Boek van de maand februari: Normale mensen

Header-paagmag-bvdm-febElke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor ons jubileumboek in februari een titel waar we echt niet omheen kunnen: Normale mensen van Sally Rooney.

Het Boek van de maand-team over Normale mensen

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

Normale mensen is een boek over de relatie tussen twee millennials uit verschillende sociale klassen. De Ierse Marianne en Connell groeien op in een kleine stad en gaan naar dezelfde middelbare school. Hier hoort Connell bij de populaire jongens terwijl Marianne een buitenbeentje is. Zij krijgen een relatie, maar zoals dat bij pubers gaat, zijn meningen van klasgenoten, verhoudingen binnen de families en de sociale klasse waar ze toe behoren, minstens net zo belangrijk als de verliefdheid zelf. Bovendien verandert de verhouding als ze beiden gaan studeren en Marianne populair wordt terwijl Connell worstelt met zichzelf.

Coming of age

Naast een boek over de relatie tussen twee hele gewone jongeren, is het ook een coming of age verhaal. De tieners proberen te overleven op de middelbare school, kiezen een universiteit en opleiding en worstelen zich door hun studie. Ze voelen zich soms goed, soms verschrikkelijk slecht en onzeker. Zo ontwikkelen ze zich langzamerhand tot jong volwassenen terwijl ze contact blijven houden met elkaar.

Herkenbaar en ongemakkelijk

Wie Gesprekken met vrienden heeft gelezen zal direct de schrijfstijl van Rooney herkennen: licht afstandelijk, analyserend en vol dialoog (maar dan wel zonder dialoogtekens). De schrijfster toont de relatie tussen de twee jongeren voornamelijk via ongemakkelijke maar herkenbare gesprekken. Zoals bijvoorbeeld tijdens een van de eerste keren seks, het moment dat Connell uit angst voor oordelende klasgenoten Marianne niet mee durft te vragen naar het schoolbal of als ze na lange tijd elkaars nieuwe liefdes ontmoeten op een feest en hier volwassen mee om proberen te gaan.

Gelaagdheid

Echt grote gebeurtenissen vinden er niet plaats, maar dankzij Rooney’s scherpe observaties en soepele schrijfstijl wordt het boek nergens saai en voelt het alsof je de personages persoonlijk kent. Alle verhalen en gesprekken in de levens van Connell en Marianne kun je laagje voor laagje afpellen om steeds weer iets nieuws te ontdekken en dan blijkt dat een boek over een relatie tussen twee normale mensen eigenlijk gaat over veel en veel meer.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Jennifer Clement – Wapenliefde

Bestel Wapenliefde via Paagman.nl

Jennifer Clement heeft met Wapenliefde een poëtische, vervreemdende roman geschreven. Je volgt in het verhaal Pearl, een jong meisje dat samen met haar moeder in een auto bij een trailerpark woont. De hoofdpersoon Pearl is een heel volwassen kind, maar toch is het een fijne kindervertelstem. Naarmate het verhaal vordert, ontdek je met Pearl meer over de wapencultuur in Amerika. Maar ondanks de titel van het boek, is het geen boek over de goede of foute kanten van wapens: ze zijn meer een volwaardig karakter in het boek dat gewoon altijd aanwezig is. De auteur velt hier zelf ook geen oordeel over in haar tekst. Je wordt uitgenodigd om zelf na te denken en de mogelijke risico’s te ontdekken.

Oyinkan Braithwaite – Mijn zusje, de seriemoordenaar

Bestel Mijn zusje, de seriemoordenaar via Paagman.nl

Dit boek staat bol van satire en humor, iets wat de titel eigenlijk al meteen deed vermoeden. Het resultaat is een slimme roman over twee zussen, van wie er één een seriemoordenaar is, de ander een ijverige, enigszins jaloerse workaholic. De satirische draai werkt hier erg goed, omdat het op het randje van realistisch door de twee tegenpolen is. Interessante observaties over sociale media, mannen en wat ze willen, en vrouwen die dwars door ze heen kijken. Het leest fijn door en is daardoor heel geschikt om te lezen als je toe bent aan iets anders.

Paagman boek van de maand

Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees hier ons artikel met het grote Boek van de maand-overzicht 2018 en hier ons eerste Boek van de maand van 2019.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Daar waar de rivierkreeften zingen

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder