Boek van de maand december: Han

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor december een moderne klassieker dat een cadeau is om te krijgen én te geven. Deze maand: Han van Min Jin Lee.

Het Boek van de maand-team over Han

Moderne klassieker

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

In 2018 verscheen Min Jin Lee’s eerste boek in het Nederlands: Pachinko. Haar debuutroman Free Food for Millionaires (2007) is nu voor het eerst in het Nederlandse vertaald. En wat zijn we daar blij mee! Han leest als een moderne klassieker waar je heel wat regenachtige, koude winterdagen goed mee kunt spenderen. Het is een vuistdik boek waarin een grote schare aan verschillende personages de revue passeren. We volgen Casey Han, een Koreaans-Amerikaanse studente die als kind van immigranten probeert te voldoen aan de hoge standaard van haar ouders maar ook haar eigen idealen en verwachtingen van het leven probeert na te streven. Ze is pas afgestudeerd aan Princeton en verscheurd tussen de werelden van haar Koreaanse opvoeding en haar rijke studievrienden. Ze gaat aan de slag als stagiair bankier. Manhattan, dure kleren, overspel en luxe reisjes onderstrepen de afstand die er tot haar familie is ontstaan. Via haar personages verbeeldt Min Jin Lee de complexe Aziatisch-Amerikaanse familiedynamiek en de strijd voor opwaartse mobiliteit die door zoveel immigranten in de Verenigde Staten wordt nagestreefd. Net als in de echte klassiekers van bijvoorbeeld de Brontës  krijg je als lezer een inkijk in een gesloten gemeenschap in een wereld vol vooroordelen en klassenverschillen. Net als in Pachinko geeft Lee duidelijk commentaar op kwesties van gender en hoe klasse je keuzes beïnvloedt, waarbij ze het lijden en de veerkracht van met name Aziatisch-Amerikaanse vrouwen laat zien.

Eén hoofdpersoon?

Ook al volg je als lezer voornamelijk Casey Han, kan je bijna niet van één hoofdpersoon spreken omdat Min Jin Lee inzicht weet te geven in een volledige gemeenschap en alle personen die daar weer omheen bewegen. Min Jin Lee geeft de lezer de kans om elk personage dat ze in het boek introduceert beter te leren kennen. Al is dat soms maar in één of twee beschrijvende zinnen. Lee beweegt zich zo behendig tussen de personages, zelfs binnen dezelfde paragraaf, dat geen enkel personage onderbelicht blijft. Hierdoor maakt Lee ook ruimte voor zichzelf om zowel de positieve als negatieve eigenschappen van de personages uit te lichten. Niet alle personages zijn even sympathiek, maar door die imperfectie worden ze juist herkenbaar en realistisch weergegeven. Sommige beslissingen die de karakters maakten zorgden bij ons dan ook dat we ze het liefst even door elkaar wilden schudden. Van ontrouw tot gokken tot egoïsme, deze personages zijn frustrerend maar realistisch.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Kaweh Modiri – Mitra

Bestel Mitra via Paagman.nl

In Teheran, Iran ontrafelt zich een dramatische familie geschiedenis waarin de executie van een jonge vrouw centraal staat: Mitra. Haar moeder, Haleh, vlucht naar aanleiding daarvan naar Nederland en bouwt haar leven opnieuw op. Haar verschrikkelijk verleden haalt haar echter in wanneer ze ontdekt dat de vrouw die haar dochter destijds verraadde ook naar Nederland is gevlucht. Wanhoop, twijfel en wraak nemen haar in beslag tijdens haar zoektocht naar de waarheid. Deze roman laat je na de eerste bladzijde én de laatste bladzijde niet meer los.

Maja Lunde – Het einde van de oceaan

Bestel Het einde van de oceaan via Paagman.nl

Het einde van de oceaan is een intrigerend verhaal wat zich afspeelt in twee tijdperken, 2017 en 2041. Het is het verhaal over twee strijdbare mensen, gescheiden door slechts een paar decennia waarin de wereld onherkenbaar is veranderd. In 2017 volgen we een eigenzinnige oudere milieuactiviste, die de Noorse fjorden kent als haar broekzak en het niet kan laten nog een activistische daad te stellen. In 2041 zijn jonge vader David en zijn dochtertje Lou de hoofpersonen. Zij zijn op de vlucht voor de droogte en belanden in een vluchtelingenkamp in Frankrijk. Een heftig en zeer spannend boek: ijzingwekkend en toch verrassend hoopvol.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand september: Blinde drift

Het is weer tijd voor nieuwe leesinspiratie met ons Boek van de...
Lees verder