Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor verkoeling tijdens de zomermaanden hebben wij deze maand gekozen voor: Het ijspaleis van Tarjei Vesaas.
Het Boek van de maand-team over Het ijspaleis
Hoofdrol voor de natuur
De formule van Het ijspaleis is vrij simpel: twee meisjes raken bevriend, maar voordat de vriendschap echt kan ontwikkelen verdwijnt één van de twee meisjes. Tarjei Vesaas, die naast schrijver ook dichter was, schrijft in beknopt, poëtisch proza een huiveringwekkend verhaal over verlies dat zich afspeelt in een strenge winter in Noorwegen. Door de omvang van het boek lees je Het ijspaleis eenvoudig in één adem uit, maar het loont de moeite om het boek zo langzaam mogelijk te lezen. De roman is gevuld met symbolen en metaforen, die voor een groot deel de verloop van het verhaal bepalen. Zo is het ijspaleis – in de eerste plaats een bevroren waterval -een levend, ademend karakter op zichzelf. Maar het kan op nog veel meer manieren gezien worden: een symbool van de dood, of zelfs als de roman zelf, maar ook als een sprookjesplek met echte kamers, muren en torens. De roman roept het nostalgische gevoel van adolescentie op, verblindt je met zijn eenvoudige en directe poëzie, geeft stof tot nadenken en houdt dingen steeds fris door de continue veranderende stijl.
Het loont de moeite om het boek zo langzaam mogelijk te lezen
Ruimte voor je eigen interpretatie
Vesaas gebruikt in zijn roman geen woord te veel. Elk woord dat er wel staat is duidelijk op basis van betekenis, metrum en lading afgewogen. Hierdoor wordt ook niet alles te veel ingevuld, waardoor er veel ruimte is voor je eigen interpretatie. Als lezer krijg je zo een actieve rol in het verhaal. Sommige schrijvers hebben honderden woorden en vele pagina’s nodig om iets te zeggen en lijken bijna bang om de controle weg te geven. Vesaas weet precies hoe hij in zijn eenvoud de koude en besneeuwde landschappen en bijbehorende sfeer moet overbrengen.
Tijdloos en sfeervol met een hoofdrol voor de natuur
Tijdloos?
Wanneer je de roman leest kan je waarschijnlijk niet meteen pinpointen wanneer dit verhaal geschreven is. De thema’s zijn universeel en de poëtische taal voelt niet aan tijd gebonden aan. Tarjei Vesaas leefde van 1897 tot 1970 en schreef Is-slottet in 1963. De roman verscheen in 1979 al eens in Nederlandse vertaling onder de titel Het ijskasteel en is nu opnieuw uitgegeven. Wij geven de uitgeverij groot gelijk, want deze roman verdient meer bekendheid en een groter publiek! Vooral omdat het boek veel hedendaagse thema’s heeft. Tegenwoordig als we aan een ijspaleis denken, zal waarschijnlijk vrij snel Elsa’s creatie van Disney’s Frozen in ons hoofd schieten. In die film bouwt Elsa een kasteel van ijs met haar magische krachten. Met dit bouwwerk creëert ze een plek die dient als een grens tussen haarzelf en de wereld, en het ijspaleis van Vesaas is zowel fysiek als emotioneel vergelijkbaar. Deze vergelijkbare thema’s en symbolen zorgen ervoor dat Het ijspaleis vandaag de dag nog steeds relevant is.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Mira T. Lee – Het is hier zo mooi
Mira T. Lee schetst een ontroerend verhaal over twee zussen in Het is hier zo mooi. Oudste zus Miranda beschermt haar jongere zusje Lucia sinds de dag dat ze geboren werd. Ondanks Miranda’s goede bedoelingen neemt Lucia haar hulp niet altijd in dank af. Naast de relatie tussen deze twee zussen staat ook politiek omtrent immigratie centraal. Het wel en wee van immigranten in de Verenigde Staten komt uitgebreid en indrukwekkend aan bod. Door deze combinatie aan thema’s zul je de roman niet snel vergeten.
Elizabeth Mcneal – De poppenfabriek
De poppenfabriek is een kleurrijke historische roman en een duistere thriller in één waarin de toevallige ontmoeting tussen Iris en Silas beide levens zal beïnvloeden. Iris werkt in een poppenfabriek maar wil eigenlijk kunstschilder worden en Silas is een taxidermist en heeft een winkel in opgezette dieren. Silas raakt geobsedeerd door Iris en probeert haar voor zich te winnen maar zij kiest voor de prerafaëlitische schilder Louis die haar de kans geeft ook te gaan schilderen. Dit kan eigenlijk alleen maar eindigen in ellende maar levert ondertussen wel een fraai beeld op van het grauwe, smerige Londen van 1850 en een spannend verhaal.
AJ Pearce – Beste mevr. Bird
Emmy is een opgewekte jonge vrouw die heel graag oorlogsverslaggever wil worden bij een toonaangevende krant in Londen. Ze reageert op een vacature bij een dagblad maar al gauw blijkt dat ze bij de probleemrubriek van een vrouwenblad terecht is gekomen. De afdeling wordt met strenge hand geleid door mevrouw Henrietta Bird en een heleboel onderwerpen zijn taboe en mogen niet worden beantwoord. Maar Emmy leeft mee met de brieven schrijfsters en besluit antwoord te geven met alle gevolgen van dien. Dit boek is een ode aan de kracht van vriendschap en moed in moeilijke tijden. Hartverwarmend maar ook met veel typische stiff upper lip humor geschreven.
Paagman Boek van de maand
Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maart, april, mei, juni en juli van 2019. In juni hadden we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.