Boek van de maand oktober: Het meisje met de luidende stem

In oktober hebben we gekozen voor een heel groot belangrijk verhaal over een buitengewoon Nigeriaans meisje: Het meisje met de luidende stem van Abi Daré.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Het meisje met de luidende stem

Een luidende stem?

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

In Het meisje met de luidende stem volgen we het veertienjarige meisje Adunni dat met al haar vezels strijdt tegen ongelijkheid. Haar moeder heeft Adunni op haar sterfbed op het hart gedrukt dat je met onderwijs je stem kan verheffen en dat een luide stem het allerbelangrijkste is wat een mens kan hebben. Maar Adunni wil niet zomaar een luide stem (loud voice), maar een luidende stem (louding voice) zodat ze niet alleen zichzelf kan helpen, maar ook anderen. Adunni’s dialect van gebroken Nederlands (het origineel is geschreven in de volkstaal van het Engels uit Adunni’s dorpje in Nigeria) voegt een zekere authenticiteit toe aan het verhaal, terwijl het toch gemakkelijk te begrijpen en te volgen is. Bovendien zorgt het voor wat welkome luchtigheid dat je het jonge en pientere karakter van Adunni laten zien. Woorden als spijkerenbroek en makeuppen laten je de cadans van de taal voelen en geven je een idee hoe het zou zijn om met Adunni te praten of bevriend met haar te zijn. Door de spreektaal wordt je als lezer extra meegenomen in Adunni’s leven, worstelingen, tegenslagen en ook triomf.

Je volgt Adunni wanneer ze als derde vrouw wordt verkocht aan een veel oudere man, die een jonge vrouw wil om een zoon mee te krijgen. Wanneer Adunni in de grote stad gaat werken voor een grote mevrouw word je als lezer geconfronteerd met nog meer vreselijkheden die dit jonge meisje moet doorstaan. Adunni verzet zich bij elke tegenslag meer, en strijd onverbiddelijk door voor onderwijs. Adunni’s stem is uniek in haar soort en maakt je aan het lachen en huilen – soms zelfs tegelijkertijd.

Hoe vergaat het Adunni?

Boek van de maand-collega Sophie geeft aan: “Ik heb helemaal meegeleefd met dit boek , tijdens het lezen zat ik op het puntje van mijn stoel, want hoe vergaat het Adunni?” Het liefst wil je namelijk het boek in één keer uitlezen. Ze wordt geconfronteerd met vele ontberingen, waaronder fysiek en seksueel misbruik. Hierdoor is het soms moeilijk om verder te lezen, maar toch ook onmogelijk om weg te kijken omdat je zeker wilt weten dat Adunni het er goed vanaf heeft gebracht. De roman is ook doorspekt met feiten over Nigeria – elk op zijn eigen manier verbonden met het verhaal dat verteld wordt – wat ons weer veel nieuwe kennis heeft gebracht. Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Aafke Romeijn – 7B

Bestel 7B via Paagman.nl

In het weidse landschap bij Groningen is anno 2040 een nieuwe stad verrezen, een enorm gebouwencomplex dat huisvesting biedt aan militairen die trainen voor een eindeloze grondstoffenoorlog. We volgen Menno, een oorlogsveteraan die verdriet heeft om een verloren vriend, zijn vrouw Hannah, die als moderator bij een opvolger van Facebook werkt, en een infiltrante van de Europese geheime dienst. De world-building is heel mooi gedaan, het is heel beeldend en door de verslaggevende stem voelt het heel realistisch aan. De toekomst zou er ook zomaar echt zo uit kunnen zien. 7B is een vervolg (zelfde parallel universum, latere tijd) op Aafke Romeijns debuutroman Concept M, dus als je geïnteresseerd bent in Nederlandse science fiction en politieke toekomstproblematiek loont het om eerst haar debuut lezen. Het is niet nodig, maar het maakt het wel nog leuker!

John Ironmonger – De vele levens van Heloise Starchild

Bestel De vele levens van Heloise Starchild via Paagman.nl

De vele levens van Heloise Starchild is een combinatie van historische fictie en magisch realisme met zelfs een dosis science fiction aan het einde van het het verhaal als het zich in de toekomst afspeelt. De lezer volgt meerdere interessante vrouwen die ieder in een ander tijdperk leven. Wat hen bindt, is niet alleen dat ze deel uitmaken van dezelfde directe moederlijke lijn, maar dat ze de herinneringen van hun moeders, grootmoeders, overgrootmoeders enzovoort erven. In hun dromen herinneren ze zich plaatsen en gebeurtenissen die ze niet persoonlijk hebben meegemaakt maar die voelen alsof ze er zelf bij zijn geweest. De vele levens van Heloise Starchild is karaktergedreven verhaal met veel verweven plotwendingen en lyrisch proza.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Deze boeken uit 2021 mag je niet missen 📚 ons Boek van de maand overzicht

Ook in 2021 las ons Boek van de maand-team een heel aantal...
Lees verder