Boek van de maand juni: Honden huilen niet

Met de zomer in aantocht kiezen we een Boek van de Maand dat de lezer het ene moment naar de keel grijpt en het andere moment aan het lachen maakt: Honden huilen niet van Anne Moraal.

Vanuit het Westen kijken wij kritisch naar Noord-Korea. Het is een land waar de bevolking wordt onderdrukt door een meedogenloze dictator, die zelfs zijn meest trouwe onderdanen laat executeren als ze hun werk niet goed uitvoeren. Zo zien wij het.

Alles voor de Grote Leider

Bestel het Boek van de maand bij Paagman.nl

Jin Kyoung groeit op als dochter van een beroemd wetenschapper. Met dank aan zijn bijdrage aan de Noord-Koreaanse wetenschap woont de familie in een mooi huis en hebben ze het goed. Ze danken hiervoor iedere dag hun Grote Leider, Kim Jong-il. Als haar broer het leger in gaat, is iedereen vooral blij voor de grote eer.

Na de dood van haar vader en het vertrekken van haar broer, blijft er weinig over voor Jin. Ze voelt de drang om zich ook te mogen bewijzen voor haar land en die kans krijgt ze als ze gekozen wordt om met een groep landgenoten naar Amsterdam af te reizen. Ze verruilt Pyongyang in Noord-Korea voor Pyongyang, een restaurant in Amsterdam Osdorp.

Culturen botsen

Voor  Jin en haar reisgenoten is Nederland vreemd. De mensen zijn onbeschoft, hun vrijheden onbegrijpelijk. Zij zien het als doel om hun perfecte Noord-Koreaanse cultuur over te brengen. Als ze ook nog eens te horen krijgen dat een delegatie uit Noord-Korea langs zal komen om hun project te bezoeken, doen ze er alles aan om hun doel te bereiken.

Maar de Nederlanders snappen het hele gebeuren niet zo en al gauw is het restaurant een toevluchtsoord voor bedrijfsuitjes en platte karaoke-avonden. Traditionele koude noedelsoep wordt op verzoek van de gasten in de magnetron opgewarmd en langzaam wordt duidelijk met welke motivatie Jins reisgenoten naar Amsterdam zijn afgereisd.

Humor en tragedie

Als lezer krijg je enigszins begrip voor Jin en haar wereldbeeld. Het contrast tussen het perfect georganiseerde leven in Noord-Korea en het chaotische beeld van Nederland, zorgt ervoor dat de heimwee van de reisgenoten meer en meer duidelijk wordt. Jin is ook geen heldin, ze doet wat haar gevraagd wordt, ze werkt hard en volgt in die zin volledig haar hart. Dat het is voor een dictator waar wij alleen onbegrip voor kunnen opbrengen, wordt een bijzaak.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Thomas Olde Heuvelt – Echo

Bestel Echo bij Paagman.nl

Als je de eerste twintig pagina’s overleefd hebt zou de rest geen probleem meer moeten zijn, zo heb ik me laten vertellen. Toch is Echo, net als Olde Heuvelt’s voorganger Hex, zo’n boek dat je als het donker wordt heel graag weg wil leggen om het vervolgens twee minuten later toch maar weer op te pakken. De strijd tussen mens en natuur neemt sinistere vormen aan die door de heldere beschrijvingen nog dagen in je hoofd blijven zitten. Toch is dit niet alleen een boek voor horror-fanaten: ik denk zeker dat liefhebbers van bijzondere verhalen Echo ook zeer zeker zullen kunnen waarderen, maar als je binnenkort van plan bent om een berg te gaan beklimmen zou ik hem toch even in de kast laten staan tot je terug bent.

Whitney Scharer – Het gouden uur

Bestel Het gouden uur bij Paagman.nl

Na het lezen van dit boek wil je meer weten over het leven en werk van Lee Miller. Zij was een bekend Amerikaans fotomodel en fotografe en heeft in de jaren dertig een aantal jaar als assistente van de bekende fotograaf Man Ray gewerkt. Het boek vertelt in een flashback over deze jaren in Parijs en geven een aardig beeld van het kunstenaarsmilieu van die tijd. De relatie tussen Lee Miller en Man Ray begint als die van leerling-meester maar het wordt al gauw een liefdesrelatie. Hierin leven we mee met de innerlijke strijd die Lee Miller levert om onafhankelijk te worden en naam te maken als professioneel fotografe. Een mooi verhaal van een interessante vrouw!

Jessica Fellowes – De Mitford-moorden

Bestel De Mitford-moorden bij Paagman.nl

Als er op klaarlichte dag een verpleegster dood wordt aangetroffen in een Londense trein staat de spoorwegpolitie voor een raadsel. Deze typisch Britse detective speelt zich af in het Londen van 1920. De arme Louise gaat als dienstmeisje werken bij de Familie Mitford. Samen met hun jongste dochter Nancy probeert ze dit mysterie op te lossen. Eigenlijk precies wat je er van verwacht, maar soms is dat net zo fijn. Het is het eerste deel van een zesdelige reeks. En in elk deel staat een van de dochters van de Mitfordfamilie centraal. Voor fans van Agatha Christie en Downton Abbey.

Paagman Boek van de maand

Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maartapril, mei van 2019. In juni hebben we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: De moeders van Mahipar

We gaan in maart voor een Afghaanse familiegeschiedenis die zowel groots als...
Lees verder