Boek van de maand juli: De laatste trein uit Ligurië

Op het eerste gezicht lijkt het nieuwe Boek van de Maand een romantisch zomerboek om heerlijk bij weg te dromen onder een olijfboom. Niets is minder waar. In De laatste trein uit Ligurië laat Christine Dwyer Hickey de lezer het Italië van de jaren ’30 op indrukwekkende wijze zien.

Het is 1933 als Bella Stuart van haar vader te horen krijgt dat ze aan de slag kan als kindermeisje in Italië. Ze laat haar rustige leven in Londen achter en reist af naar een land waar het haar veel te warm is. De zesjarige Alec wordt aan haar toevertrouwd. Zijn moeder is Joods, zijn vader een oudere aristocraat.
Wanneer de vader van de jongen sterft, vertrekt het huishouden naar de familievilla in Bordighera. Bella ontmoet er Edward, de pianoleraar van Alec, en tussen hen en de jongen ontstaat een bijzondere vriendschap.

Het Boek van de maand-team over De laatste trein uit Ligurië

Sprong in de tijd

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

Tijdens het lezen maken we regelmatig een sprong in de tijd. Van de jaren ’30 naar de jaren ’90 in Dublin, waar de dertiger Anna te horen krijgt dat haar Nonna, die in een verpleeghuis ligt, behoorlijk in de war is. Als ze daar aankomt, blijkt dat haar grootmoeder Italiaans heeft gesproken en Anna realiseert zich dat ze maar bar weinig weet van haar familiegeschiedenis.

Opkomst fascisme

Geleidelijk wordt zowel voor de lezer als de personages duidelijk wat er te gebeuren staat als door Mussolini de rassenwetten worden ingevoerd. Alec, met zijn deels Joodse afkomst, loopt gevaar, en Bella krijgt de opdracht om de jongen in veiligheid te brengen en het land te ontvluchten.

Verhaal met inhoud

Auteur Christine Dwyer Hickey brengt werelden samen in deze indrukwekkende roman, die absoluut niet afgedaan kan worden als een simpel zomerboekje. Gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis, laat ze zien hoe puur de menselijkheid is in tijden van oorlog, maar ook in tijden van verlies, decennia later.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Charmaine Craig – Miss Birma

bestel Miss Birma nu bij Paagman.nl

Miss Birma’ is een prachtig geschreven roman over de geschiedenis van Birma tussen 1926 en 1965. De geschiedenis van Birma wordt in dit boek uit de vergetelheid gehaald op een verfrissende wijze. Door de ogen van verschillende karakters leren we bijvoorbeeld over de Japanse bezetting in de tweede wereldoorlog, de nationalist Aung San en over Miss Birma, de moeder van de schrijfster, wat een extra dimensie geeft. De verschrikkingen die in de historie van Birma zijn gebeurt, mogen niet vergeten worden. Charmaine Craig schetst met haar roman een verhaal waar je ingezogen wordt en niet meer uit ontsnapt tot het uit is.

Esi Edugyan – Washington Black

bestel Washington Black nu bij Paagman.nl

Washington Black is een prachtig boek dat leest als een spannende avonturenroman.
De hoofdpersoon, Washington Black, is een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados die de kans krijgt om als persoonlijke bediende van een ‘verlichte’ blanke , Titch Wilde , een nieuw leven op te bouwen.
Ze beleven allerlei avonturen samen als ze vluchten maar als Titch op enig moment verdwijnt moet Washington alleen verder.
De jaren daarna worden voor een groot deel bepaald door zijn overlevingswil en de vraag wat hij voor de blanke Titch nu echt heeft betekend.

Paagman Boek van de maand

Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maartapril, mei en juni  van 2019. In juni hebben we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand april: Een maand in Managuay

Ga met ons Boek van de maand mee op reis naar een...
Lees verder