Kinderboek van de maand: Van T. Rex tot tandjesgras

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek hebben onze boekverkopers het mooiste kinderboek van dit moment voor u geselecteerd: Van T. rex tot tandjesgras door Jan Paul Schutten en Wendy Panders.

Tegelijk met de heropening van een vernieuwd Naturalis in Leiden verscheen dit prachtige boek, een gouden combinatie. Wat je in het boek leest, kun je later in het echt gaan bekijken. Anders dan de titel misschien doet vermoeden, gaat het over veel meer dan alleen T. rex Trix. Dit is een boek voor kinderen & mensen die alles willen weten.

Vragen, puzzelen en piekeren

Bestel het Kinderboek van de maand bij Paagman.nl

Het boek is opgebouwd als een wetenschappelijk onderzoek dat begint met bevragen en via verzamelen, onderzoeken, puzzelen en piekeren uiteindelijk uitkomt bij weer nieuwe vragen. En zo’n boek hadden we nog niet. Boekverkoper Dodo: “Vernieuwend is dat het boek gaat over hoe je onderzoek doet, niet alleen over het resultaat of het onderwerp ervan. Je wordt geprikkeld om meer de diepte in te gaan en zelf kritische vragen te stellen”. Zo is er een hoofdstuk dat beschrijft hoe je je eigen natuurverzameling aan kan leggen en een stuk dat leert hoe je wetenschappelijke tekeningen maakt.

“Het is ook super dat je in het boek echte wetenschappers aan het werk ziet. Zij zijn op deze manier een rolmodel voor kinderen”, vindt collega Barbara. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoeker die fulltime werkt aan onderzoek naar schimmels. Zonder dit boek zou je als kind toch niet bedenken dat dat mogelijk is!

Uitgebreide collectie

Het onderwerp van de verschillende onderzoeken en verzamelingen in dit boek is altijd de natuur, maar de collecties kunnen niet meer van elkaar verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat Naturalis een verzameling van 8000 mammoet botten heeft, maar ook een verzameling slootwaterbeestjes? Dat is wat boekverkoper Adrienne zo trekt in het boek: “Via dit boek leer je ook over hele kleine dingen die je misschien niet zou opmerken als je alleen naar het museum gaat. Nu kun je erover lezen en leren om het daarna in het echt gaan bekijken.”

Juiste balans

Het boek heeft niet alleen een prachtig onderwerp, het is ook schitterend uitgegeven op groot formaat en stevig papier. De balans tussen tekst en illustratie is precies goed. Ingewikkelde feitjes worden goed uitgelegd door Jan Paul Schutten en de illustraties van Wendy Panders en de prachtige uitklapplaten helpen daar extra bij. Bovendien zitten de tekst en de illustraties vol kleine grapjes waardoor wij vaak hardop moesten lachen. Dit is echt een boek waar je in blijft kijken om steeds weer iets nieuws te zien.

Voor alle leeftijden

Een goed kinderboek is voor alle leeftijden. Van T. rex tot tandjesgras valt zeker in die categorie. Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kindjes vanaf 7 jaar. Sommige stukjes zullen dan nog wat lastig zijn, maar de illustraties zijn goed dus er is altijd wat te kijken. Oudere kinderen kunnen zelf het hele boek lezen en voor (groot)ouders en andere volwassenen is het een prachtig boek waar je ongeacht je leeftijd om kunt lachen en uit kunt leren.

Deze boeken hebben wij ook voor jou gelezen

Tjerk Noordraven – Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Bestel eenvoudig & snel bij Paagman.nl

Is het echt waar of is het allemaal verzonnen? Je komt er niet achter. Dit is een informatief boek, volgens de auteur oorspronkelijk gevonden in een klooster in Transsylvanië en vertaald uit het middeleeuws Roemeens. Het staat vol gedetailleerde afbeeldingen van wonderlijke wezens die uit heel de wereld komen. De beschrijvingen van deze -vaak gevaarlijke en een paar schattige- wezens zijn bijna wetenschappelijk. Die beschrijvingen zijn huiveringwekkend en soms supergrappig. Met prachtige illustraties van Madeleine Kuijper, is dit boek van Tjerk Noordraven een echte aanrader voor iedereen die van magische wezens en griezelen houdt. Misschien is het boek wel een beetje ‘te’ spannend?

Scarlett Thomas – De ware held – Bovenwereld 3

Bestel eenvoudig & snel bij Paagman.nl

Fantasy boeken vallen of staan door hun wereldbouw en dat is in dit deel van de serie weer uitstekend gedaan. Fee en haar vrienden moeten al hun magische vaardigheden in de strijd gooien tegen de slechteriken. Ieder personage maakt in dit deel een grote stap zowel op persoonlijk als op magisch gebied. Je leeft mee met Fee die gaat twijfelen of ze wel echt goed is en met Wolf die naarstig op zoek is naar zijn zusje. Ze leren vooral op zichzelf te vertrouwen want niemand lijkt wie hij of zij zou moeten zijn maar overwinnen doe je alleen samen. Na deel 1 (Drakendal) en deel 2 (Magiers) is dit het spannendste, maar ook het leukste deel van de serie! En wie weet komt er nog een vierde deel…

Sebastien Perez & Benjamin Lacombe – De tovenaar van Oz

Bestel eenvoudig & snel bij Paagman.nl

De leeuw, vogelverschrikker, blikken man en Dorothy. En natuurlijk niet te vergeten Toto de hond. In deze nieuwe prachtige hervertelling komen ze allemaal weer tot leven in het magische land van de tovenaar van Oz. Dorothy zit vast en kan niet meer naar huis , maar samen met haar nieuwe vrienden durven ze de strijd aan te gaan tegen de heks. Het is moeilijk te verwoorden maar wanneer je de illustraties van dit prachtige sprookjesachtige boek bekijkt wordt het je meteen duidelijk dat dit een heel bijzonder boek is. Daardoor wordt het voorlezen en het bekijken van de platen een echt feestje!

Zelf naar Naturalis? Win vrijkaartjes!

Wij mogen van Naturalis zes keer twee vrijkaarten weggeven! Zo kun je met eigen ogen zien waar je net over hebt gelezen in dit prachtige boek. Wat moet je doen? Niet zo veel! Vul het winactieformulier op onze website in en wie weet wordt jij wel een van de gelukkige winnaars. In november zullen wij met de winnaars contact op nemen.

Naast het Kinderboek van de maand doen wij tijdens de Kinderboekenweek natuurlijk veel meer, zo organiseren wij vele evenementen. Benieuwd naar het programma? Klik hier.

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand december: Het huwelijksportret

Voor de maand december hebben wij gekozen voor een boek over een...
Lees verder