Het perfecte boek cadeau doen bestaat niet….?

Heb je ooit een boek cadeau gekregen dat een speciaal plekje in je hart en je boekenkast heeft ingenomen? Bijzonder is dat hè? Wil je weten hoe je zelf ook het perfecte boek cadeau doet? Lees dan snel verder.

Na het volgen van deze gouden tips sta jij straks bekend als ‘diegene die dat ene geweldige boek cadeau deed’. Klinkt goed toch?

Boekenkast inspectie

Wat voor soort lezer is jouw boekontvanger? Als je de kans hebt om een kijkje te nemen in zijn of haar boekenkast sta je namelijk al met een paar punten voor. Hier kun je bijvoorbeeld uithalen wat het favoriete genre is, welke boeken al in het bezit zijn (niks erger dan een boek cadeau doen dat iemand al heeft) en welk boek er volgens jou echt nog mist. Ik hoor je denken: “Maar wat als mijn lezer uitsluitend een e-reader gebruikt?” Ook daar is een oplossing voor. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je zelf aan een e-reader zit te denken en of je deze even mag lenen om uit te proberen. Vanaf daar kan je FBI-search beginnen.

Een onbekende parel

Heeft jouw jarige een favoriete schrijver waarvan nog een boek ontbreekt? Misschien een boek waarvan hij of zij niet eens weet dat het bestaat? Veel populaire schrijvers hebben namelijk ook een aantal onbekendere boeken. Zo verscheen van Margaret Atwood, schrijfster van The Handmaid’s Tale, het boek Dancing Girls and Other Stories (uit 1996). Grote kans dat die nog niet in de collectie zit. Uiteraard kun je voor deze onbekende parels ook terecht bij de boekverkopers  van Paagman.

Een zeer passend boek

Een ander succesvol recept voor het beste boek is een boek dat helemaal past bij de huidige situatie van jouw boekontvanger. Iets waarmee je hem of haar een beetje vooruit helpt en laat zien dat je echt luistert. Denk aan: stress op werk, een ontembare puber in huis, een pas ontdekt glutenallergie (ga voor een glutenvrij kookboek), slaapproblemen of een mislukte Tinderdate (again). Voor elk probleem bestaat een boek.

Favoriete film of serie als inspiratie

Een groot deel van het film- en serieaanbod is geïnspireerd op een boek. meer nog dan je misschien denkt. Houd je oren dus gespitst als jouw boekontvanger je een film of serie aanbeveelt. Van de meeste boeken is ook een Nederlands vertaalde versie. Een aantal voorbeelden: The Color Purple (Alice Walker), The Devil Wears Prada (Lauren Weisberger), Fight Club (Chuck Palahnjuk), Room (Emma Donoghue) en Crazy Rich Asians (Kevin Kwan).

Meer daden dan woorden

Is jouw boekontvanger meer van het doen dan het denken? Misschien een creatieve geest die niet snel een boek openslaat? Dan kun je voor kiezen om geen boek cadeau te doen (haha nee grapje, dat zouden we nooit zeggen), kies dan voor een boek waarin geschreven of getekend dient te worden. Bijvoorbeeld: One line a day dagboek, Wreck this journal, elke dag een tekening, of een passend Listography boek. Dergelijke boeken maken ook altijd voor goed naslagwerk. Ideaal dus grote verjaardagen (18, 30, 50) of kerst (de tijd waarin goede voornemens worden gevormd).

Of vraag het gewoon!

Je kunt natuurlijk een manier vinden om te vragen welk boek ze graag zouden willen. Bijvoorbeeld: ” Als je een boek zou mogen kiezen dat je graag wilt lezen, maar nog niet hebt gedaan, welke zou dat dan zijn? Mijne is… ” Vraag dit overigens niet een week voordat je iets cadeau wilt doen. De truc is om het dermate te plotten dat jouw boekontvanger niks in de gaten heeft. Je kunt ook vragen om samen naar een boekwinkel gaan en goedletten welke boeken aandachtig worden bekeken en vragen waarom hij/zij dat boek leuk zou vinden. Je zult jezelf een FBI van cadeauboeken wanen.

PLUS! Elke maand tippen wij jou een splinternieuw Boek van de maand. De kans dat jouw ontvanger deze al in het bezit heeft is echt heel klein. Tenzij ze kind aan huis zijn bij Paagman. In dat geval is het een gok.

Geschreven door
Meer van Hilke

Voorlezen met een gouden randje

Kleine, betaalbare boekjes met 2 nietjes in het midden, ongeveer 28 bladzijden...
Lees verder