Pepijn Lanen en Steven van Lummel over hun drietalige kinderboek Barry & Bu

Een avontuurlijke trip naar Japan voor het magazine VICE kreeg een bijzonder staartje. In de laatste 24 uur van hun reis maakten Pepijn Lanen, Nederlandse muzikant van rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, en de Haagse kunstenaar Steven van Lummel hun eerste kinderboek: Barry & Bu.

Goede vrienden Pepijn en Steven bedachten zich geen moment toen ze door VICE werden gevraagd om samen naar Tokio te gaan. Met een polaroidcamera op zak werden ze op pad gestuurd om de Japanse cultuur in kaart te brengen. Geen toeristenkiekjes, maar een rapportage vol avontuur waarbij je door de ogen van Pepijn en Steven de meest gestoorde stad van de wereld ontdekt.

Tijdens hun trip spraken ze af met een vriend van Steven: de getalenteerde Japanse kunstenaar Kentaro Okowara. Kentaro is geboren en getogen in Tokio. Hij maakt tekeningen en 3D objecten geïnspireerd door de ansichtkaarten die hij en zijn oma tijdens zijn jeugd naar elkaar verstuurden. Kentaro zijn levensmotto is “MORE LOVE” en dat begint natuurlijk bij kinderen.

Bestel Barry & Bu via Paagman.nl

“Tijdens de ontmoeting was de conclusie al snel gemaakt: wij moeten samen een kinderboek gaan maken. Kentaro heeft al vijf kinderboeken gemaakt. Ik maak al jaren kleine ‘one off’ boekjes voor bevriende kinderen, een echt kinderboek maken was dan ook een langgekoesterde wens. Kentaro en ik waren dit al jaren van plan, maar we hadden Pepijn zijn scherpe pen nodig voor een verhaal. Pepijn is het toonbeeld geworden (ja dit is voor ons allemaal nog steeds een raadsel) van de perfecte vader en is schrijver voor de toekomstige net niet jeugd”, aldus Steven.

Pepijn schreef de teksten en Steven en Kentaro gingen aan de slag met de illustraties. Ze doken 24 uur de studio in en het resultaat was daar: Barry & Bu. In het kleurrijk vormgegeven kinderboek staan twee karakters centraal: Bu en zijn vriend, zeehondleeuw Barry. Bu is een jongen met een groot hart en heeft door te tekenen zijn vriend Barry tot leven gewekt. Samen beleven de twee uitzonderlijke vrienden de leukste avonturen. Ze spelen samen, eten samen en gaan op avontuur, want dat is immers wat vrienden doen. “Ik wilde graag iets maken wat mijn kinderen ook meteen kunnen begrijpen – en niet hoeven te wachten tot ze ouder zijn – maar ook een beetje lachen is voor niet-kinderen.” aldus Pepijn.

Steven: “Kinderen zijn de enige wezens op deze aarde die echt eerlijk zijn. Als het gesprek ze niet interesseert lopen ze weg, als ze honger hebben beginnen ze te huilen of slaan ze in de rondte. Dat is iets wat ik altijd heb kunnen waarderen. Maar vaak worden kinderen aangesproken met “oetsiekoetsiekoetsie”, wordt hun bestaan verheerlijkt met grote foto’s aan de muur en zijn het paspoppen geworden voor modegrillen, terwijl ze een wereld wordt voorgehouden met perfecte gladde situaties. Met Barry & Bu willen we een wereld creëren die zalig is zoals het leven kan zijn en tegelijkertijd ook absurde elementen in zowel beeld en tekst aanbieden.”

Waarom is er eigenlijk voor gekozen voor een drietalig kinderboek?

Steven: “Het concept ‘tekst’ is natuurlijk sowieso zalig. We spreken af dat bepaalde tekens in verschillende combinaties alles uit kunnen leggen in de fysieke en emotionele wereld, maar dat verschilt dus per plek op de wereld. En dan is er een grens getrokken en dan kun je ineens geen brood meer bestellen, want dan krijg je enkel opgetrokken schouders en verdwaasde blikken. Het leek ons te gek om dat principe aan kinderen uit te kunnen leggen:
1. Wij hebben deze tekens, en dat worden woorden, en met die woorden maak je een verhaal.
2. Op een eiland hier niet ver vandaan staan die letters in een andere volgorde.
3. Op een eiland hier ver vandaan hebben ze hele andere tekens, die dan weer dezelfde dingen kunnen betekenen.

Het gaat er dus niet om hoe verschillend we zijn, maar juist om die verschillen te vieren. Het laatste wat we willen is dat je overal hetzelfde aanbod krijgt, verwarring is heerlijk, en begrip zorgt voor meer ruimte om jezelf te kunnen zijn.”

Uiteindelijk heeft het nog een jaar geduurd voordat het boek daadwerkelijk uit werd gebracht. Samen met Utmost Upmost, de uitgeverij-tak van Upmost, een creatief marketingbureau in Amsterdam die zich richt op een internationale doelgroep van creative urbanites, werd de laatste hand aan het boek gelegd. Eind oktober 2019 volgde de lancering en sinds november dit jaar ligt het drietalige kinderboek in de schappen.

Op zaterdag 14 december zullen Steven en Pepijn een Barry & Buvoorleestheater bij Villa Paagman (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag) geven.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Dompel je onder in de natuur met shinrin-yoku

In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder,...
Lees verder