Boek van de maand november: Het Hollandse huis

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand een boek met prachtig uitgewerkte karakters, de goodread van deze herfst is Het Hollandse huis van Ann Patchett.

Het Boek van de maand-team over Het Hollandse huis

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

Deze maand waren we het er snel over eens: Het Hollandse huis van Ann Patchett wordt ons Boek van de maand november. Wat ons betreft is dit het boek wat iedereen zou moeten lezen deze herfst. Patchett is fantastisch goed in het beschrijven van een familiegeschiedenis met alle gecompliceerde emoties die daarbij horen. Het Hollandse huis is meer dan literatuur, dit boek voelt als het leven.

Vastgoedimperium

Dankzij een goed zakeninstinct lukt het Cyril Conroy een vastgoedimperium op te bouwen en met dat geld koopt hij als verrassing voor zijn gezin een enorm iconisch huis aan de rand van Philadelphia. Vanwege de vorige Nederlandse bewoners wordt het huis in de buurt ‘het Hollandse huis’ genoemd. Danny en zijn grote zus Maeve vinden het geweldig, maar hun moeder gruwt van het grote huis met de strenge familieportretten van de vorige eigenaren nog aan de muur en ze verlaat het gezin. Vader Cyril werkt veel en leeft teruggetrokken dus Danny groeit op met de liefde van zijn zus en twee huishoudsters.

Patchett vertelt een verhaal dat meer aanvoelt als het leven dan als literatuur

Eigen karakter

Zo begint een prachtig familieverhaal waarin het huis ook een personage is. Het Hollandse huis ligt op een heuvel en heeft enorme ramen waar van voor tot achter betoverend mooi licht door schijnt. Als je binnenkomt zucht je van bewondering. In de grote salon kijken de portretten van de Van Hoebeeks streng de kamer in. Maar toch is het huis altijd een warme plek voor de kinderen geweest. Al lezend is het net of je er zelf rond loopt.

Als de vader van Danny en Maeve plotseling overlijdt, worden broer en zus het huis uit gedreven door de nieuwe vrouw van hun vader en verliezen ze alles wat ze bezaten. Het enige dat er nog over is van vaders kapitaal is een studiefonds. Maeve dwingt Danny zo lang mogelijk te studeren om het enige geld dat ze hebben gekregen ten volle te benutten en dus gaat Danny medicijnen studeren. Zo bepaalt het huis steeds een volgende stap in hun leven, ondanks dat ze het niet meer bewonen.

Eigen herinneringen

Het boek heeft wel wat weg van een sprookje waarin het huis afwisselend beschermt of kwaad wil doen. De geschiedenis van Maeve en Danny is onlosmakelijk verbonden met het huis en ze vinden het verschrikkelijk moeilijk om dat los te laten. Ze rijden nog regelmatig met de auto naar hun enige thuis om aan het begin van de oprit herinneringen op te halen. Dan blijkt ook dat ieder zijn eigen herinneringen heeft en dat broer en zus op hun eigen wijze omgaan met hun gedeelde geschiedenis.

Broer en zus gaan ieder op hun eigen wijze om met hun gedeelde geschiedenis

Met open mond hebben we samen met Danny en Maeve vol ontzag het Hollandse huis bewonderd om het op een later moment de rug toe te keren. Samen met broer en zus hebben we gerouwd om het verlies van het huis en ernaar terugverlangd. Patchett schrijft gemakkelijk, maar treffend waardoor je steeds weer verder wil lezen. Ongetwijfeld dat dit verhaal ook u zal betoveren.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Mattias Edvardsson – Een heel gewoon gezin

Bestel Een heel gewoon gezin via Paagman.nl

Thomas en Ulrika wonen samen met hun dochter Stella in het dorpje Lund in Zweden. Ze leven een heel gewoon leven, en vormen een heel gewoon gezin. Maar wanneer Stella wordt beschuldigd van moord ontstaat er een moreel dilemma. Wie is de dader? Wie is het slachtoffer? En hoe ver ga je als ouder om je kind te beschermen? Omdat het boek is opgedeeld in de perspectieven van Thomas, Ulrika en Stella wordt de spanning flink opgebouwd. Als lezer kom je langzamerhand steeds meer te weten over de avond van de moord en over de onderlinge banden in dit heel gewone gezin. Dit boek is een aanrader voor mensen die ‘Het diner’ van Herman Koch hebben gelezen. Waarschuwing vooraf: wanneer je eenmaal bent begonnen in dit boek zal het lastig zijn om het weg te leggen!

Thomas van der Meer – Welkom bij de club

Bestel Welkom bij de club via Paagman.nl

Heel knap hoe een zwaar onderwerp luchtig en toegankelijk wordt verteld zonder dat het oppervlakkig wordt. Welkom in de Club is het verhaal van Thomas die als meisje is geboren en, omdat dat niet klopt, besluit om in transitie te gaan. Hoe zijn omgeving daarop reageert wordt met veel humor beschreven maar levert ook schrijnende situaties op. Het is werkelijk schaamteloos hoe nieuwsgierig mensen zijn en blijkbaar ook verwachten antwoord te krijgen op persoonlijke vragen die men nooit aan collega’s of vrienden zou durven stellen. De schrijver laat je lachen en zet je aan het denken tegelijkertijd, een knappe prestatie.

Paagman Boek van de maand

Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand januari, februari, maartapril, mei,  junijuli, augustusseptember en oktober van 2019. In juni hadden we ook een Thriller van de maand in het kader van de Spannende Boeken Weken.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand februari: Slechts een diefstal

We gaan in februari voor koude rillingen met ons nieuwe Boek van...
Lees verder