Boek van de maand februari: Als de sterren zingen

Onze winkels liggen vol met mooie boeken. Hoe vind je tussen ons grote aanbod dat ene prachtige cadeau of de roman die je nog weken bij blijft? Vanaf deze maand helpen wij je een handje met ons Paagman Boek van de maand.

Elke eerste vrijdag van de maand tipt een panel van vier van onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Eén hiervan wordt uitgeroepen tot Paagman Boek van de maand. Deze maand: Tonke Dragt – Als de sterren zingen. Hieronder kun je uitgebreid lezen wat dit boek zo goed maakt en waarom dit boek niet mag ontbreken in je kast.

Het boekenpanel over Als de sterren zingen

Ridders en ruimtevaarders

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

Een voorkant vol met felblauwe vlinders, helder groene bladeren, witte bloemen en fonkelende sterren geeft het al een beetje weg: Als de sterren zingen is een veelkleurig boek. Niet alleen door de schitterende vormgeving en illustraties (er staat zelfs een getekend verhaal op de schutbladen), maar vooral door de verscheidenheid aan verhalen die erin te lezen is. Bijvoorbeeld over ridder Marwen en zijn drang om een groot kasteel te bouwen op een vervloekte rots, maar ook over ruimtevaarder Elf die met zijn ruimteschip een noodlanding moet maken en vervolgens verdwaalt in de wouden van Venus.

voor kinderen een bundel mooie verhalen, voor volwassenen een inkijkje in Dragts verhalenoeuvre

Een persoonlijk inkijkje

De teksten in het boek zijn door de schrijfster zelf geselecteerd uit werk dat voor het grootste deel is gepubliceerd tussen 1956 en 2005 (soms zelfs nog iets eerder). Ook de illustraties, die ze zelf bij de verhalen maakte, zijn opgenomen in deze bundel. Na elk verhaal staat er op geel gekleurd papier een stuk tekst waarin Tonke Dragt vertelt over het ontstaan van het verhaal, haar inspiratiebronnen, vreemde opdrachtgevers of brieven die lezers haar toestuurden. Alles geschreven alsof ze je persoonlijk toespreekt. Dit boek geeft je zo een inkijkje in het oeuvre en schrijversleven van een van de beste kinderboekenschrijvers van de afgelopen eeuw en dat is ontzettend leuk.

Ontdek nieuwe werelden

Het is ongelooflijk knap hoe Dragt in elk verhaal je weer een nieuwe wereld in weet te trekken. Haar teksten lezen vlot en zijn zeer poëtisch. Zo zijn de verhalen niet chronologisch ingedeeld, maar gecategoriseerd in vijf thema’s waaronder ‘raadselverhalen’ en ‘nachtverhalen’. Ondanks dat er veel sprookjes en mythen in staan, zijn de teksten nooit voorspelbaar en zijn de hoofdpersonen nooit stereotypes. Zo leven we bijvoorbeeld mee met een middeleeuwse prinses die liever niet wil trouwen en zeker niet met een ridder.

nu al een van de mooiste boeken van 2018

Zullen we het nog één keer  lezen?

Alle verhalen zijn geschikt om (voor) te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar, maar doordat ze allemaal een diepere laag of boodschap bevatten valt er ook heel wat te zien, te leren en te genieten voor broers, zussen, ouders en grootouders. Zelf als je geen kinderen hebt is dit een prachtig boek om cadeau te doen of cadeau te krijgen. Boekverkoper en panellid Meltem noemt dit boek ‘nu al een van de mooiste boeken van 2018’. “Als de sterren zingen is een boek dat je elke keer weer opnieuw kan lezen om er steeds weer iets anders in te ontdekken.”

Tot slot een tip van het boekenpanel: lees Als de sterren zingen niet te snel want daar is het boek te mooi voor. Je moet in alle rust van Tonke Dragt kunnen genieten zodat elk verhaal de tijd krijgt om nog even na te zingen in je hoofd.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Sally Rooney – Gesprekken met vrienden

Bestel Gesprekken met vrienden via Paagman.nl

Veelgeprezen debuut over de millennialgeneratie. Een jonge en frisse roman over liefde, vriendschap en andere ingewikkelde relaties in de 21ste eeuw. Dat het verhaal zich afspeelt in het technologisch tijdperk blijkt heel goed uit een zin als “de verhouding speelde zich in het echte leven af en niet online, maar toch had ik het gevoel dat me iets was afgenomen.” Rooney observeert veel en laat hoofdpersoon Frances alles (over)analyseren. Dit doet ze met flinke dosis droge humor waardoor de teksten prettig lezen en de analyses van Frances geen moment saai zijn.

Shaun Bythell – Dagboek van een boekverkoper

Bestel Dagboek van een boekverkoper via Paagman.nl

Cynisch, vlot geschreven en vol humor. Bythell is de eigenaar van The Bookshop in het Schotse Wigtown en schrijft op een heerlijke manier over de dagelijkse beslommeringen in zijn boekwinkel. Voor ons boekverkopers zeer herkenbaar, maar de korte stukjes zijn leuk voor iedereen die Shauns liefde voor boeken deelt en houdt van een verhaal waar je tijdens het lezen hardop van gaat lachen. Zeer geschikt om passages uit voor te lezen aan, nou ja, eigenlijk iedereen.

 

Nathan Englander – Weerzien in het midden van de aarde

Bestel Weerzien in het midden van de aarde via Paagman.nl

Zo’n boek dat nog lekker twee weken in je hoofd blijft zitten. Englander beschrijft met weinig woorden een ontzettend complex conflict. Het is een politieke roman over de strijd tussen Israël en Palestina, over hoe alles uiteindelijk in relatie tot elkaar blijkt te staan. Door Englanders schrijfstijl en thematiek is het niet een boek dat je zomaar tussendoor leest, maar in dit geval is dat een goed teken.

 

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Benieuwd naar de opvolger van Als de sterren zingen? Lees hier onze recensie en motivatie voor het Boek van de maand maart.

 

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Aandenken

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder