Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand hebben wij gekozen voor een boek met een unieke stem: Er is geen daar daar van Tommy Orange.
Het Boek van de maand-team over Er is geen daar daar
Eyeopener
Dit boek was voor ons een echte eyeopener, want het geeft twaalf unieke stemmen van hedendaagse ‘stadsindianen’ een podium. Het lijkt misschien een ambitieus project om in één boek twaalf stemmen op te voeren, maar juist door deze vele personages laat Orange een volledig beeld van deze onderbelichte bevolkingsgroep in de Verenigde Staten zien. Hij toont de ervaring van moderne ‘stedelijke Indianen’ door voortdurend veranderende perspectieven, waaruit uiteindelijk blijkt dat indianen geen stereotype zijn. Onze collega Sandra zegt hierover het volgende: “Tijdens het lezen van het boek werd ik me ervan bewust hoe weinig ik wist van de geschiedenis van de Native Americans behalve de standaard dingen. Zeker hoe het heden ten dage met hen gaat, hoe ze leven, hoe ze worden gezien: onzichtbaar, onherkenbaar. Om een gevoel van verwantschap te krijgen ben ik op YouTube naar powwow-muziek gaan luisteren en kijken. Dit zijn dansen vol overgave getooid in traditionele kledij.” Ook al blijken veel van de personages via-via elkaar te kennen en onderlinge relaties te hebben, ze zijn niet te verenigen onder één enkele identiteit. Het is niet alleen het personage-perspectief dat wisselt, maar Orange is er in geslaagd om elk karakter een eigen stem te geven door stijl en woordkeuze aan te passen.
Dit boek geeft twaalf unieke stemmen van hedendaagse ‘stadsindianen’ een podium
Hedendaags verhaal
Het verhaal begint met een proloog waarin de auteur een achtergrond geeft en het een en ander uiteen zet over de geschiedenis en gebruiken van de indianen. Dit herhaalt hij in het intermezzo halverwege zijn boek. Hij neemt deze korte momenten om te schrijven over het verleden van de indianen – zoals hoe verdragen uiteindelijk veranderde in moord en verraad – en geeft informatie over de inheemse cultuur, zoals de details van powwows. Bijzonder aan de perspectieven is dat het allemaal indianen zijn die in de stad wonen, en niet in reservaten zoals vaak wordt gedacht. Dit gegeven maakt het verhaal hedendaags en representatief voor de situatie waar veel van Amerika’s oorspronkelijke bewoners zich vandaag de dag in bevinden. De hartverscheurende verhalen gaan over dislocatie, identiteit, geweld, verlies, hoop en macht.
representatief voor de situatie waar veel van Amerika’s oorspronkelijke bewoners zich in bevinden
Daar daar?
What’s up with the title? In het Engels heet Oranges boek There there, wat in het Nederlands is vertaald naar Er is geen daar daar. Het kan een lastige titel zijn om te onthouden en uit te spreken, en waarom is het in het Engels ‘daar daar’ en in het Nederlands juist géén ‘daar daar’? Na het lezen van het boek weten we zeker dat je begrijpt waar de keus vandaan komt. De titel is namelijk gebaseerd op een citaat van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein: “there is no there there.” Orange schrijft hierover in zijn roman: “het citaat gaat op voor de indianenbevolking in dit land, in alle delen van Amerika: het land is helemaal volgebouwd, de grond van hun voorouders verborgen onder glas en beton en draad en staal, de herinneringen onherroepelijk bedekt. Geen daar daar meer.” In de Engelstalige titel lezen wij ook nog een andere betekenis: there, there is in het Engels namelijk een troostende term bij verdriet.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Saskia de Coster – Nachtouders
Autobiografisch boek over jong ouderschap. Wanneer ben je een echte moeder? Dat is de vraag waar Saskia mee worstelt als ze samen met Juli en hun zoontje besluit naar het hippie-eiland te gaan waar de biologische vader van hun zoon is opgegroeid, terug naar de natuur zonder wifi. Onzeker in haar rol probeert ze met behulp van haar stiel, ze is voor alles schrijver, een onbestaand handboek dat geen moeder zou schrijven omdat ze daar geen tijd voor heeft, te schrijven. Woorden zijn haar basis, daar kan ze zich aan vasthouden. Modern ouderschap is vaak niet biologisch maar dat staat los van de liefde die je je kind wil geven.
Nico Walker – Cherry
Nico Walker is voor het Amerikaanse leger uitgezonden naar Irak en belande na een overval in de gevangenis. Zijn belevenissen dienden als basis voor Cherry, een aangrijpende roman over oorlog en de gevolgen van verslaving. De sterke beschrijving van gevechten en gruwelijkheden benadrukken de nutteloosheid en wreedheid van de oorlog. De wanhoop van drugsverslaving is zo invoelbaar, dat je jezelf eraan moet herinneren dat je een boek leest, en je niet zelf in een uitzichtloze situatie bevindt.
Paagman boek van de maand
Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees hier ons eerste Boek van de maand van 2019 en hier ons Boek van de maand februari.