Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand hebben wij gekozen voor een boek dat perfect mee kan in je koffer: Turbulentie van David Szalay.
Het Boek van de maand-team over Turbulentie
Op reis met Szalay
Wie Turbulentie van de Hongaarse schrijver David Szalay ziet, krijgt direct zin om op vakantie te gaan. Het is een handzaam boekje, vormgegeven als heldergroen vliegticket. In een unieke schakelvertelling leidt Szalay je de wereld rond. Hij neemt de lezer mee van Seattle naar Hong Kong en via een tussenstop in Bangkok van Ho Chi Minhstad naar New Delhi. Je maakt kennis met twaalf personages die ieder om hun eigen reden naar een andere plek op de wereld vliegen. Zo reizen ze om familie te bezoeken, of een oude geliefde, of om zichzelf te vinden. Collega Sandra zegt hierover het volgende: “Ik had van ieder personage een compleet beeld, dus dat was wel erg mooi gedaan.” Dankzij een fijne gemakkelijke schrijfstijl glij je ogenschijnlijk moeiteloos van het ene verhaal in het andere.
In een unieke schakelvertelling leidt Szalay je de wereld rond
Lezen tussen de lijnen
Wanneer je Turbulentie gewoon kaft tot kaft leest en er verder niet al te veel bij stil staat, kan het maar een klein boekje lijken. Het boek leest heel makkelijk en lekker, maar geeft toch veel stof om over na te denken. Het kaart namelijk indirect grote thema’s als globalisering en de daaropvolgende klimaatverandering aan. Bij ons bleven de verhalen lang hangen en we merken dat we er vaak nog aan terug denken. Szalay nodigt de lezer uit om zich te verwonderen over hoe snel het leven verandert en hoe – hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken – we een echte impact kunnen hebben op mensen die we misschien maar een keer ontmoeten. Er is een sterk contrast tussen onpersoonlijke en intieme ruimtes: vliegtuigcabines en hotelkamers versus privélocaties waar relaties beginnen of eindigen. De titel is zowel van toepassing op de tumultueuze levens van de personages als op de vliegomstandigheden. Ze ervaren ziekte, ontrouw, huiselijk geweld, homofobie en meer, maar ze blijven niet vastzitten in hun situatie; er is altijd een gevoel van beweging en mogelijkheid, dat dingen op de een of andere manier zullen veranderen.
Szalay nodigt de lezer uit om zich te verwonderen over hoe snel het leven verandert
Korte verhalen of een roman?
Omdat het boek voelt als een roman en de verhalen duidelijk een geheel vormen is het perfect geschikt voor wie wel eens korte verhalen wil gaan lezen. Wij lazen het boek in een vloek en een zucht uit, maar je kan het ook makkelijk in een rustiger tempo lezen. De discussie ‘korte verhalenbundel of een roman’ is David Szalay niet onbekend. In 2016 was de auteur met zijn boek Wat een man is (Engels: All that man is) genomineerd voor de Man Booker Prize. Al snel kreeg hij kritieken dat een verhalenbundel niet paste bij de prestigieuze prijs. Wat een man is gaat namelijk over negen mannen – allen in een verschillende levensfase – die door Szalay in negen hoofdstukken samen worden gebracht wat resulteert in een doordringende portret van eenentwintigste-eeuwse mannelijkheid. Turbulentie en Wat een man is zijn geschreven op dezelfde overtuigende toon en met een zeer vergelijkbare structuur.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Hernando Diaz – In de verte
In de verte is het indrukwekkende verhaal van een ontheemde jongeman die een onmogelijk doel nastreeft. Twee broers worden eind 19de eeuw naar New York gestuurd op zoek naar een beter leven maar worden door het noodlot gescheiden. Hakan stapt op de verkeerde boot en komt aan in California. Vanaf dat moment is zijn enige doel zijn broer vinden in New York en begint een verbijsterende tocht dwars door Amerika. Vreemde ontmoetingen en het onherbergzame land zorgen er voor dat hij zijn doel nooit bereikt. In de verte is vooral een verhaal over eenzaamheid en vriendschap en zorgt er voor dat je alle besef van tijd kwijtraakt. Laat je ontroeren door deze tragische held.
John Lanchester – De muur
Om het hele land staat een dikke muur. Niet alleen om het gestegen water tegen te houden, maar ook om ‘de Anderen’ buiten te houden. Het is koud – heel koud – op de muur. In deze roman over klimaatverandering moet iedereen twee jaar dienst doen op de muur als verdediger. Het is een zware klus en serieuze taak om te staren naar de zee, want voor elke Andere die over de muur komt wordt een verdediger naar zee verbannen. De bevolking is gechipt en alleen voortplanters zijn vrijgesteld van muurdienst. Op zee zijn de mensen die aan hun lot worden overgelaten. De muur is geen ongeloofwaardige sciencefiction, maar een reëel toekomstbeeld.
Tom Phillips – De mens
In De mens geeft Tom Phillips op een luchtige toon een overzicht van bekende en minder bekende mislukkingen in de menselijke geschiedenis. Phillips biedt met De mens een tegenwicht aan boeken die een geschiedenis van de mensheid in hoogtepunten presenteren, maar de grappige toon van Phillips is soms ergerlijk. Als Phillips menselijk leed beschrijft, is de jolige schrijfstijl een hindernis voor Phillips. De overgang van luchtig naar serieus werkt niet altijd, maar voor lezers die op een luchtige manier kennis willen maken met de menselijke geschiedenis, is De mens een aanrader.
Paagman Boek van de maand
Sinds februari vorig jaar tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.
Lees hier ons Boek van de maand januari, februari en maart van 2019.