YALfest, alle Young Adult fans verzamelen

Sandra, verkoopadviseur in kinderboekenwinkel Villa Paagman. Leest minstens 3 boeken per week, is enthousiast lid van leesclubs en groot liefhebber van Young Adult boeken en Engelse literatuur. Zij bezocht YALfest, DE ontmoetingsplek voor Young Adult liefhebbers, niet alleen voor fans maar ook voor veel schrijvers. Een verslag van de dag.

Foto:  facebook.nl/Yalfestnl

“Ik had een kaartje gekocht voor YALfest, allereerst omdat Young Adult een snelgroeiend genre is in de boekenwereld en ik beroepsmatig meer wil weten van deze doelgroep. Daarnaast ook omdat ik heel veel YA-titels lees (ik ben ook een beetje doelgroep).

Zondagochtend de eerste tram 07.57 uur!!! naar het Centraal station, bepakt met rugtas vol boeken om te laten signeren, een opschrijfboekje en een opgeladen telefoon. Kriebels in mijn buik alsof het een schoolreisje was. De locatie : Studio’s Aalsmeer, buiten hangen YALfest vlaggen, ballonnen en een hele grote banner. Ik kan nog net door de draaideur naar binnen, de hal staat al helemaal vol met yalfans die net als ik bepakt zijn met tassen en zelfs met rolkoffers.

Allemaal enthousiaste koppies. 1e stop garderobe en dan een rondje langs alle stands : signeersessies; laat je portret tekenen; bookstagram foto’s maken; je lievelingsquote (tijdelijk) laten tatoeëren; hoe wordt een custom made zeefdruk gemaakt; verkleedhoek; maak je eigen booklover-button; gratis goodies scoren; vooruitexemplaren; boeken kopen. Grote stands van Custom Jewels; MyBookLoveShop; Letters&Lights; Celebrate Books.

Gauw even een kopje koffie met brownie voordat de Auteursinterviews beginnen in de grote zaal. De 8 aanwezige auteurs zitten op een grote bank op het podium en het is te merken dat ze al een aantal dagen met elkaar optrekken, ze zijn ontspannen, enthousiast, hebben er zin in. Alle vragen worden uitgebreid beantwoord, ze grissen elkaars microfoon uit de hand en vertellen honderduit. Deze mensen hebben plezier in hun vak en genieten van de aandacht van dit idolate publiek. Zo vertelt Lesley Livingston dat ze als ze een pestbui heeft als een speer naar huis gaat om een personage te vermoorden, heel therapeutisch! Donna Freitas leeft in haar pyjama en heeft inmiddels een uitgebreide collectie pyjama’s als werktenue aangeschaft, Gina Showalter is YA gaan schrijven in de hoop dat haar dochters gingen lezen, maar helaas… Veronica Rossi schrijft altijd in gezelschap van haar 7 honden. Na afloop van de interviews worden we allemaal verrast met een goodiebag.

Na de lunch volg ik een masterclass vertalen,  gegeven door Maria Postema, zij is de vertaler van o.a. de Twilight serie, Hunger Games, Divergent, Carve the Mark en Spirit Animals. Interessant en leerzaam en vooral ook heel enthousiast, ze vindt zelf dat ze de leukste baan van de wereld heeft. Het publiek bestaat uit allemaal jonge meiden, en een enkele jongen, die zeer geïnteresseerd zijn en intelligente vragen stellen. Mooi om mee te maken.

Daarna is het alweer tijd voor de signeersessies, ik heb natuurlijk niet voor niets al die boeken meegesleept. Mijn eerste stop is Victor Dixen, (Phobos), zijn rij is het langst, maar dat komt vooral omdat hij met iedereen een praatje maakt. Als ik eindelijk aan de beurt ben, reageert hij heel vriendelijk en als ik hem mijn 5sterren-review op de Paagmansite laat zien, niet dat hij het kan lezen, hij is franstalig, maar de 5 sterren ziet hij wel, komt er een hele spraakwaterval. Ik ga met hem op de foto en beloof dat ik hem het stukje naar zijn facebookpagina stuur. Daarna Amy Ewing (The Jewel), zij vindt boekverkopers “Angels”  en Donna Freitas (Unplugged) wil heel graag emailcontact, ze beantwoordt alles. Hier word ik nou gelukkig van.  Naast auteurs heb ook mensen van de organiserende uitgevers gesproken. Kirsten van Romondt natuurlijk, altijd fijn om bij te praten.

Wat me op deze dag vooral opvalt is dat al deze YALfest bezoekers super enthousiast zijn over boeken en het boekwezen. Ze lezen echt alle series, hebben een eigen blog, bookstagram, ze willen allemaal of schrijver of vertaler of uitgever worden. Ze stellen allemaal intelligente vragen, willen weten hoe het is om bij een boekhandel te werken, Paagman is bij velen bekend. YES!!! Tijdens de pauzes zie ik hele rijen gewoon lekker met een boek zitten.

Ondanks dat ik qua leeftijd niet Young Adult ben, waren ze heel open naar mij toe, ze zeiden wel u tegen me, maar ik hoorde er gewoon bij. De jongens waren duidelijk in de minderheid, maar niet minder enthousiast in hun uitlatingen.
De dag is omgevlogen, we worden nog uitgezwaaid door de auteurs en dan is het alweer afgelopen. Er is ook nog een avondprogramma, met gala voor de echt diehards. Ik heb een fantastische dag gehad met kindred spirits, zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar ga ik zeker weer.”

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

I Love the Seaside: De leukste spots van Scheveningen

Tekst: I Love the Seaside Naar aanleiding van het verschijnen van de...
Lees verder