Channel je inner Dark Academia met deze boekentips!

Als er één TikTok-aesthetic is die zich het best leent voor een volle boekenplank, dan is het #DarkAcademia wel. Maar wat is het en wat zijn de beste boekentips? Channel je inner Dark Academia!

Tekst: Geertje Hoogenboom

Meisjes in plooirokken en slobbertruien die met een ganzenveer gedichten op perkament schrijven terwijl de regen tegen de ruit spat. Jongens in leren schoenen en spencers die in het flakkerende licht van druipende kaarsen driftig aantekeningen maken in de marges van stukgelezen boeken. Foto’s van klimop die tegen middeleeuwse muren aanwoekert. Filmpjes genomen in een rokerig café van thee die in gebloemde porseleinen kopjes klatert…

Iedereen die een beetje bekend is met TikTok, Instagram en Tumblr heeft dit soort beelden vast al voorbij zien komen, vaak voorzien van de hashtag #DarkAcademia. Voor degenen die nog niet weten wat het is: Dark Academia is een subcultuur die het vergaren van kennis romantiseert. Daar hoort een bepaalde look bij die nog het beste te omschrijven valt als negentiende-eeuwse Engelse kostschool. Deze subcultuur werd tijdens de lockdown razend populair onder jongeren. Logisch, want zij konden toen niet naar school (zie je wel dat ze school stiekem toch wel kunnen waarderen!).

Met haar nadruk op leren, moedigt Dark Academia haar volgers aan om vooral ook veel te lezen. Wij hebben vijf titels (en nog een paar extra) op een rij gezet die voor zowel volgers van #DarkAcademia als mensen buiten deze subcultuur zeker aan te raden zijn.

Het boek waar het allemaal mee begon: 🇬🇧 The Secret History / 🇳🇱 De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt

Bestel 👆 via Paagman.nl

Hoewel er oudere boeken zijn die onder Dark Academia vallen (zie nummer 2 op deze lijst), is dit het boek dat als de oertekst van deze beweging wordt gezien. Hoe een groep studenten van de klassieken ertoe komen hun vriend Bunny te vermoorden – en dat is geen spoiler, want het gebeurt op de eerste pagina – houdt lezers al dertig jaar bezig. Veel kenmerken van het genre stammen uit dit boek: de elitaire school, de hechte groep vrienden, moord. Het is terecht een klassieker: wát een boek! Voor wie deze al gelezen heeft: 🇬🇧 If We Were Villains van M.L. Rio wordt vaak genoemd als de directe opvolger van De Verborgen Geschiedenis. Cambria Brockman’s 🇬🇧 Tell Me Everything heeft ook veel kenmerken van The Secret History.

Een klassieker: 🇬🇧 Brideshead Revisited / 🇳🇱 Terugkeer naar Brideshead van Evelyn Waugh

Bestel 👆 via Paagman.nl

Er zijn genoeg titels die met terugwerkende kracht Dark Academia genoemd kunnen worden. Brideshead Revisited is er daar eentje van. Hoofdpersonage Charles wordt verliefd op de rijke upper-class Sebastian, die hij op Oxford ontmoet. Wanneer Charles hem meeneemt naar zijn ouderlijk huis raakt Charles in de ban van Sebastian’s katholieke familie, die nogal wat geheimen heeft die het daglicht maar moeilijk kunnen verdragen. Voor wie van wat oudere boeken én van Dark Academia houdt, zijn 🇬🇧 The Picture of Dorian Gray / 🇳🇱 Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde en 🇬🇧 Maurice van E.M. Forster goede keuzes.

Voor wie eens iets anders wil: 🇬🇧 Piranesi / 🇳🇱 Piranesi van Susanna Clarke

Bestel 👆 via Paagman.nl

Veel Dark Academia boeken hebben dezelfde elementen en creëren hetzelfde soort gevoel voor lezers. Voor een unieke en magische kijk op deze subcultuur kan je gelukkig bij Susanna Clarke terecht. Piranesi is een moeilijk boek om aan te raden, want hoe minder je weet waar het over gaat, hoe beter. Geloof mij nou maar dat dit boek écht de moeite is. Het heeft vorig jaar niets voor niets de Britse prijs voor beste boek door een vrouwelijke auteur gewonnen. Omdat dit boek zo origineel is, valt het niet mee om iets anders aan te raden dat hier op lijkt. Toch willen we deze kans grijpen om Clarke’s eerste boek, 🇬🇧 Jonathan Strange and Mr Norrell, aan te raden. Houd je van Jane Austen’s schrijfstijl en van magie, dan is dit het juiste boek voor jou. Een flinke pil, maar eentje die de aanhouder beloont.

Voor wie het allemaal wel wat enger mag: 🇬🇧 Plain Bad Heroines van Emily Danforth

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dark Academia leent zich heel goed voor horror, zoals dit boek bewijst. Het verhaal bestaat uit twee tijdlijnen. De eerste speelt zich af in 1902, op een meisjesschool in Amerika. Twee leerlingen, geobsedeerd door elkaar en een controversiële schrijfster, komen te overlijden wanneer ze op een wespennest trappen. Dit is het begin van een serie sterfgevallen op het schoolterrein. Meer dan een eeuw later publiceert wonderkind Merritt een boek waarin ze de feministische en lesbische geschiedenis van de school viert. De tweede tijdlijn volgt een filmcrew die een horrorfilm gebaseerd op dit boek maakt. Een lekker eng boek dat supergoed in elkaar zit. Andere enge Dark Academia boeken die het lezen waard zijn: 🇬🇧 Catherine House van Elisabeth Thomas en 🇬🇧 Bunny van Mona Awad.

Voor wie het allemaal een beetje te wit is: 🇬🇧 Ace of Spades van Faridah Àbíké-Íyímídé

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een vaak geuit punt van kritiek op Dark Academia is dat het wel érg wit is. Gelukkig zijn er genoeg niet-witte auteurs die zich ook aan deze trend wagen. Zo heeft Àbíké-Íyímídé een fantastische YA thriller geschreven met als hoofdthema racisme in topscholen. De topschool van dit boek, Niveus Private Academy, heeft alleen maar perfecte studenten. Tenminste, zo lijkt het, totdat een anoniem persoon die zichzelf Aces noemt, de geheimen van twee studenten aan het ligt brengt. Het is natuurlijk geen toeval dat deze twee studenten de enige zwarte leerlingen op school zijn. Andere Dark Academia titels van niet-witte auteurs: 🇬🇧 How We Fall Apart van Katie Zhao en 🇬🇧 Confessions van Kanae Minato.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Recept voor een gelukkig leven dankzij hygge en lagom

Tekst: Judith van Ankeren Illustraties: Caroline Cracco Rond de jaarwisseling wensen we...
Lees verder