Was 2022 voor jou een fijn leesjaar? Voor ons Boek van de maand-team sowieso wel! In 2022 lazen wij meer dan 80 boeken en kozen wij 12 keer een Boek van de maand. We zetten ze voor je op een rij!
Dus ben jij nou op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Heb jij al onze recensies op PaagMag gelezen en onze podcast geluisterd? Of kan je hier nog inspiratie uit halen? We zetten onze 12 Boek van de maand-keuzes voor je op een rijtje!
Boek van de maand januari: Lara Taveirne – Pluto
Ons Boek van de maand januari was een perfecte start van 2022; het werd meteen een persoonlijke favoriet van onze Boek van de maand-collega Eveline. Het verhaal in Pluto draait om Antonia, die in de zomer van 1987 met haar ‘hippie’ moeder en drie halfzussen onderweg is naar een verweerd dijkhuisje. Antonia’s moeder heeft het in een opwelling gekocht en hoopt op een onvergetelijke zomer samen. Alhoewel Antonia zich vaak het buitenbeentje – ze is nét iets minder grappig en mooi, nét wat jonger dan de rest en dan is ook nog eens haar vader de enige die niet meer in beeld is – van het gezin voelt, beleeft ze in de zomermaanden toch een gelukkige tijd samen die ze de rest van haar leven koestert. Ze noemen de plek liefkozend ‘Pluto’ en de zomer kenmerkt zich door zorgeloze avonturen en sterke verhalen. Als de zomerse droomwereld abrupt tot een einde komt, worstelt Antonia met zichzelf en haar plek in het gezin en haar omgeving. Dan springt het verhaal naar Antonia’s dochter Loekie, die volgeschreven schriftjes van haar overleden moeder vindt waardoor ze meer leert over de hindernissen van haar moeder. Samen met Loekie ontdekt de lezer hoe pijn en verdriet generaties lang gevoeld kan worden en hoe somberheid naast liefde kan bestaan.
Boek van de maand februari: Ann-Helén Laestadius – Slechts een diefstal
In februari gingen we voor koude rillingen met ons nieuwe Boek van de maand: Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius. Want ten noorden van de poolcirkel zijn de winters lang en ijzig koud. Hier wonen de Sami-volken in Lapland, een gebied dat zich uitstrekt over het allernoordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Een van die Sami is Elsa, negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend naar de rendieren skiet, komt ze oog in oog met een man met een mes die net haar rendierkalf Nástegallu heeft gedood. De dief bedreigt haar en legt haar zo het zwijgen op, maar dit donkere geheim draagt Elsa voor altijd met haar mee en zet een reeks heftige gebeurtenissen in gang. Wanneer het verhaal tien jaar in de tijd springt, komt de lezer er achter hoe ver deze heftige gebeurtenissen doorwerken in de kleine gemeenschap. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa opnieuw het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde. De kille gebeurtenissen en winterse omgeving in het boek brachten alle Boek van de maand-leden koude rillingen. Collega Hilde deelde zelfs op de groepwhatsapp: “Ik heb mijn kachel een graadje hoger gezet tijdens het lezen. Kreeg het gewoon koud van het boek!”
Boek van de maand maart: Forugh Karimi – De moeders van Mahipar
In De moeders van Mahipar volg je de Afghaanse Lolo en haar zoon Ramín, die na hun vlucht uit Afghanistan een nieuw leven in Nederland proberen op te bouwen. Lolo vertelt Ramín erg weinig over zijn afkomst om hem én om haarzelf te beschermen, maar ze schrijft in dagboeken wel hun familiegeschiedenis op. Deze teksten schrijft ze in het Farsi, maar Ramín kan deze taal niet lezen. Als hij jaren later met de Afghaanse literatuurwetenschapper Saráh trouwt, valt alles op zijn plek. Zij vertaalt het dagboek van zijn moeder voor hem vanuit het Farsi in het Engels. Maar Ramíns wereld valt in duigen als hij op een avond na zijn dienst in het ziekenhuis thuiskomt en Saráh in een plas bloed bij hun appartement vindt. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig… Ramín heeft wel zo’n vermoeden, maar is hij op tijd? En heeft hij het wel bij het juiste eind? Alles komt voor Ramín in een heftige stroomversnelling waar je hem als lezer op de voet bij volgt, terwijl je ondertussen ook meer leert over de generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis.
