Het grote Boek van de maand 2019 overzicht

De decembermaand is aangebroken, dus het is weer lijstjestijd! Net als vorig jaar delen wij weer een overzicht met de boeken die dit jaar de titel Boek van de maand hebben mogen dragen. Dus lees snel mee!

In 2020 zijn we uiteraard terug met nieuwe boekentips, maar misschien kan je met een van deze titels je to-read-lijst ook nog uitbreiden. Welk boek heb jij gelezen? Of wil je nog lezen?

Boek van de maand januari: Chloe Benjamin – De onsterfelijken

Bestel De onsterfelijken via Paagman.nl

De onsterfelijken vertelt het verhaal van vier kinderen die op jonge leeftijd van een waarzegster hun sterfdag te horen krijgen. De vier levens worden op ongekende wijze getekend door deze kennis. Chloe Benjamin vertelt het verhaal in vier delen vanuit het perspectief van de vier totaal verschillende karakters, en toch is elk personage even interessant en sterk beschreven. De onsterfelijken laat de lezer nadenken over verschillende levensvragen.

Boek van de maand februari: Sally Rooney – Normale mensen

Bestel Normale mensen via Paagman.nl

Normale mensen is een boek over de relatie tussen twee millennials uit verschillende sociale klassen.  Wie Gesprekken met vrienden heeft gelezen zal direct de schrijfstijl van Rooney herkennen: licht afstandelijk, analyserend en vol dialoog (maar dan wel zonder dialoogtekens). Dankzij Rooney’s scherpe observaties en soepele schrijfstijl met veel dialoog voelt het alsof je de personages persoonlijk kent. Tussen de regels door zul je ontdekken dat een boek over de relatie tussen twee normale mensen eigenlijk over veel en veel meer gaat.

Boek van de maand maart: Tommy Orange – Er is geen daar daar

Bestel Er is geen daar daar via Paagman.nl

Dit boek was voor ons een echte eyeopener, want het geeft twaalf unieke stemmen van hedendaagse ‘stadsindianen’ een podium. De hartverscheurende verhalen gaan over dislocatie, identiteit, geweld, verlies, hoop en macht. Bijzonder aan de perspectieven is dat het allemaal indianen zijn die in de stad wonen, en niet in reservaten zoals vaak wordt gedacht. Ook al blijken veel van de personages onderlinge relaties te hebben, ze zijn niet te verenigen onder één enkele identiteit.

Boek van de maand april: David Szalay – Turbulentie

Bestel Turbulentie via Paagman.nl

In een unieke schakelvertelling leidt Szalay je de wereld rond. Hij neemt de lezer mee van stad X naar Y, van A naar B et cetera. Je maakt kennis met twaalf personages die ieder om hun eigen reden naar een andere plek op de wereld vliegen. Zo reizen ze om familie te bezoeken, of een oude geliefde, of om zichzelf te vinden. Szalay nodigt de lezer uit om zich te verwonderen over hoe snel het leven verandert en hoe – hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken – we een echte impact kunnen hebben op mensen die we misschien maar een keer ontmoeten.

Boek van de maand mei: Takis Würger – Stella

Bestel Stella via Paagman.nl

Mag je een roman schrijven over een oorlogsmisdadiger? En is ‘fout in de oorlog’ alleen maar kwaad of is het niet zo zwart-wit? De echt bestaande Joodse Stella Goldschlag verraadde tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen joden aan de Nazi’s. In dit boek mixt Würger feit en fictie en geeft ons een nieuwe kijk op de geschiedenis. Stella verrast en zet je aan het denken, verraad krijgt een menselijk gezicht.

Boek van de maand juni: Anne Moraal – Honden huilen niet

Bestel Honden huilen niet via Paagman.nl

In juni kozen we een Boek van de Maand dat de lezer het ene moment naar de keel grijpt en het andere moment aan het lachen maakt: Honden huilen niet van Anne Moraal. De hoofdpersoon Jin Kyoung groeit op als dochter van een beroemd wetenschapper. Na de dood van haar vader verruilt ze Pyongyang in Noord-Korea voor Pyongyang, een restaurant in Amsterdam Osdorp. Twee uitersten komen zo samen.

Thriller van de maand: Jane Harper – Verlaten

Bestel Verlaten via Paagman.nl

Verlaten van Jane Harper was ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken door onze boekverkopers verkozen tot Thriller van de maand. Maar eigenlijk zou de term Spannend boek van de maand misschien beter passen. In Verlaten krijg je niet te maken met wapens, bloed of grote achtervolgingen zoals in een klassieke thriller gewoon is. Wel is er vanaf bladzijde één een groot mysterie en onderhuidse spanning, waardoor je door het boek heen vliegt. Ondanks het uitgestrekte Australische landschap en de leegte geeft het boek je een beklemmend gevoel. Je weet dat er iets niet in de haak is, maar wat? Harper zet je een paar keer op het verkeerde been en geeft je dan steeds een beetje nieuwe informatie waardoor je niet kunt stoppen met lezen.

