Interview Soraya Vink over haar debuutthriller Persona

PaagMag Header Soraya Vink, PersonaPersona is het bloedstollende debuut van Soraya Vink en is gebaseerd op de strijd in de onderwereld en de bestaande drugslink tussen Spanje en Nederland. Maar wie is Soraya Vink? En wat kunnen we van haar thriller Persona verwachten? Lees snel dit interview om erachter te komen!

Wie is Soraya Vink? Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Soraya Vink

In het dagelijks leven werk ik als redacteur en recensent bij boekenwebsite Hebban.nl waardoor ik altijd omringd ben door boeken. Door mijn specialisatie in thrillers en True Crime speur ik graag naar vers bloed binnen de Hollandse polder en ver daarbuiten. In kalenderjaar 2017 nam ik plaats in de jury van de Gouden Strop, een kroon op mijn werk als redacteur. Al deze ervaringen en een universitaire studie Spaans zorgden ervoor dat ik begon na te denken over een verhaal dat ik graag zou willen uitwerken. Het eindresultaat is nu te lezen in Persona!

Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt, en wat vond je ervan? En heb je een favoriete auteur?

Onlangs heb ik de nieuwe thriller van Samuel Bjørk gelezen, waar ik erg naar uit keek. Wat ik altijd waardeer in zijn thrillers is dat hij mensen heel treffend weet te beschrijven en dit op een prettige manier uitwerkt in het verhaal. Ook De jongen in de sneeuw had weer een lekkere plottwist in petto, wat altijd een pluspunt voor een spannend boek is.

Ik heb meerdere favoriete auteurs, maar als ik er echt maar eentje mag uitkiezen dan is het met stip op nummer 1 de Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón. Zijn vierluik van Het Kerkhof der Vergeten Boeken heeft veel voor mij betekend en laat naar mijn mening zien wat een begenadigd verhalenverteller hij is. Als je het voor elkaar krijgt om binnen één boek meerdere genres te verwerken zodat je boek eigenlijk niet in een hokje te vangen is, lever je een bijzondere prestatie.

Waarom besloot je te gaan schrijven en hoe zag je schrijfproces er toen uit?

Infiltranten hebben altijd mijn interesse gehad; ze zijn een essentieel onderdeel van een onderzoek doordat ze informatie aanleveren of ervoor zorgen dat een onderhandeling een bepaalde richting opgaat. Een fenomeen dat naast ons kan afspelen zonder dat we er weet van hebben en dat trok mijn aandacht. Ik ben geleidelijk aan begonnen met het doen van research en schreef in mijn vrije tijd losse scènes om te zien hoe de verschillende personen zich door een verhaal zouden kunnen bewegen. Ik vond het belangrijk om ze goed te leren kennen dus ik werkte eerst hun profielen uit. Toen ik een synopsis had waarin de meest belangrijke elementen samenkwamen, ben ik werkelijk begonnen met het schrijven van een boek; puzzelen waar de plotwendingen kwamen en het verhaal structuur geven.

Waar is de inspiratie vandaan gekomen voor Persona?

PaagMag Soraya Vink Persona
Bestel Persona nu bij Paagman.nl

Persona gaat over het grijze gebied tussen goed en kwaad. Niemand is volledig goed of slecht, door omstandigheden kunnen mensen ingrijpende beslissingen nemen die voor de rest van hun leven gevolgen hebben. Mijn hoofdpersonage Elvira Selas heeft als rechercheur een rotsvast geloof in het wetboek van strafrecht maar wordt ernstig aan het twijfelen gebracht door een persoonlijk motief. Haar broer Eduardo is in de greep gekomen van een drugskartel, waardoor ze besluit dat er maar één manier is om hem terug te vinden; afdalen naar de onderwereld als infiltrant.

Conflicten interesseren mij. Vooral in thrillers is het uitwerken van een conflict heel belangrijk, daarom vond ik het intrigerend om iemand die volgens haar profiel een betrouwbaar persoon hoort te zijn te confronteren met een onvermijdelijke situatie. Maar ook mijn studie Spaans heeft mij veel input gegeven om een bepaalde verhaallijn uit te werken.

Op welk personage uit jouw boek lijk je het meest en waarom? Welke eigenschappen van je hoofdpersoon Elvira zien we van jou terug in haar en welke heeft zij wel en zou jij graag willen bezitten?

Ik deel het meest met mijn hoofdpersonage Elvira Selas. Als ik in de spiegel kijk, zie ik niet meteen Elvira maar zodra ik achter mijn laptop zit verschijnt ze. Elvira en ik delen de liefde voor schietsport, ik ben namelijk deze sport gaan beoefenen tijdens de research voor mijn boek en sindsdien sta ik bijna iedere week op de schietbaan. Verder herken ik me in haar vastberadenheid om iets tot op de boden uit te zoeken en altijd meer te willen weten. Elvira is stiekem een stuk impulsiever terwijl ik de situatie van verschillende kanten bekijk om vervolgens te zeggen “ik slaap er liever nog een nachtje over”.

Had je bepaalde rituelen tijdens het schrijven? Bijvoorbeeld het luisteren naar een bepaalde playlist? Of juist in de ochtend of de avond?

In Persona staan twee songteksten van Danny Vera, zijn album The Outsider heb ik heel veel gedraaid tijdens het schrijven omdat het een soort soundtrack voor mijn hoofdpersonage was. Ik schreef eigenlijk in ieder vrij moment dat ik om handen had, waardoor ik snel de knop om moest kunnen zetten om af te dalen in de wereld van mijn boek. De muziek van Danny Vera hielp daarbij maar ook foto’s die de sfeer van het boek benadrukten. Wat dat betreft ben ik een gevoelsmens omdat die zaken mij extra hielpen.

Ben je al bezig met een nieuw boek (of idee) en zo ja, kun je daar iets meer over vertellen?

Ik wil zeker een tweede boek schrijven, maar eerst zet ik mijn tijd en aandacht in voor de promotie van Persona. Je debuteert maar één keer en daar wil ik van gaan genieten. Er ligt wel een nieuw notitieboekje klaar voor ‘boek #2’, en wie weet vullen de eerste bladzijdes zich binnenkort. Ik zet wel alle registers open om op zoek te gaan naar een nieuw verhaal.

Waar sta je over vijf jaar?

De kans is groot dat ik nog steeds met mijn neus tussen de boeken zit, want het is een voorrecht om van je passie je werk te mogen maken. In die tijd hoop ik mij verder te hebben ontwikkeld als schrijver met een tweede boek, want ik heb erg genoten van het leerproces om een verhaal van begin tot eind te realiseren.

Heb je nog een laatste aanprijzing waarom lezers je boek moeten gaan kopen?

Heb je de televisieseries Narcos en Penoza met plezier gevolgd en zijn helaas alle afleveringen al in een paar dagen “gebingewatched” dan mag je Persona niet overslaan. Durf jij het aan om af te dalen naar de onderwereld?

 

Meer lezen over thrillers? Lees hier over Gespleten van Karin Slaughter, een interview met de vertalers van Dan Brown of een interview met Slaughter over Goede dochter.

Geschreven door
Meer van Britt

Voorlezen maakt je leuker!

Van 23 januari t/m 2 februari is het weer feest, want dan...
Lees verder