Tijdens onze gesprekken met auteurs voor Present lopen de onderwerpen vaak ver uiteen. Van serieus over literatuur en maatschappelijke kwesties tot geintjes over collega’s en zelfspot.
Voor alle artikelen in Present van Paagman gaan wij namelijk zelf met de auteurs in gesprek, dus dit zorgt voor veel meer materiaal dan in de glossy past. Ook in dit nummer deden de geïnterviewden weer een aantal interessante uitspraken. Een overzicht.
Eigenwijs personage
‘Ik had hem enkel een bijrolletje toebedacht, maar toen hij eenmaal die welluidende naam had gekregen, nam hij het helemaal over. Als een soort wethouder Hekking (een personage van Van Kooten en de Bie red.) begon hij zich overal op de voorgrond te dringen. Je zou wel kunnen zeggen dat Montebello zichzelf het boek in heeft geschreven.’ – Ilja Leonard Pfeijffer over het personage Montebello in Grand Hotel Europa. (pagina 14 in Present)
Shit
‘Mijn boeken ontwikkelen zich met mij mee. Ik ben nu in de I don’t give a shit-fase – wat trouwens een heel goede fase is.’ – Karin Slaughter over haar schrijfprocessen. (pagina 22 in Present)
Vergeten personage
‘Dan vraagt iemand mij waarom ik een personage als Pieter Nolten niet terugbreng. Dan denk ik: Pieter Nolten? Wie was dat ook alweer? Blijkt die vent in drie boeken van me te hebben gezeten.’ – Tomas Ross bewijst dat je best wel eens iets kunt vergeten als je al 75 boeken hebt geschreven. (pagina 33 in Present)
Tekenaar
‘Ik kreeg acht maanden om Asterix bij de Picten te maken. Dat was veel te kort, ik moest me de stijl van Uderzo nog helemaal eigen maken, de pagina’s tekenen en vervolgens alles aanpassen wat het team me vroeg te herzien. Vraag me niet hoe, maar het is me uiteindelijk gelukt om het op tijd te voltooien.’ – Toen Didier Conrad de nieuwe tekenaar van Asterix werd, had hij een beetje stress tijdens zijn eerste editie. (pagina 49 in Present)
Familiebreuk
‘Als ik nu zo terugkijk op mijn jeugd denk ik wel: oei, dat was niet best. Zo heeft mijn vader geprobeerd mij te vernietigen. Ik heb geen seconde spijt gehad van de familiebreuk.’ – Bart Chabot sprak zeer openhartig over zijn moeilijke jeugd. (pagina 54 in Present)
Bang om onthoofd te worden
‘Ik wilde heel graag een programma over IS maken, maar ik was te bang om te worden onthoofd of gekidnapt. Ik heb wel geprobeerd om te filmen met IS-aanhangers in Engeland, maar ze bleken te achterdochtig.’ – Louis Theroux schuwt weinig onderwerpen, maar IS is een uitzondering. (pagina 69 in Present)
Kalasjnikovs
‘Het was de vreemdste plek waar ik ooit ben geweest. Op straat is de angst voelbaar. Niet alleen omdat overal soldaten met Kalasjnikovs rondlopen, maar ook omdat je weet dat je nooit vrij bent om te zeggen wat je voelt of denkt.’ – Nino Haratischwili ging naar Tsjetsjenië om research te doen voor haar nieuwe boek. (pagina 73 in present)
Massage
‘Ik kreeg op Bali ook een massage van zes jongemannen tegelijk. Nou ik kan je vertellen, dat was erg prettig. Ik kan het iedereen aanraden!’ – Erica Terpstra maakt altijd bijzondere dingen mee op reis. (pagina 85 in Present)
Onafhankelijk zijn
‘Ik vind onafhankelijkheid héél belangrijk. Dat je zelf iets opbouwt en niet jezelf wegcijfert omdat je man vijf dagen aan het werk is. Mijn levensmotto is: regel het goed voor jezelf, en al helemaal als vrouw. Niet in iemands schaduw staan, waarom zou je?’ – Fabienne Chapot probeert andere vrouwen te stimuleren onafhankelijk te zijn. (pagina 117 in Present)
Eigenwijze Cruijff
‘Een bestuurder als Hans Wijers die aan Johan Cruijff gaat vragen of hij de notulen gelezen heeft, zie je het voor je? Johan vond dat hij met zo iemand helemaal niets te bespreken had.’ – Volgens Auke Kok had Johan Cruijff nooit zitting moeten nemen in de Raad van Commissarissen van Ajax. (pagina 125 in Present)
Kookramp Nielson
‘Nielson was echt een ramp. Hij hakte bijna zijn vinger eraf. Ik moest ook echt een beetje rustig doen en niet teveel grappen maken, anders ging het fout.’ – Freddy Tratlehner maakte een kookfilmpje met zanger Nielson. (pagina 132 in Present)
Lees hier de volledige Present of haal je eigen exemplaar in de winkel!