Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand een boek dat staat als een huis en leest als een trein: Een stralende toekomst van Rebecca Makai.
Het Boek van de maand-team over Een stralende toekomst
In Een stralende toekomst springt het verhaal heen en weer tussen Chicago in 1985, verteld vanuit het perspectief van Yale, en Parijs in 2015, verteld vanuit Fiona’s perspectief. Yale werkt in een museum waar hij in 1985 hard bezig is om een mooie privécollectie binnen te halen. Hij woont samen met zijn vriend Charlie en het boek begint met een herdenking van een zojuist overleden vriend van hen. Deze vriend, Nico, is overleden aan aids. Nico is niet de enige vriend die overlijdt aan aids, meer van hun vrienden worden ziek. Yale draagt de angst en het verdriet om zijn vrienden het hele boek met zich mee, terwijl hij zich volledig inzet voor het museum. Nico’s zusje Fiona hoort ook bij de vriendengroep en wordt steeds closer met Yale. In 2015 leven we met haar mee wanneer ze op zoek is naar haar dochter die geen contact meer met haar wilde en waarschijnlijk nu in Parijs woont.
Een stralende toekomst staat als een huis en leest als een trein
Grote contrasten
Het contrast tussen 1985 en 2015 is duidelijk zichtbaar door het thema “herinneringen”, want het verschil tussen herinneringen maken en herinneringen hebben komt ruim aan bod. In 1985 maken Yale, Fiona en hun vrienden herinneringen, maar door aids zijn er nog maar enkelen van deze vriendengroep over. Fiona’s perspectief laat zien dat herinneringen hebben erg eenzaam kan zijn, want veel personen in haar herinneringen zijn niet meer in leven. Aids heeft ook haar leven verwoest.
Homofobie komt duidelijk aan bod in dit verhaal: door onwetendheid en vooroordelen is een respectvolle omgang tussen mensen ver te zoeken. Het boek laat zien wat voor rumoerige tijd het was en hoe onrechtvaardig er werd omgegaan met aidspatiënten. In de vriendengroep van Yale en Fiona zitten activisten die strijden voor een gelijke behandeling en er wordt bijvoorbeeld uitgebreid aandacht besteedt aan een demonstratie, waar er op onrechtvaardige wijze wordt omgegaan met de demonstranten. Door de helft van het boek dertig jaar later te laten afspelen, is er een goed beeld gegeven van de tragische nasleep van de tachtiger jaren.
Het leven van tante Nora
Naast de verhaallijn van Yale en Fiona is er nog een derde verhaallijn: namelijk van Fiona’s tante Nora. Zij is degene die haar privécollectie wil doneren aan het museum en waar Yale hard voor aan het vechten is. Haar naaste familie werkt echter niet mee en dit maakt het proces om de schilderijen in het museum te krijgen erg moeilijk. Nora vindt het belangrijk dat Yale en zijn collega’s weten van de historische achtergrond van de schilderijen. Een deel van de schilderijen is geschilderd door Nora’s grote liefde, wiens leven verwoest werd door de Eerste Wereldoorlog. Nora schetst een goed beeld van de tijd na de Eerste Wereldoorlog en zegt hierover: “Wij hebben iets doorgemaakt wat onze ouders bespaard was gebleven. De oorlog had ons ouder gemaakt dan onze ouders. En als je ouder bent dan je ouders, wat moet je dan? Wie moet jou dan laten zien hoe je moet leven?”. Het subplot van Nora geeft het onderwerp aids een extra dimensie: het kan namelijk vergeleken worden met een oorlog. Yale en Fiona laten in hun verhaallijnen zien wat voor verschrikking zij meemaken en hebben meegemaakt door aids.
Vreselijk dik boek dat de moeite waard is om overal mee naar toe te slepen
Een zekere hoop voor de toekomst
Een stralende toekomst is een prachtig geschreven verhaal dat je het liefst in een keer uitleest. De hoofdpersonen nemen je mee in hun blijdschap en in hun verdriet, waardoor het lijkt alsof het jouw eigen vrienden zijn. Sleep het boek overal mee naar toe, want elk stukje vrije tijd dat je hebt wil je gebruiken voor het lezen van dit boek! En alhoewel er veel leed in het boek beschreven wordt, blijft er toch een bepaalde lichtheid hangen… en een zekere hoop voor de toekomst.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Dido Michielsen – Lichter dan ik
Omdat Isah opgroeit in de Kraton lijkt haar toekomst in de standenmaatschappij al vast te staan. Ze besluit echter haar eigen pad te kiezen en wordt njai bij een Hollandse officier. Samen met hem krijgt ze twee dochters. Al snel blijkt echter dat van een gelijkwaardige relatie geen sprake is. Isah gunt haar dochters een beter leven dan dat van haarzelf, maar moet helaas vreselijke beslissingen maken om ze te zien opgroeien. Hoewel het verhaal zich afspeelt in 1850 trekt dit mooie levensverhaal je in rap tempo Java in. Prachtige natuur, Batiks en heerlijk eten komen net zo dichtbij als de misstanden van de koloniale samenleving in Indonesië. Aanrader voor liefhebbers van de historische romans van Simone van der Vlugt!
Sigrid Nunez – De vriend
Een naamloze vertelster is in rouw omdat haar mentor zelfmoord heeft gepleegd. Zijn hond Apollo, een Deense Dog wordt door haar geadopteerd. Beiden zijn ze ontroostbaar. Een tranentrekker dus maar daar hoef je in dit geval echt niet bang voor te zijn. In dagboekfragmenten vertelt ze op een nuchtere toon, vaak droogkomisch, hoe ze dit verdriet beleeft samen met die veel te grote hond in dat kleine appartement waar honden verboden zijn. Uitzetting hangt dan ook boven haar hoofd waardoor ze praktisch moet blijven. Ze is kritisch ten opzichte van haar vakgenoten en aan de hand van literaire anekdotes probeert ze haar verstand niet te verliezen. Met oprechte warmte schrijft ze over haar overleden vriend, een briljant docent en schrijver en hondenliefhebber. De band tussen mens en dier is tijdloos. Heel mooi.
Paagman Boek van de maand
Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus en september van 2019. In juni hadden we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.