Cody, het kind van Jelka en Oscar, dus het is meteen duidelijk wat er is gebeurd. Daarna wordt in fijne korte hoofdstukken langzaam duidelijk hoe en waarom dit zo kon gebeuren. De spanning wordt slim opgevoerd en doordat het verhaal vanuit verschillende personen wordt verteld ga te twijfelen aan wat waar is. Is de relatie van Jelka en Oscar wel gelijkwaardig en wat is de rol van de ouders van Jelka in dit verhaal. Je wordt als lezer in deze debuut-thriller knap op het verkeerde been gezet en het einde is dan misschien iets ‘over the top’ maar wel verrassend.
Stuart Heritage – Mijn broer is een eikel
In Mijn broer is een eikel maak je kennis met Stuart en Pete Heritage, twee broers en elkaars tegenpolen. Stuart is altijd de ideale schoonzoon geweest en Pete het ongeleide projectiel. Toch is Pete degene met het grote huis, de dure auto en een goede band met zijn moeder. Hoe is dit zo gekomen? Stuart besluit om er werk van te maken en op onderzoek uit te gaan door middel van deze memoires. Het boek is dus non-fictie, maar erg verhalend opgeschreven, waardoor het makkelijk te lezen is. Of je nu wel of geen broer hebt, dit boek staat bomvol herkenbare familiesituaties en grappige passages. En zelfs als je niet hardop hoeft te lachen, zal dit boek zeker een glimlach op je gezicht toveren.
Paagman boek van de maand
Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april, mei, juni en juli