Boek van de maand januari: De onsterfelijken

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Ook in 2019 gaan we met deze fijne gewoonte door, alleen deze maand iets later dan normaal. We hebben namelijk gekozen voor een boek dat vers van de pers is, dus vanaf vandaag bij ons in de winkel ligt. Deze maand: Chloe Benjamin – De onsterfelijken.

Het boekenpanel over De onsterfelijken

Bestel ons Boek van de maand nu bij Paagman.nl

Levensvragen

De onsterfelijken vertelt het verhaal van vier Joodse kinderen: twee broers en twee zussen. Op jonge leeftijd krijgen zij elk van een waarzegster hun sterfdag te horen. De vier levens worden op ongekende wijze getekend door deze kennis. Het boek begint in het jaar 1969 en loopt langs een tijdlijn van vijf decennia tot de 21ste eeuw. Chloe Benjamin vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de vier totaal verschillende karakters, en toch is elk personage even interessant en sterk beschreven. Ondanks, of juist door het feit dat het verhaal de dood centraal staat, wordt je geconfronteerd met het leven dat er iedere bladzijde vanaf spat.

Weten wanneer je sterft. Vier levens op ongekende wijze getekend door dat gegeven

Het debat over de vraag of ons leven kan worden voorspeld, of onze bestemming geschreven staat in de sterren, of we zelf onze toekomst kunnen invullen en in hoeverre wij zelf bepalend zijn voor de paden die we kiezen om te nemen, is de drijfveer voor deze roman. De onsterfelijken laat de lezer nadenken over verschillende levensvragen. Moet het leven worden gemeten aan de hand van een lang leven of door vreugde? En moeten we de dood vrezen of het leven juist meer omarmen daardoor?

Prachtig, levendig proza met sterke, interessante karakters

Levendig proza

Benjamin schrijft in prachtig levendig proza en creëert een meeslepend en filosofisch verhaal dat de lezer moeiteloos aantrekt. Het boek blijft realistisch en herkenbaar doordat de filosofische vraagstukken vervlochten worden met verhalen over familierelaties. De stukjes uit deze puzzel zijn niet echt uniek op zichzelf, maar als ze eenmaal bij elkaar komen is het resultaat volkomen verbazingwekkend. De onsterfelijkheden is daardoor ook eerder een Bildungsroman (een psychologische roman die focust op het opgroeien en de ontwikkeling van de geest en persoonlijkheid van de personages) dan een science fiction-/fantasyboek. Het is in ieder geval zeker een boek dat je laat nadenken over je eigen doelen, hoop en dromen voor het leven dat je is gegeven.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Auke Hulst – Zoeklicht op het gazon

Bestel Zoeklicht op het gazon nu bij Paagman.nl

In deze roman kiest Auke hulst voor een in de Nederlandse literatuur ongewoon onderwerp, namelijk Richard Nixon. De enige president die het ambt heeft moeten neerleggen, de meest gehate president uit de Amerikaanse geschiedenis tot nu toe. Aan de hand van drie cruciale momenten uit zijn carriere schetst de auteur een portret van deze politicus in hart en nieren. Hij laat vooral de eenzame, slapeloze, hardwerkende man zien. Nixon weet waar hij vandaan komt: arm gezin, een tirannieke vader, een afwezige moeder en twee gestorven broertjes. Hij weet hoe anderen hem zien, dat ze hem uitlachen en haten. Ondanks al deze naargeestigheid krijg je als lezer begrip en mededogen met hem, hij was ook maar een mens.

Tahereh Mafi – Een bijna eindeloze afstand

Bestel Een bijna eindeloze afstand nu bij Paagman.nl

Het nieuwste boek van Tahereh Mafi is een mooi verhaal over een tienerliefde zonder dat het meteen over seks gaat. De hoofdpersoon, Shirin, is een moslimmeisje dat opgroeit in Amerika in de vijandige en angstige tijd na de aanslagen van 11 september. Doordat zij zich constant moet verdedigen en wordt veroordeeld voor wie ze is zondert ze zich af van haar omgeving en klasgenoten. Het enige waar ze plezier in heeft is breakdancen. Als dan haar klasgenoot Ocean moeite doet om haar beter te leren kennen wordt de strijd van Shirin tussen gevoel en verstand mooi beschreven.

Paagman boek van de maand

Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees hier ons artikel met het grote Boek van de maand-overzicht 2018.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand december: De gebroeders Maxilari

In ons Boek van de maand december volg je twee broers tijdens...
Lees verder