Den Haag RENT: Ren jij mee?

Tekst: Maaike Marechal

Het boek Den Haag RENT is een initiatief van Maaike Marechal. Een hardloopster met oog voor de schoonheid van Den Haag en omgeving.

In het boek zijn 25 routes opgenomen die je op de mooiste plekjes van de Hofstad brengen. Daarnaast staan er inspirerende hardloopverhalen van diverse Haagse hardlopers in. Allemaal in beeld gebracht met foto’s en duidelijke kaarten.

‘Nooit geweten dat mijn stad zoveel mooie plekken kent’

Bestel Den Haag rent nu bij Paagman.nl

Het initiatief, dat voorjaar 2018 is gestart, werd breed omarmd in hardlopend Den Haag en omgeving. Voor de foto’s en routes in het boek heeft Den Haag RENT actief samengewerkt met 25 hardlopers, hun loopmaatjes, loopgroepen en de atletiekverenigingen in Den Haag en omgeving.

De 25 routes hebben een lengte van 6 tot 10 kilometer, met een enkele uitschieter naar beneden en boven en zijn bovendien onderling te koppelen. Elke route bevat – naast een duidelijke routebeschrijving – achtergrondinformatie over het gebied dat de loper motiveert om de route te gaan lopen. Naast de routes, tips en een loopkalender, staan er in het boek drie interviews met bijzondere Haagse hardlopers (te weten Annemerel de Jongh, van wie deze maand ook een boek verschijnt, Carla Ophorst en Arnold Vonk) die inzicht geven in hoe zij deze sport beoefenen en wat hen beweegt om te hardlopen. Ook lees je alles over de Haagse atletiekverenigingen en de social running crew Running Pack The Hague.

Exclusief voorproefje van routes!

Sta je te trappelen om te beginnen? Hierbij deelt Maaike Marechal alvast drie routes.

Route 10

Runner Patricia

Ik ben een gewoontedier en deze route loop ik regelmatig. Het is een prachtige buurt en voelt vertrouwd, ook omdat ik hier woon. Wat ik fijn vind aan deze route is dat, hoewel midden in de stad en vrij centraal, je toch weinig stoplichten onderweg tegenkomt. In de parken kun je, weg van alle drukte, heerlijk van de natuur genieten en kom je echt tot rust. Het is ook leuk om te zien hoe het bos kan veranderen per seizoen, zoals alle bloemengeuren in het voorjaar, de blaadjes op de grond in het najaar en de sneeuw in de winter. Het blijft mooi en er is altijd wat anders te zien en te beleven! Bij Clingendael kan je zelfs de Japanse Tuin bezoeken. Hier zijn prachtige zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Hij is dan ook slechts 8 weken in het jaar geopend. Tijdens de route loop je ook door twee verschillende parken: Clingendael en het veel kleinere Arensdorp. In het weekend, als het mooi weer is, kan Clingendael best druk zijn, dus op zulke dagen probeer ik vroeg in de ochtend of juist aan het eind van de dag te lopen. Als je hier een ander pad neemt dan de route voorschrijft, is dat geen probleem: alle paden komen weer uit op de hoofduitgang. En dikke kans dat je sowieso hier nog wat extra kilometers wilt maken! – Patricia Pereira
Route 10 (PDF bestand)

Route 17

Loopgroep ReRunning onder leiding van Jessica Kleijheeg.

Je loopt door de mooiste parken van Rijswijk en tegelijkertijd kun je Delft zien liggen en de Delftse sfeer proeven! Ik woonde tot voor kort in Rijswijk en heb hier een aantal klanten, dus ik loop gelukkig nog steeds in deze prachtige omgeving. Ook met mijn ReRunning loopgroep wijken we wel eens uit naar het Elsenburgerbos voor een pittige interval- of krachttraining. Tip: kom hier nog eens terug voor wat heuveltraining en voor de onverharde paden.
De route start bij Op Visite, een hele leuke horecagelegenheid, waar je wat kunt eten en drinken. De ernaast gelegen Herberg Vlietzigt is een prachtige boerderij uit 1890, waar nu evenementen, trouwerijen etc. worden gegeven. Loop gerust even binnen!
Deze route brengt je door het Elsenburgerbos, langs het Beatrixpark, door het landelijke Broekpolder en langs de randen van Delft weer terug richting het bos.
Aan het einde van de route loop je langs het kanaal ‘de Vliet’ . Aan de andere kant van het water zie je ‘Delftse Pauw’ liggen; een 17e eeuwse aardewerkfabriek waar nog echt Delfts Blauw met de hand wordt beschilderd. – Jessica Kleijheeg
Route 17 (PDF bestand)

Route 23

Runner Jeroen van Aken

‘Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen’ zong Harry Jekkers en gelijk heeft ie! De stad is mooi en die duinen kun je goed gebruiken om hard te lopen. Deze route loopt grotendeels door het Westduinpark, het duingebied tussen Scheveningen en Kijkduin. Geschikt voor ieder jaargetijde en bij volle maan zelfs in het donker te belopen. Vanaf 2011 zijn er grootschalige natuurherstelwerkzaamheden uitgevoerd: bomen en struiken die niet in het duinlandschap thuishoren zijn deels verwijderd, er werden stuifduinen gecreëerd en er zijn Schotse hooglanders uitgezet om het duinpark open te houden. De langharige runderen lopen vrij rond en je kunt ze overal in het gebied tegenkomen. In het Westduinpark zijn diverse wandelpaden en kleine (onverharde) paden door duinvalleien en over duintoppen aangelegd. Een deel van de route gaat over het strand. Een goede plek om uit te waaien en je hoofd leeg te maken. En wie weet onderbreek je je loop voor een frisse duik in zee! Soms is het strand door het getij krap en te zacht om lekker te lopen. Maak het jezelf dan niet te moeilijk, sla bij de volgende strandopgang af en volg het pad door het duin. – Jeroen van Aken
Route 23 (PDF bestand)

Wedden dat je na afloop je vrienden of gezin gaat vertellen welke mooie plekken je hebt ontdekt?

Inmiddels heeft Maaike Marechal zoveel positieve reacties gehad op haar eerdere boeken dat ze ervan overtuigd is dat ze ook de loper die genoeg denkt te hebben aan zijn vaste rondje of die Den Haag goed denkt te kennen verrast met dit boek. ‘Probeer eens een andere route met een ander startpunt’, is haar devies. ‘Al lopend zul je ontdekken hoe mooi de omgeving is en hoeveel hardlopen in een fraaie omgeving bijdraagt aan een ontspannend gevoel. Wedden dat je na afloop je vrienden of gezin gaat vertellen welke mooie plekken je hebt ontdekt?’

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Op sofa-safari met het grappigste boek over wilde dieren

Niet op vakantie deze zomer? Geen punt. Met Wat niet in de...
Lees verder