Wandel met deze boeken! 10 x de beste wandelboeken

Zet je stappenteller maar alvast klaar, want met deze boeken trek je er eindeloos op uit!

Sinds lockdown nummer twee ben ik een fervente wandelaar geworden. Waar de bossen me normaal juist een beetje onrustig maakten, trokken ze nu ineens mijn aandacht. Inmiddels betrap ik me op het googelen van mooie wandelroutes in Den Haag. Daar zijn er gelukkig meer dan genoeg van.ย Gezien het feit dat een groot deel van Nederland het wandel-virus nu wel te pakken heeft wordt het tijd om de beste wandelboeken op een rijtje te zetten. Of je nu een beginner bent zoals ik, of de wereld al jaren te voet verkend; met deze boeken kun je zeker een tijdje vooruit (letterlijk).

Wandellust โ€“ Cynthia Schultz

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Hopelijk heb je al een paar wandelschoenen klaar staan, want dit boek is wandellustopwekkend! Voor elke provincie staat er een mooie route beschreven. De kans dat lifestyleblogger Cynthia Schultz in jouw omgeving een hotspot heeft ontdekt is dus zeer groot. Beginnende wandelaars zullen met dit boek klaargestoomd worden voor een grootse wandeling. Je hoeft er volgens Schultz namelijk niet een sport van te maken om alle voordelen te ervaren.

De slankwandelaar โ€“ Nicolaas Klei

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Is wandelen voor jou meer een โ€˜moetjeโ€™? Dan zal De slankwandelaar een feest van herkenningย  voor je zijn. Antisporter, wijnkenner en schrijver Nicolaas Klei wandelde zichzelf slank en ging het uiteindelijk zelfs leuk vinden. Hij verdiepte zich in stappentellers en calorieรซn tellen. Lees hoe Klei op een grappige en nuchtere manier alle facetten van wandelen en afvallen omschrijft, inclusief interessante feitjes en leuke illustraties.

Het verborgen leven van bomen โ€“ Peter Wohlleben

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

In het bos gebeurt veel meer dan je met het blote oog kunt zien. Bomen communiceren met elkaar en zorgen niet alleen voor hun nageslacht, maar ook voor hun oude en zieke buren. In Het verborgen leven van bomen vertelt boswachter Peter Wohlleben de fascinerende en onverwachte vaardigheden van de boom. Het geeft je een hele nieuwe kijk op de bomen die je tijdens je wandeling of blokje om tegenkomt.

Alleen op avontuur โ€“ Lidewey van Noord

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Wandel jij het liefst in je eentje? Laat Lidewey van Noord dan je stille gids zijn. Als wandelende einzelgรคnger weet zij als geen ander de voor- en nadelen van solowandelen. Deze schrijver gaat veel (vรฉรฉl) verder dan het schattige blokje om dat ik zelf doe en om die reden kan het boek ook dienen als inspiratie en misschien zelfs als voorbereiding. Want wat als je inderdaad besluit om in je uppie een hele trektocht teย  gaan maken? Wat maak je dan allemaal mee en waar moet je echt voor uitkijken?

Te voet โ€“ Shane Oโ€™Mara

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

De Ierse neurowetenschapper Shane Oโ€™Mara geeft met dit boek een lesje geschiedenis, wetenschap en biologie ineen. Van de positieve effecten van lopen op onze fysieke รฉn mentale gezondheid tot de manier waarop samen lopen heeft bijgedragen aan het overleven van onze soort. Yes, Shane gaat ook way back. Alles vanaf het moment dat wij als soort op twee benen zijn gaan lopen tot nu komt aan bod.

Bomen spotten โ€“ Tony Kirkham

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Bomen zijn eigenlijk te mooi om zomaar aan voorbij te lopen. Daarnaast is het zo dat net als met alles, ook de natuur leuker wordt als je er meer over weet. Met deze flashcards leer je bomen te herkennen aan hun bladeren. Een leuke manier om iets nieuws te leren en om je wandeling een beetje te spicen. Uiteindelijk hoef jij geen kastanjes meer bij een boom te zien liggen om te weten om welke soort het gaat.

Wandellust โ€“ Twan Huys

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Twan Huys neemt je in dit boek mee naar de mooiste wandelgebieden van Nederland. Door zijn geweldigย  omschrijvend vermogen bestaat er een grote kans dat je zelf ook een dagje Terschelling of Limburg in gaat plannen. In tegenstelling tot ondergetekende heeft Twan namelijk al wandelend heel wat gezien en beleefd. Dit deed hij niet altijd alleen. Soms nam hij zijn ouders mee, maar ook Herman Finkers en Prinses Irene vergezelden Twan tijdens zijn tochten. Hoe dat was lees je in Wandellust.

Buitenluchtleven โ€“ Petra de Hamer

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Waar je je ook begeeft: met dit boek heb je altijd een mooie wandeling in de buurt. Zowel korte- als lange routes worden voor je uitgestippeld; van natuurgebieden en landgoederen tot geheime plekjes midden in de stad.ย  Daarnaast vind je in Buitenluchtleven tips van wandelaars uit het hele land. Alle 160 routes zijn namelijk in ons eigen kikkerlandje.

Borealis โ€“ Jeroen Toirkens

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

In een tijd waarin In de klimaatverandering duidelijk zicht- en voelbaar is, voelen fotograaf Jeroen Toirkensย  en schrijver Jelle Brandt Corstius een grote nood bij het delen van het verhaal over de boreale bossen. Dit is een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Aziรซ en Noord-Amerika,. Met prachtige fotoโ€™s en mooie verhalen word je meengenomen naar deze bossen en de mensen die er wonen. Je begrijpt al vrij snel waarom de makers je dit willen laten zien.

Caspar Janssen โ€“ Caspar loopt

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Als je denkt dat Nederland klein is, laat Caspar Janssen je dan meenemen op zijn voettocht door Nederland die anderhalf jaar (!) duurde. Tijdens deze โ€˜wandelingโ€™ schreef hij bijna dagelijks voor de Volkskrant een miniatuurtje over wat hij onderweg zag. Dit boek is een bundeling van zijn verhalen over ons landschap, geschreven vol zelfspot en altijd met een scherp oog voor het detail.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

Van harde linkse hoek naar inspirerend boek

Als het op vechten aankomt, kunnen we er in ons kikkerlandje wel...
Lees verder