Ga behind the scenes met deze muziekboeken!

Wat is beter dan mooie muziek? Juist, mooie muziek mét een mooi verhaal. In dit artikel lichten we de beste muziekbiografieën voor je uit.

Of je nu zelf muziek maakt of niet, het verhaal van een artiest kan enorm inspireren. Vaker wel dan niet hebben de grootste namen in de industrie ook de grootste tegenslagen gekend. In plaats van bij de pakken neer te zitten, zetten ze deze om in kracht. Niet alleen kunnen deze boeken je motiveren en hoop geven, ze geven je ook een unieke kijk achter de schermen waardoor je zelfs jouw grootste idool nóg beter leert kennen.

The Storyteller – Dave Grohl

Bestel 👆 via Paagman.nl

De biografie van drummer Dave Grohl neemt je mee waar het allemaal begon voor een jonge jongen uit Virginia die uitgroeide tot één van de bekendste gezichten van het rockgenre. Het boek geeft je een kijkje achter de schermen bij onder andere de Foo Fighters en Nirvana. Dave schreef het boek helemaal zelf waardoor hij nu ook schrijver kant toevoegen aan zijn uitgebreide cv.

Harnas van glas – Maaike Ouboter

Bestel 👆 via Paagman.nl

Niet alleen leer je Maaike Ouboter beter kennen, je bent ook direct trotste eigenaar van haar cd die net als het boek Harnas van glas heet. Ouboter werd bekend door het programma De beste singer-songwriter van Nederland en gooide hoge ogen met haar nummer ‘Dat ik je mis’. De titel van haar derde cd én boek vat haar tedere, breekbare en tevens krachtige stem heel goed samen. In deze autobiografie leer je meer over de verhalen achter haar nummers en over de mensen die haar inspireren.

Liberté, égalité, Beyoncé – Munganyende Hélène Christelle

Bestel 👆 via Paagman.nl

Who runs the world? Beyoncé! Als je ziet wat Queen B allemaal gedaan en bereikt heeft in haar leven vraag je je af: hoe dan? Nou, daar geven de mensen in dit boek antwoord op. Elf schrijvers onderzochten wat Beyoncé zo inspirerend maakt. Het boek neemt je mee naar het begin; een jonge Beyoncé die ’s avond laat de harmonieën voor Destiny’s Child bedacht tot de moeder en het boegbeeld die ze anno 2021 is.

Ik, Elton John – Elton John

Bestel 👆 via Paagman.nl

De enige zekerheid die je hebt als je op het punt staat dit boek te lezen is dat het zeer zeker niet saai zal zijn. In zijn eerste en enige biografie beschrijft Elton John uitgebreid over zijn uitbundige muzikale leven. Hij ging van afwijzing naar hitlijsten en van verslaving naar een nuchter, succesvol en liefdevol leven. Een bijzonder verhaal dat zal ontroeren en inspireren.

Door alles heen – Sylvester Hoogmoed

Bestel 👆 via Paagman.nl

Levenskunstenaar Ramses Shaffy overleed in 2009, maar zijn muziek leeft voor altijd door. Een completer beeld achter de man van ‘Laat me’ is nergens te vinden. Het boek bevat nooit eerder gehoorde bronnen, nieuwe ontdekkingen over zijn leven én zorgvuldig uitgekozen archiefbeelden (waaronder van zijn schilderijen) én twee cd’s. Stapje voor stapje leer je Ramses’ avontuurlijke en kleurrijke leven steeds beter kennen.

Janis – Holly George-Warren

Bestel 👆 via Paagman.nl

Alles over één van de bekendste rebellen uit de muziekwereld samengevat in één boek. Janis Joplin staat bekend om het verleggen van grenzen op het gebied van gender en seksualiteit. Nog altijd is zij een groot icoon. Op haar 27e kwam ze te overlijden. Dit is inmiddels ruim 40 jaar geleden. Door gesprekken met familie, vrienden en bandleden en toegang te krijgen tot archieven en lang verloren gewaande interviews schreef Holly George-Warren een compleet portret van deze opmerkelijke artiest.

Dat kun je wel zien dat is hij – Herman van Veen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Je raakt niet uitgelezen, – gekeken én -geluisterd met Dat kun je wel zien dat is hij van Herman van Veen. Helemaal ‘on brand’ voor van Veen brengt hij niet alleen een boek of cd uit, maar word je op elke manier geprikkeld. In twintig hoofstukken, aangekleed met liedteksten en illustraties, neemt hij je mee over een grillig pad langs sloten, bramen en brandnetels. Verhaalt hij van onvoltooide levens, verstrooide dromen, dwalingen, misverstanden, grappen – en van heel veel houden van op alle mogelijke manieren.

Hard – Fabian Bohn

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als je écht wilt weten hoe het leven van een internationaal succesvolle Nederlandse dj/producer is, lees dan zeker dit boek. Brennan Heart reist de hele wereld over om met bekende artiesten te werken en op te treden. Het merendeel van de mensen krijgt vast een hartverzakking bij het zien van zijn agenda, maar dat maakt zijn verhaal des te meer bijzonder. Net als de meeste succesvolle mensen heeft ook Brennan te maken (gehad) met veel tegenslagen en struggles. Hij wist deze te overwinnen en er zelfs beter van te worden. Super inspirerend!

Acid for the children – Flea

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een bijzonder boek van een bijzonder persoon. In Acid for the children neemt Michael Peter Balzary a.ka. Flea je mee in zijn turbulente leven. De gitarist van Red Hot Chili Peppers laat met dit boek zijn dat zijn talenten verder reiken dan muziek. Door middel van hilarische anekdotes, poëtische overpeinzingen en hier en daar een vleugje fantasie kijkt hij terug op zijn pogingen om te ontsnappen aan de destructieve factoren uit zijn jeugd en zijn zoektocht naar zichzelf en naar betekenis.

Tim: De officiële biografie van Avicii – Mans Mosesson

Bestel 👆 via Paagman.nl

Tim is de intieme en officiële biografie van Avicii. Tim Bergling was een zeer succesvolle dj en producer, maar ook een introverte jongen die moeilijk om kon gaan met zijn wereldwijde succes. Zijn mentale en fysieke problemen hadden het einde van zijn leven tot gevolg. Onderzoeksjournalist Måns Mosesson schetst, door middel van interviews met Tims familie, vrienden en collega’s uit de muziekindustrie een eerlijk en aangrijpend beeld van Tim en zijn zoektocht in het leven. Tim is een aangrijpend verhaal over je weg vinden in het leven, terwijl je op jonge leeftijd te maken hebt met stress, depressie, angst, megasucces, roem en verslaving.

Geschreven door
Meer van Hilke

75 jaar vrijheid: Raak nooit uitgepraat

Toen ik als klein meisje leerde over de Tweede Wereldoorlog werd ik...
Lees verder