Boek van de maand juni: Lentekind

De emotionele diepgang van ons Boek van de maand blijft aan je trekken tot je het uit hebt. Ons nieuwe Boek van de maand is: Lentekind van Harmen van Liemt.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Lentekind

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Emotionele diepgang

De debuutroman van Harmen van Liemt is een ontwapenende coming-of-ageroman over verbeelding, seksualiteit en verlies, over gezien worden en je vrij voelen. Als zijn zus Lara ernstig ziek wordt, moet hoofdpersoon Woody in een stroomversnelling volwassen worden, terwijl hij ook zijn kinderlijke dromen nog wil behouden. Worstelend met zijn eigen identiteit en seksualiteit probeert hij zich staande te houden. Je volgt Woody in zijn zoektocht naar zichzelf op een pad van tegenslag en onzekerheid. De emotionele diepgang van Lentekind blijft aan je trekken tot je het uit hebt. Harmen van Liemt heeft zijn roman gebaseerd op zijn eigen ervaringen: zijn zus Floor overleed in 2021 aan de gevolgen van kanker.

Het leest als een Carry Slee-boek

Boek van de maand-collega Laura omschreef de schrijfstijl van Lentekind als ‘een Carry Slee-drama van vroeger’. Voor haar matchte dat niet helemaal met de soort boeken die ze nu graag leest, maar eigenlijk is het een groot compliment voor de auteur. Doordat de schrijfstijl zo toegankelijk is, geef je als lezer echt om Woody en zijn zoektocht. Meerdere collega’s hebben tijdens de Boek van de maand-vergadering moeten toegeven dat Lentekind ze aan het huilen heeft gemaakt. Je hoopt dat het verhaal van Lentekind voor veel mensen een onbekende ervaring blijft, maar toch weet Harmen van Liemt veel thema’s dichtbij te brengen. Zo verklaarde hij het in een Parool-interview over zijn boek: “Ik heb het altijd zo gezien dat er twee dingen waren: mijn zus en haar ziekte. Toen mijn zus overleed, was dat ingrijpend en heftig en verdrietig, maar tegelijk was ook die ziekte weg. En dat gaf ademruimte. Ik hoefde opeens niet meer op stand-by te staan. Dat was ook  een van de redenen dat ik een roman wilde schrijven die ook over méér zou gaan dan over het sterven van iemands zus. Het gaat ook over ruimte innemen, en ruimte mogen innemen. Ik wilde laten zien dat ziekte een rol speelt in het leven, maar dat die niet allesbepalend hoeft te zijn.” Wij nemen een paar mooie lessen mee uit Lentekind!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Elizabeth O’Connor – Walvistij

Bestel Walvistij via Paagman.nl

Walvistij van Elizabeth O’Connor is een mooi maar somber verhaal over een jongvolwassen vrouw, Manod, die woont op een eiland voor de kust van Wales. Het is een hele kleine gemeenschap waar nieuws vaak pas een aantal weken later arriveert. Manod ziet haar kans schoon om het eiland te verlaten en de wereld in te treden als twee Engelse antropologen een aantal maanden op het eiland komen wonen om een boek te schrijven. Zij helpt hun bij het vertalen en het rondleiden over het eiland, maar raakt verstrikt in hun relatie en hun bedoelingen. Gaat het haar nog lukken om haar droom waar te maken? Prachtig geschreven verhaal, met mooie natuur, volksverhalen en verslagen van eilandbewoners erin verweven

Jeroen Theunissen – Een week

Bestel Een week via Paagman.nl

Een week vertelt op poëtische wijze het verhaal van de 62-jarige Liz, die ervoor heeft gekozen euthanasie te plegen. Als lezer tel je terug vanaf haar dood tot een week ervoor. In deze week neemt ze afscheid van vrienden en oude bekenden, die met liefde en op herkenbare wijze worden beschreven. Het terugtellen maakt de emotionele lading van het boek tastbaar, maar niet overweldigend. En door de verandering die Liz doormaakt, maar die eigenlijk terug in de tijd gaat, is Een week de moeite waard om een tweede keer te lezen!

Annabel Abbs – Miss Eliza’s Engelse keuken

Bestel Miss Eliza’s Engelse keuken via Paagman.nl

In Victoriaans Londen, 1837, worden Eliza Acton’s gedichten afgewezen door de uitgeverij. Als haar familie opeens erg veel geld verliest, wordt Eliza geforceerd om in de keuken te werken met Ann Kirby, een jonge keukenhulp, om met haar moeder het hoofd boven water te houden. Maar al gauw blijkt koken een kunstvorm die zelfs gedichten overstijgt, en beginnen Ann en Eliza aan het beroemdste Engelse kookboek aller tijden. Dit is een heerlijk boek over onverwachtse vriendschap tussen twee inspirerende vrouwen met hun eigen moeilijke thuissituatie. Het leest lekker snel weg, en is een feel-good in een historische verpakking. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van koken, Victoriaans Engeland en vrouwelijke vriendschappen.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Stranddagboek

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder