Ongoing trend: Aziatische zelfhulpboeken

Op zoek naar meer geluk, meer controle of de zin van het leven in z’n algemeen? De oplossing voor veel van deze problemen kunnen we volgens de volgende boeken vinden in Japan en omstreken.

Dus zeg het maar, heb jij behoefte aan ikigai, kakebo, nunchi of toch liever ichigo-ichie? 

Zelfhulpboeken over een gezonder en gelukkiger leven

Héctor García – Ikigai

Bestel Ikigai bij Paagman.nl

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

Haemin Sunim – De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Bestel De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt bij Paagman.nl

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf. De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden. Sunim heeft ook al een tweede boek gepubliceerd, Houden van dingen die niet perfect zijn, waarin hij het over de kracht van liefde, compassie en vergeving heeft.

Shunmyo Masuno – Zen & de kunst van eenvoudig leven

Bestel Zen & de kunst van eenvoudig leven bij Paagman.nl

Hoe fijn zou het zijn als we ons elke dag fris zouden voelen en vol nieuwe energie? Veel mensen zijn druk of voelen zich gestrest. Om deze gevoelens tegen te gaan, zoeken we naar bijzondere ervaringen. Maar omdat die ervaringen geen deel uitmaken van ons dagelijks leven, verdwijnt dat spannende en fijne gevoel altijd weer snel. Shunmyo Masuno geeft ons eenvoudige lessen om ons leven élke dag gemakkelijker en aangenamer te maken. Deze Japanse zenmonnik helpt je je leven te vereenvoudigen. Je leert geluk te vinden door kleine veranderingen en door jezelf open te stellen voor een hernieuwd gevoel van vrede en innerlijke kalmte. Shunmyo put uit de eeuwenoude wijsheid van zen en geeft je duidelijke en gemakkelijk te volgen lessen. Mindful tips als ‘Leer te leven in het moment’ worden afgewisseld met praktische lessen als ‘Zet je schoenen op een nette rij nadat je ze uitdoet’ – dat brengt overzicht in je leven. En door de prachtige, simpele pentekeningen krijg je als lezer de gelegenheid om echt te ontspannen.

Euny Hong – De kracht van nunchi

Bestel De kracht van nunchi bij Paagman.nl

Waarom krijgt zij nou die promotie? En waarom begint elk feestje pas als hij er is? En waarom lukt het hén wel om aandacht van de barman te krijgen? Zij hebben uitstekende nunchi, of ze zich daar nu van bewust zijn of niet. Nunchi is een van de bouwstenen van de Koreaanse cultuur, maar voor iedereen toepasbaar. Het is de kunst van het inschatten wat een specifieke situatie of persoon verlangt. Voor Koreaanse ouders is hun kinderen goede nunchi leren net zo belangrijk als hun leren veilig de weg over te steken. In De kracht van nunchi vertelt Euny Hong hoe ook jij kunt leren je nunchi te verbeteren en verder in het leven te komen. Leer precies aanvoelen wat iemand of een situatie nodig heeft en gebruik dat in je voordeel.

Francesc Miralles – Ichigo-ichie

Bestel Ichigo-ichie bij Paagman.nl

Ichigo-ichie neemt je mee in het prachtige idee van het koesteren van ontmoetingen. Ichigo-ichie herinnert je eraan elke bijeenkomst of ontmoeting waar je bij aanwezig was in je hart te sluiten, omdat het moment niet herhaald zal worden. Zelfs wanneer dezelfde groep mensen weer bij elkaar komt, zal het nooit hetzelfde zijn als de vorige keer. Elk moment is daarom altijd uniek en eenmalig. De letterlijke vertaling is ook: één gelegenheid, één ontmoeting. Kortom, de term wordt gebruikt om dankbaarheid te tonen voor een gedeelde fijne ervaring. Ichigo-ichie laat ons beseffen dat elk moment ons laatste kan zijn. De auteurs van de bestseller Ikigai vertalen dit eeuwenoude concept naar praktische tips, zodat iedereen kan starten met leven in het nu en meer vreugde uit het leven kan halen.

Zelfhulpboeken over geld

Suh Yoon Lee – The Having

Bestel The Having bij Paagman.nl

In The Having van Suh Yoon Lee en Jooyun Hong kom je erachter hoe je slapend rijk kunt worden. Als journalist Jooyun Hong op zoek gaat naar het geheim achter de rijkdom in haar land belandt ze onverwachts in de leer bij de mysterieuze goeroe van de Zuid-Koreaanse rich and famous: Suh Yoon Lee. Wat ze van deze goeroe leert, verandert haar leven – ze wordt gelukkiger, vindt meer rust, en wordt rijker dan ze ooit had durven dromen. En zo rijk kun jij ook worden – zonder veel moeite. In The Having delen goeroe en student deze baanbrekende methode om miljonair te worden.

Kakebo

Bestel Kakebo bij Paagman.nl

Miljoenen Japanners gebruiken hun kakebo dagelijks: ze geloven in het belang van ordelijkheid in je financiën. Daarmee creëer je rust in je hoofd. Kakebo is de meest makkelijke en praktische manier om je geld te organiseren. Het idee is simpel: aan het begin van elke maand schrijf je in je kakebo hoeveel je wil sparen en wat je moet doen om dat doel te bereiken. Elke week kan je je uitgaven opschrijven en na een maand heb je precies in kaart gebracht waar al je geld heen is gegaan. Zo wordt het makkelijker om te zien waar je op kunt bezuinigen!

Zelfhulpboeken over opruimen

Nagisa Tatsumi – De kunst van het weggooien

Bestel De kunst van het weggooien bij Paagman.nl

Nagisa Tatsumi is de grote inspiratiebron van Marie Kondo. ‘Ik kan me de opwinding nog herinneren die ik voelde toen ik begon te lezen.’ – Marie Kondo
De kunst van het weggooien van Nagisa Tatsumi geeft je nieuwe inspiratie bij het opruimen zodat je spullen kunt weggooien zonder schuldgevoel. Weggooien is niet zo makkelijk als het lijkt. Het druist in tegen onze toenemende behoefte aan hergebruik. Elke keer als we iets wegdoen, zegt een stemmetje in ons: ‘Wat een verspilling!’ Nagisa Tatsumi analyseert dit psychologische mechanisme en helpt ons bij het overwinnen van schuldgevoel en schaamte. Daarnaast leert ze ons om al op het moment van aankoop kritisch te zijn en geeft ze tips voor het aanschaffen van nieuwe spullen, zodat we de vicieuze cirkel van kopen en weggooien kunnen doorbreken.

Fumio Sasaki – Vaarwel, spullen

Bestel Vaarwel spullen bij Paagman.nl

Fumio Sasaki is eind dertig, single, en werkt als redacteur bij een uitgeverij. Hij woont in een klein appartement in Tokyo, met drie shirts, vier broeken, vier paar sokken en niet veel meer. Een paar jaar geleden realiseerde hij zich dat al zijn materiële bezittingen hem eerder ongelukkig dan blij maakten, en dus besloot hij het gros van zijn spullen weg te doen. In Vaarwel, spullen verkent Fumio Sasaki de Japanse filosofie achter het minimalisme en geeft hij een aantal eenvoudige regels die je kunnen helpen een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden. Hij vertelt hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt.

Marie Kondo – Spark Joy

Bestel Spark joy bij Paagman.nl

Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en Time Magazine plaatste haar op de lijst van de honderd invloedrijkste personen van 2015. Spark Joy is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven.

De complete Japanse lifestylegids

Met al die verschillende onderwerpen en losse adviezen was het natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat er een allesomvattend ‘compleet’ werk zou verschijnen. Candice Kumai (1983) is chef-kok, voeding- en wellnessexpert en voormalig model. Ze is geboren en opgevoed in Californië door haar Japanse moeder en Amerikaanse vader. In Kintsugi deelt ze de eeuwenoude Japanse tradities die haar rust, hoop en kracht geven, samen met tientallen gezonde recepten die zijn gebaseerd op de Japanse keuken. Candice leert je om innerlijke rust en kracht te vinden en een gezond lichaam en gelukkige geest te krijgen.

 Candice Kumai – Kintsugi

Bestel Kintsugi bij Paagman.nl

De Japanse cultuur kent het fenomeen kintsugi: wanneer serviesgoed breekt, worden de barsten gerepareerd en afgewerkt met goudpoeder, wat gouden lijnen oplevert. De Japanners geloven dat de gouden barsten een voorwerp nog mooier en kostbaarder maken. Het is een mooi idee deze techniek te zien als een metafoor voor je leven. Kintsugi leert je dat je beschadigde delen je sterker en beter maken. Voel je je gebroken, dan kun je de stukken oprapen, ze opnieuw aan elkaar zetten en leren van de barsten te houden.

Geschreven door
Meer van Britt

Ongoing trend: Aziatische zelfhulpboeken

Op zoek naar meer geluk, meer controle of de zin van het...
Lees verder