Honourable mentions! Deze boeken tipten stemmers in de Paagman kiest het beste boek verkiezing!

De Paagman Kiest het Beste Boek 2022-verkiezing zit er op. Elk jaar nodigen we stemmers uit om ook hun eigen favoriete boek te nomineren wanneer deze op de shortlist ontbreekt! Hier hebben we de meestgenoemde en meest bijzondere en opvallende boeken verzameld.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het schaarse licht – Nino Haratischwili

Nino Haratischwili is voor veel lezers een favoriet. Ze schrijft monumentale romans, niet alleen de omvang is indrukwekkend maar ook de inhoud neemt vaak epische proporties aan. Dit indrukwekkende verhaal over vier vriendinnen in Tbilisi Georgië is geen uitzondering en heeft weer veel lezers geraakt. Nino Haratischwili vertelt over een verloren land en een verloren generatie, een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad en een diepe vriendschap tussen vier vrouwen.

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Bestel 👆 via Paagman.nl

Instant klassieker – bestaat er een mooier compliment voor een jeugdboek? En als je dan ook nog eens zo een gevoelige snaar weet te raken bij zowel ouders als kinderen, mag die in geen enkele schoolbibliotheek of nachtkastje ontbreken. Yorick Goldewijk beschrijft in een prachtige, maar toegankelijke stijl het verhaal van Cato. Haar moeder is overleden bij haar geboorte, haar vader leeft in zijn eigen wereld. Stap voor stap ontdekt Cato het verhaal van haar moeder, het verhaal van haar vader én haar eigen verhaal. “Prachtig, werkelijk waar prachtig. Ik snap dat dit een gouden griffel heeft gewonnen.”

Plankgas, Sabine – Renée van Olsthoorn

Bestel 👆 via Paagman.nl

Heerlijke feelgood romans van Haagse bodem? Dan moet je bij Renée van Olsthoorn zijn. En dat hebben haar trouwe fans ons laten weten met hun stemmen. Want het laatste deel van haar sportschool trilogie was een hit! Er waren tenminste drie stemmers die lieten weten dat ze het héél erg jammer vonden dat dit alweer het laatste deel in de serie was.

Niet geboren op mijn verjaardag – Sam van den Haak

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dat Sam van den Haak een met haar dappere verhaal een inspiratiebron voor velen is, blijkt uit de hoeveelheid stemmen op haar boek Niet geboren op mijn verjaardag. Een stemmer schreef in haar motivatie: “Het is een prachtig en indrukwekkend boek dat aandacht vraagt voor een belangrijk thema in onze maatschappij: adoptie. Er is veel aandacht voor de perspectieven van adoptieouders maar het perspectief van het kind hoor je niet veel. Dankzij dit boek komt daar verandering in.”

Land van echo’s – Mark H. Stokmans

Bestel 👆 via Paagman.nl

Met motivaties als: “Prachtig taalgebruik meeslepend, groots, ontroerend” en “Wat een manier om Spanje ten tijde van de burgeroorlog te beschrijven. Liefdevol, rauw, gewelddadig, hartstochtelijk, meeslepend en dramatisch” mocht dit boek niet ontbreken op deze lijst. Land van echo’s van Mark H. Stokmans is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde – tegen de achtergrond van het feodale Spanje van de jaren dertig.

Onze band is nooit voorbij – Stichting nooit voorbij 

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het verlies van een broertje of zusje heeft een ongelooflijke impact op het leven van kinderen en jongeren. Niet alleen hebben ze te maken met hun eigen verdriet, ze zien ook de pijn van hun ouders. Om hun ouders niet verdrietig te maken, laten kinderen vaak hun eigen verdriet niet zien. “Dit boek is zo waardevol en informatief voor jongeren die een broertje of zusje aan de dood verliezen. Daarnaast ook voor familie, vrienden, leerkrachten en hulpverleners een boek dat inzicht geeft hoe een jongere dit verlies beleeft en hoe daar mee om te gaan”. Een belangrijk en waardevol boek dus. Bedankt voor al jullie stemmen!

 

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Eveline

De nieuwe Nino Haratischwili! Lees hier exclusief het eerste hoofdstuk van Het schaarse licht

Nino Haratischwili is terug! Met haar monumentale roman Het achtste leven (voor Brilka)...
Lees verder