Ons Boek van de maand mei is een gruwelijk goed portret van één tragikomisch mensenleven en een verdwijnend ambacht. Ons nieuwe Boek van de maand is: Ossenkop van Manik Sarkar.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Ossenkop
Één tragikomisch mensenleven
Maak kennis met Rensing: een jongen die heel veel van vlees en het slagersvak weet, maar niet zo veel van mensen. Als hij in 1975 van de Slagersvakschool komt, zit hij boordevol idealen en vernieuwende ideeën over het runnen van een slagerij. Na de dood van zijn vader en vertrek van zijn moeder erft hij de dorpsslagerij en gaat hij met zijn nieuwe echtgenote Jacomine aan de slag om zijn idealen te verwezenlijken. Zijn idealistische beeld van zijn omgeving – “als ik het beste vlees aanbied, dan komt de verkoop vanzelf” – moet in lijn komen met de veranderende tijdgeest, het dorp en de wensen van de klanten. Als de omzet terugloopt, wordt het steeds meer een strijd van één slager tegen de wereld. Kan Rensing zijn uitdagingen het hoofd bieden of gaat hij kopje onder? Ossenkop is een beeldend geschreven roman over succes en mislukking, over willen en kunnen, over het verstrijken van de tijd, en niet te vergeten: over vlees.
Een ode aan de ambachtelijke slager
Ossenkop is de debuutroman van Manik Sarkar, de vaste vertaler van Philippe Claudel en Joël Dicker. Het is een boek geworden over ambacht en kwaliteit en over passie en kennis. Het boek is een ode aan de ambachtelijke slager en een kritische blik voor supermarktslagers. Het haalt veel belangrijke, groot maatschappelijke thema’s aan, terwijl het aan de andere kant in de bijna verstikkend kleine wereld van de hoofdpersoon en zijn veranderende dorp blijft. In de hedendaagse tijdsgeest is vleesconsumptie een beladen onderwerp geworden, waardoor ons Boek van de maand-team ook nieuwsgierig was of de auteur een kant zou kiezen in zijn verhaal. Maar in die zin is Ossenkop vlees noch vis: het is geen pamflet tegen de bio-industrie, maar het is ook geen verheerlijking van dierenleed. Manik Sarkar portretteert het leven van Rensing en het slagersambacht gewoon zoals het is. Hierdoor ga je als lezer nadenken over je eigen ideeën, vooroordelen en idealen. Het eindresultaat is een gruwelijk goed portret van één tragikomisch mensenleven en een verdwijnend ambacht.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Yael van der Wouden – De bewaring
De Nederlandse Yael van der Wouden schreef haar debuutroman (na een kort verhaal in de bundel Vlucht/Dans/Vondst) in het Engels (The Safekeep), maar het bijzondere is dat de Nederlandse vertaling, De bewaring, eerder verschijnt! Dit mooie boek gaat over een vrouw die in haar eentje in haar overleden ouders huis woont in de jaren na de tweede wereldoorlog. De vriendin van haar broer komt tegen haar wil in een tijdje bij haar wonen en er lijken ineens allemaal spullen te verdwijnen. In het begin is Isabel heel boos en terughoudend tegenover Eva, maar uiteindelijk weet ze niet wat ze moet voelen als Eva weer bijna weggaat om terug naar haar vriend te gaan. Ze wil het huis niet kwijtraken, en Eva ook niet. Een prachtige roman over familie, liefde, oorlog en de lastige opbouwperiode na de oorlog.
Barbara Kingsolver – Demon Copperhead
Demon Copperhead is een boek dat hoogstwaarschijnlijk een klassieker gaat worden net als David Copperfield, het boek waar het voor een deel op gebaseerd is. Je volgt Demon vanaf zijn jonge jaren als kind van een verslaafde tienermoeder. Zijn hele jeugd staat in het teken van teleurstelling, acceptatie vinden en zoeken naar liefde. Wanneer zijn moeder na een overdosis in het ziekenhuis belandt en jeugdzorg ook niet in staat is een veilige plek voor Demon te vinden, besluit Demon het heft in eigen handen te nemen. De wilskracht om te overleven is bewonderenswaardig en ontroerend tegelijk. Dit boek gaat over liefde en het nodig hebben van liefde, over dromen en woede, haat en pijn. De gelaagdheid van dit boek zorgt voor een leeservaring die je niet zo snel zal vergeten.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️