Boek van de maand juli: Zelfs als alles eindigt

In juli lezen we misschien wel het belangrijkste boek van 2022. Ons nieuwe Boek van de maand is: Zelfs als alles eindigt van Jens Liljestrand.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Zelfs als alles eindigt

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

 

Het belangrijkste boek van 2022

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Zelfs als alles eindigt is actueel, urgent en zet je met beide voeten op de grond. In deze dystopische klimaatroman staat heel Zweden – letterlijk – in brand. Een warmtefront ligt boven Europa. Bosbranden lopen uit de hand. Mensen vluchten naar noodonderkomens. Demonstranten marcheren door de steden. Maar in alle chaos gaat het gewone leven van Didrik, Melissa, André en Vilja gewoon door. Zo hadden Didrik en zijn vrouw Carola de tijd na de geboorte van hun derde kind precies gepland. Gesteund door de ouderschapsuitkering van de staat in Zweden, zouden zij een droomvakantie in Thailand doorbrengen en intussen hun flat onderverhuren. Maar een aaneenschakeling van bosbranden verhindert hun terugkeer naar Stockholm. Met twee kinderen en een baby van enkele maanden worden zij abrupt klimaatvluchtelingen. In Stockholm, in de tweede verhaallijn, ontmoeten we de influencer Melissa, wiens inkomen constant blijft stromen ondanks de reeks bosbranden. Zij had een verhouding met Didrik voordat zijn derde kindje Becka werd geboren. Via het luxe appartement dat Melissa momenteel bewoont, is er een verbinding met het derde perspectief André, zoon van een vroeger succesvolle tennisster, voor wie geld nooit eerder een rol had gespeeld. Om te eindigen met Didriks tienerdochter Vilja, die het heft in eigen handen neemt – want de volwassenen om haar heen zijn er duidelijk niet toe in staat.

Vier perspectieven, maar één verhaal

Jens Liljestrand vertelt een aangrijpend verhaal over de dringende vraag van onze tijd: Hoe kunnen we de wereld behouden en blijven samenleven? Het verhaal bestaat uit vier perspectieven na elkaar en iedere personage heeft een eigen manier van omgaan met de bosbranden en de algehele crisis. Hierdoor is het ook geen ‘prekende’ roman geworden, maar een gelaagd verhaal over de verschillende kanten. De kans is dan wel ook groot dat je als lezer sowieso een paar personages – zowel hoofdpersonages als bijfiguren – tegen gaat komen die je écht niet mag. Toch laat Jens Liljestrand zien dat het allemaal niet zo zwart-wit te bekijken is. Als je je verdiept in de beweegredenen van een ander, dan kan je erachter komen dat je het misschien niet eens met elkaar bent, maar wel begrip voor de ander kan opbrengen. Of toch juist niet. Leuke funfact: in Duitsland is de vertaling van het boek door vier verschillende vertalers gedaan!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Niki May – Wahala

Bestel Wahala via Paagman.nl

Ben je op zoek naar een heerlijk boek voor de vakantie? Met Wahala, het debuut van Nikki May, heb je een perfect boek in handen. De vriendinnen Ronke, Boo en Simi (allen van half Nigeriaanse afkomst) leiden hun leven in Londen. Hun vriendschap is hecht, mede door hun afkomst en daarmee de herkenning in veel situaties. Wanneer Simi haar vroegere vriendin Isobel introduceert beginnen er deukjes in de hechte vriendschap te ontstaan. Isobel lijkt met alle drie de vriendinnen betrokken en begint zich steeds meer tussen de vriendinnen te bewegen. Wat zijn de intenties van Isobel? En is de vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi sterk genoeg om de invasie van Isobel te overleven?

 Eri de Luca – De dag voordat het geluk kwam

Bestel De dag voordat het geluk kwam via Paagman.nl

In De dag voordat het geluk kwam, neemt Erri de Luca lezers mee naar Napels net na de Tweede Wereldoorlog. We volgen een weesjongen en Don Gaetano, de conciërge in het appartementencomplex waarin de jongen verblijft. Gaetano ontfermd zich over het kind en leert hem van alles, van de taal tot de geschiedenis tot het bekende kaartspel scopa. We zien hoe de weesjongen zich vormt en hoe hij opgroeit. Hoe een herinnering uit het verleden uiteindelijk bepalend zal zijn in zijn toekomst. De dag voordat het geluk kwam is een korte novelle over het lot en het leven, en in hoeverre alles al beslist is.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand mei: Stella

In de maand waarin we de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdenken,...
Lees verder