Boek van de maand juli: Christine Dwyer Hickey – De laatste trein uit Ligurië

Bestel De laatste trein naar Ligurië via Paagman.nl

Een indrukwekkende roman over een familiegeschiedenis die begon tijdens de roerige jaren ’30 in Italië en eindigde in het Dublin van de jaren ’90. We volgen Bella, die in 1933 naar Italië vertrekt om als kindermeisje van de slag de gaan voor een vooraanstaande familie. Op het eerste gezicht een romantisch zomerboek, maar niets is minder waar.

Boek van de maand augustus: Tarjei Vesaas – Het ijspaleis

Paagman Boek van de maand augustus
Bestel Het ijspaleis via Paagman.nl

De formule van Het ijspaleis is vrij simpel: twee meisjes raken bevriend, maar voordat de vriendschap echt kan ontwikkelen verdwijnt één van de twee meisjes. Tarjei Vesaas schrijft in beknopt, poëtisch proza een huiveringwekkend verhaal over verlies dat zich afspeelt in een strenge winter in Noorwegen. Tijdloos en sfeervol met een hoofdrol voor de natuur.

Boek van de maand september: Marjolein Beumer – Zonder publiek

Bestel Zonder publiek via Paagman.nl

De debuutroman van scenarioschrijfster Marjolein Beumer  is een herkenbaar, menselijk verhaal over dementie in een familie. De onderlinge relaties en haat-liefdeverhouding die je met familie kunt hebben en de onbreekbare band tussen moeders en dochters zorgen voor een herkenbaar en ontroerend verhaal. De titel van het boek is dan ook zeer treffend gekozen, want zonder publiek kan een acteur niet bestaan. Wat heeft het immers voor zin om te spelen als niemand het ziet?

Boek van de maand oktober: Rebecca Makkai – Een stralende toekomst

Bestel Een stralende toekomst via Paagman.nl

In Een stralende toekomst springt het verhaal heen en weer tussen Chicago in 1985 en Parijs in 2015. Het contrast tussen 1985 en 2015 is duidelijk zichtbaar door het thema “herinneringen”, want het verschil tussen herinneringen maken en herinneringen hebben komt ruim aan bod. Een stralende toekomst is een prachtig geschreven verhaal dat je het liefst in een keer uitleest. De hoofdpersonen nemen je mee in hun blijdschap en in hun verdriet, waardoor het lijkt alsof het jouw eigen vrienden zijn. Sleep het boek overal mee naar toe, want elk stukje vrije tijd dat je hebt wil je gebruiken voor het lezen van dit boek!

Kinderboek van de maand: Jan Paul Schutten – Van T.Rex tot tandjesgras

Bestel Van T. rex tot tandjesgras via Paagman.nl

Dit is een boek voor kinderen & mensen die alles willen weten. Het boek is opgebouwd als een wetenschappelijk onderzoek dat begint met bevragen en via verzamelen, onderzoeken, puzzelen en piekeren uiteindelijk uitkomt bij weer nieuwe vragen. En zo’n boek hadden we nog niet. Het boek gaat niet alleen over wetenschap en weetjes, maar ook over het onderzoeken daarvan. Zo is er een hoofdstuk dat beschrijft hoe je je eigen natuurverzameling aan kan leggen en een stuk dat leert hoe je wetenschappelijke tekeningen maakt. Ingewikkelde feitjes worden goed uitgelegd door Jan Paul Schutten en de illustraties van Wendy Panders en de prachtige uitklapplaten helpen daar extra bij. Dit is echt een boek waar je in blijft kijken om steeds weer iets nieuws te zien.

Boek van de maand november: Ann Patchett – Het Hollandse Huis

Bestel Het Hollandse Huis via Paagman.nl

Wat ons betreft is dit het boek wat iedereen zou moeten lezen deze herfst. Ann Patchett is fantastisch goed in het beschrijven van een familiegeschiedenis met alle gecompliceerde emoties die daarbij horen. Het Hollandse huis is meer dan literatuur, dit boek voelt als het leven. Patchett schrijft gemakkelijk, maar treffend waardoor je steeds weer verder wil lezen. Ongetwijfeld dat dit verhaal ook jou zal betoveren.

Boek van de maand december: Taylor Jenkins Reid – Daisy Jones & The Six

Bestel Daisy Jones & The Six via Paagman.nl

Deze leestip is voor iedereen die de glamour van de 70’s heeft meegemaakt of mee had willen maken. In het boek volg je de zeven bandleden tijdens hun weg naar de top – en alle zeven komen ze aan het woord. Elk personage heeft heel duidelijk zijn eigen stijl van spreken en zijn eigen karakter. Dat maakt het boek heel beeldend. Het boek leest fijn door en de gebeurtenissen zijn – zoals het een rockband betaamt – tamelijk smeuig. Tijdens het lezen hadden we daardoor het gevoel naar een documentaire te kijken.

Komend jaar niks missen van ons Boek van de maand? Abonneer je dan bovenaan deze pagina op onze nieuwsbrief of kijk op onze Boek van de maand-pagina.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand juli: De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder