Boek van de maand december: Daisy Jones & The Six

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand een boek met in een unieke documentaire-stijl: Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid.

Het Boek van de maand-team over Daisy Jones & The Six

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

Je houdt van de schrijfstijl of het schrikt je af; een middenweg is er eigenlijk niet. Toch willen wij iedereen die schrikt van de documentaire-stijl op het hart drukken dat het écht de moeite waard is. In het boek volg je de zeven bandleden tijdens hun weg naar de top en alle zeven – plus een heel aantal nevenkarakters – komen aan het woord. Doordat de bandleden apart van elkaar dezelfde gebeurtenissen vertellen is het heel interessant om te zien hoe gebeurtenissen door iedereen anders zijn beleefd en/of worden herinnerend. Tijdens het lezen hadden we daardoor het gevoel naar een documentaire te kijken. Niet alleen in vorm zijn het verschillende stemmen (aangezien is aangeduid wie wat zegt) maar ook in stijl. Elk personage heeft heel duidelijk zijn eigen stijl van spreken en zijn eigen karakter. Dat maakt het boek heel beeldend. Je gaat er heel makkelijk door heen en de gebeurtenissen zijn – zoals het een rockband betaamt – tamelijk smeuig.

Tijdens het lezen hadden we het gevoel naar een documentaire te kijken

Levensechte fictie

Daisy Jones & The Six is de fictieve biografie van een fictieve band, maar steeds weer vraag je jezelf af of  het toch niet echt gebeurd is. Jenkins Reid heeft dan ook veel inspiratie gehaald uit het leven van Stevie Nicks en de band Fleetwood Mac. Doordat het (deels) is gebaseerd op ware gebeurtenissen, is het leuk om te gissen wat wel en niet waar is. Zo geeft het boek een mooi tijdsbeeld van de jaren ’70, perfect dus voor iedereen die de glamour van de 70’s heeft meegemaakt of mee had willen maken.

Steeds weer vraag je jezelf af of  het toch niet echt gebeurd is

Extra tip: luister het audioboek!

De authenticiteit, de intrige, het drama, de rock ’n roll en de emotie; alles komt extra tot uiting in het Engelstalige audioboek doordat ieder personage door een andere stem wordt voorgelezen. Het állerleukste is het natuurlijk als je eerst het boek leest en daarna het audioboek luistert.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Ik wou dat ik een vogel was

Bestel Ik wou dat ik een vogel was via Paagman.nl

Het bijzondere project Ik wou dat ik een vogel was is het perfecte cadeauboek. Leuk met kleine kinderen als voor het slapen gaan-ritueeltje, maar ook voor volwassen een fijn kijkboek. Als je een rotdag hebt gehad, lekker in het boek kijken en dan is je dag weer een beetje beter. Kans is namelijk groot wanneer je op de huidige dag begint, je het boek een maand later pas weer dichtslaat, zo makkelijk blijf je er in lezen. We vinden het knap als het iemand lukt om elke dag echt maar één gedichtje te lezen want het is te leuk om er meer dan één per dag te lezen. Gelukkig vormt de bronnenlijst achterin twee volle bladzijden inspiratie om verder te lezen. Tip: gebruik het gedichtje dat op iemands verjaardag staat als unieke felicitatie!

Ewa Maria Wagner – Het Tristan-akkoord

Bestel Het Tristan-akkoord via Paagman.nl

Evelien is een violiste die te horen krijgt dat ze mogelijk haar baan verliest bij een orkest. Zij kijkt terug op haar leven en de keuzes die ze gemaakt heeft om te komen waar ze nu is. We volgen haar vanaf haar jeugd in Polen en zien hoe haar vader zijn dromen op haar projecteert en haar strijd om aan zijn verwachtingen te voldoen maar ook haar eigen leven te leiden. Het naderend ontslag zorgt er voor dat ze haar drijfveren onderzoekt en uiteindelijk voor zichzelf kiest. Een mooi ontroerend debuut over voor jezelf opkomen en je eigen dromen na te leven.

Juli Zeh – Nieuwjaar

Bestel Nieuwjaar via Paagman.nl

Henning, de hoofdpersoon in de nieuwe roman van Juli Zeh, heeft last van paniekaanvallen. Hij weet niet waar die vandaan komen want hij is gezond, heeft een leuke baan, is gelukkig getrouwd en vader van 2 jonge kinderen. Met zijn gezin gaat hij op vakantie naar Lanzarote om te ontspannen, maar op de eerste ochtend besluit hij totaal onvoorbereid een fietstocht te gaan maken. Uitgeput komt hij aan op de top van de berg bij een huis dat hem bekend voorkomt. Als in een trance herbeleeft hij de gebeurtenissen uit zijn kindertijd. Wat deze korte roman zo bijzonder maakt zijn de bijna voelbare beschrijvingen van de fysieke inspanningen die de hoofdpersoon doormaakt, niet alleen tijdens de fietstocht – waarder je zelf bijna spierpijn in je benen krijgt tijdens het lezen – maar ook de totale hulpeloosheid en angst als klein kind. Samen met de hoofdpersoon beleef je zijn jeugdtrauma met alle zintuigen op scherp.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maartapril, mei,  junijuli, augustusseptemberoktober en november van 2019. In juni hadden we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand mei: Het verre veld

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder