December = feestmaand met deze stijltips van Misja Beijers

Tekst: Misja Beijers

Het gebeurt me altijd weer opnieuw. Op het moment dat ik een uitnodiging krijg voor een feest(je) is een van m’n eerste gedachten: “Leuk vooruitzicht, maar wat doe ik aan?” Volgens mij ben ik daar niet de enige in. Daarom hieronder een paar tips.

Dresscode?

Als de uitnodiging een dresscode vermeldt of dat het bijvoorbeeld een thema feest is wordt het al iets makkelijker. Omdat je in beide gevallen in ieder geval een leidraad hebt.

Bestel Oog voor stijl via Paagman.nl

Is de dresscode ‘gala’ dan weet je dat je in een lange jurk (tot op de hak) verwacht wordt. Vaak zijn deze jurken zonder mouwen, maar sinds een paar jaar geef ik toch echt altijd de voorkeur aan een jurk met mouw. In ieder geval tot over mijn ellebogen.
Een andere oplossing is om er een (bijpassende) stola bij te dragen. Ook fijn als het buiten iets kouder is, want bij zo’n jurk past geen jas. Tenzij je een lange jas nonchalant over je schouders hangt.
Erbij draag je in ieder geval hakken (geen laarsjes) en/of pumps waarbij je tenen ook zichtbaar mogen zijn. Denk er bij het kiezen van schoenen over na of er eventueel gedanst kan worden. Accessoires mogen opvallend zijn, (geen horloge overigens) zoals (lange) oorbellen en een mooie clutch of ander klein tasje, waar in ieder geval je lipstick in past.

… Of geen dresscode?

Als je een uitnodiging krijgt en er verder weinig of geen informatie wordt gegeven wordt het iets lastiger en is het belangrijk om je eigen gevoel te volgen. Trouwens, dat is het in alle gevallen. Het belangrijkste is namelijk dat je bij jezelf blijft, bij je eigen stijl. Dat is het altijd, dus ook bij feestelijke kleding.

Kies daarom niet iets in een heel andere stijl. Als je niet van ruches en tierelantijnen houdt, moet je die ook niet voor zo’n gelegenheid kiezen. Kies ook kleuren die bij je passen, geen kleur die je anders nooit draagt. Blijf dus dicht bij jezelf. Je moet je er plezierig in voelen. Je wordt tenslotte uitgenodigd voor een feest(je), het moet voor jou ook een feest worden om daarbij te zijn.

Je hoeft trouwens niet per se iets nieuws te kopen voor een feestje. Misschien heb je genoeg items in je kast die met een kleine aanpassing ‘feestelijk’ kunnen worden.
Ik zou daarom beginnen met ‘shoppen’ in je eigen garderobe. Misschien heb je een rok of broek die geschikt is als basis en kun je er met een nieuwe blouse of top een feestelijke draai aan geven. Andersom kan natuurlijk ook. Ik merk zelf altijd dat als ik daar eens even de tijd voor neem, ik toch weer anders ga kijken. Dat ik creatiever word en opeens nieuwe combinaties zie. Een ander groot voordeel is dat de kans heel klein is dat je iemand anders in precies dezelfde outfit treft.

 Met accessoires kun je een eenvoudige blouse of truitje feestelijk maken. Denk aan een mooie shawl of een corsage.

Op deze foto’s zie je wat een grote broche doet voor een simpel zwart jurkje. Je geeft er met accessoires wel een persoonlijke touch aan. Deze dame draagt er bovendien een paar ringen bij van royaal formaat. En natuurlijk, een beetje kleur – in dit geval van de jas – doet ook wonderen.

Denk ook aan andere sieraden, zoals een parelketting. Een verrassend effect krijg je door meerdere parelkettingen bij elkaar te dragen. Het hoeven heus niet allemaal echte parels te zijn. En ook niet allemaal van hetzelfde formaat. Juist de contrasten zorgen voor een leuk effect. Meerdere kettingen bij elkaar, een grove en een iets fijnere, verschillende kleuren of ton-sur-ton combinaties van kettingen en/of armbanden. Denk daarbij dat het voor een feestje is, dus het mag allemaal best iets opvallender.

Voor mijn boek Oog voor Stijl heb ik o.a. een tassenontwerpster geïnterviewd. Wat haar betreft gaan we iets meer aandacht besteden aan een passende tas. Zij vindt het jammer dat een tas vaak het sluitstuk is. Dat wij vrouwen veel geld uitgeven aan een jurk of pak, maar vervolgens niet aan een mooie tas daarbij. Ze heeft gelijk. Een tas maakt het geheel echt af.

Voor een feest kies je natuurlijk niet een groot formaat tas, maar liever een clutch of ander klein formaat. Zo’n tas mag er best uitspringen, wat kleur betreft of misschien door een bijzonder model.

De mevrouw op deze foto laat het goed zien. Haar opvallende veelkleurige clutch zorgt ervoor dat haar hele outfit een boost krijgt. Daar kun je dus ook mee spelen.

Of dit oranje opvallende tasje dat door deze dame zelf is gemaakt aan een antieke beugel. Het zorgt bovendien voor wat extra kleur.

Accessoires spelen dus, zeker bij feestkleding, een belangrijke rol. Ook schoenen. Stel je deze gele schoenen eens voor bij een eenvoudig jurkje, een rok of zelfs een wijde broek. Misschien een broche of andere corsage erbij in een van de kleuren die in de schoen zitten en klaar ben je!
Dit zijn toevallig schoenen die ik in een tweedehands winkel zag, ze zijn van Frank Govers. Je moet er natuurlijk een beetje geluk bij hebben, maar vergeet niet om ook in dit soort winkels te kijken. Ook voor accessoires!

Tot slot je make-up: voor een feest is het mooi om je nét iets opvallender op te maken. En je haar mag voor de gelegenheid ook iets uitbundiger zijn dan anders.

Dus mocht er een uitnodiging in de bus rollen in de komende periode wens ik je heel veel plezier met het samenstellen van je outfit. Maar geniet vooral van het feest zelf!

Meer tips & adressen vind je in Oog voor Stijl. Op dinsdag 12 november zal Misja Beijers nog meer stijl- en kledingtips delen tijdens een workshop bij Paagman Fred. Aanmelden voor dit evenement is nog mogelijk via deze link.