Boek van de maand april: Adeline Dieudonné – Kerozine
Het verhaal van Kerozine is heel donker en rauw. Het boek speelt zich af rond een benzinestation langs de snelweg op een zwoele zomeravond, ergens in de Ardennen. Je maakt kennis met verschillende personages die bijna als kortverhalen lezen. Sommige personages ontmoeten elkaar op dat tankstation, of zien elkaar in de verte. Hierdoor worden de karakters steeds meer met elkaar verweven. Maar tegelijkertijd zit er een soort ‘vluchtigheid’ in het boek die de toevalligheid van het leven en keuzes laat zien. Ze zijn er met zijn vijftienen in het harde tl-licht, als je het paard en het lijk in de kofferbak van de grote zwarte Hummer meetelt. Zo is er Juliette, de caissière, en haar collega Sébastien, die met Mauricio is getrouwd. En Alika, een Filipijnse nanny, Chelly, een lerares paaldansen, Joseph, die handelsreiziger is in roofmijten… Het is 23.12 uur. Over een minuut zal alles veranderen. Veel van de personages zijn letterlijk en figuurlijk onderweg. Een mozaïekroman vol excentrieke personages die je doet lachen en huilen, of je doet huilen van het lachen om de absurditeit van het leven.
Boek van de maand mei: Melissa Fu – Perzik bloesem lente
De maand mei is altijd een bijzondere maand door de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei. Ons Boek van de maand paste ook binnen deze thematiek. In Perzik bloesem lente volg je Meilin en Renshu vanaf 1938 bij de start van de Japanse invasie in China tot het einde van de 20e eeuw. In 1938 lacht het leven Meilin nog toe. Maar als het Japanse leger nadert, worden Meilin en haar vier jaar oude zoontje Renshu gedwongen hun huis te ontvluchten voor de oorlog. Vertrouwend op weinig anders dan hun verstand en een prachtig geïllustreerde handrol, gevuld met oude fabels die troost en wijsheid bieden, moeten ze door een verwoest land trekken, op zoek naar een toevluchtsoord. Als lezer vlucht je met hun mee en krijg je mee welke ontberingen ze moeten trotseren en uit welke dingen ze kracht weten te halen. Zo verstrijken de jaren en uiteindelijk schopt Renshu het tot een Amerikaanse universiteit. In Amerika vestigt hij zich als Henry Dao en bouwt hij een nieuw leven op. Jaren later probeert zijn dochter wanhopig haar afkomst te begrijpen, maar Renshu weigert over zijn jeugd te praten. Hoe kan je woorden vinden als er zoveel voor jezelf nog onverwerkt en onduidelijk is? Want Renshu/Henry draagt zijn eigen trauma’s mee, maar ook die van een volledig land. Maar kan zijn dochter Lily haar eigen volledige identiteit begrijpen zonder deze missende puzzelstukjes?
Boek van de maand juni: Jo Browning Wroe – Lavery & Zoon
Dit Boek van de maand staat bovenaan het tiplijstje van BvdM-collega Sophie, die ook regelmatig in de Paagman Tipt Boeken Podcast te horen is. Lavery & Zoon neemt je mee op reis door het leven van William Lavery, een jongen die op groeit in een familie van begrafenisondernemers. Ondanks de verwachtingen van een deel van zijn omgeving start William op z’n tiende zijn opleiding bij een jongenskoor in Cambridge, waar door zijn unieke stem de weg naar succes binnen handbereik ligt. Na een onstuimige periode verlaat hij onverwacht het koor en trekt zonder zijn moeder in bij zijn oom. Het familiebedrijf lonkt en tegen de wens van zijn moeder in wordt hij een van de beste balsemers van het land. Zijn moeder vindt het zonde dat hij zo’n prachtige stem en muzikale carrière opgeeft voor de ‘lugubere’ praktijken in een mortuarium. Tijdens zijn afstuderen in 1966 voltrekt zich in het dorp Aberfan een drama: het dorp in Zuid-Wales raakte ’s morgens gedeeltelijk bedolven onder een ineenzakkende afvalberg van een steenkoolmijn die naast het dorp gelegen was. Er is dringend professionele hulp nodig bij het bergen van de lichamen: voor William de kans om zijn net afgeronde balsemopleiding in de praktijk toe te passen en de samenleving te helpen. Niet wetende dat deze gebeurtenis hem tekent voor het leven staat hij het mijndorp dag en nacht bij tijdens deze afschuwelijke gebeurtenis. Het verhaal van Lavery & Zoon begint met deze ramp – die je ook gezien kunt hebben in seizoen 3 van The Crown – en wordt verder verteld in flashbacks naar Williams jeugd als koorknaap op een kostschool in Cambridge.
Boek van de maand juli: Jens Liljestrand – Zelfs als alles eindigt
Zelfs als alles eindigt is actueel, urgent en zet je met beide voeten op de grond. In deze dystopische klimaatroman staat heel Zweden – letterlijk – in brand. Een warmtefront ligt boven Europa. Bosbranden lopen uit de hand. Mensen vluchten naar noodonderkomens. Demonstranten marcheren door de steden. Maar in alle chaos gaat het gewone leven van Didrik, Melissa, André en Vilja gewoon door. Zo hadden Didrik en zijn vrouw Carola de tijd na de geboorte van hun derde kind precies gepland. Gesteund door de ouderschapsuitkering van de staat in Zweden, zouden zij een droomvakantie in Thailand doorbrengen en intussen hun flat onderverhuren. Maar een aaneenschakeling van bosbranden verhindert hun terugkeer naar Stockholm. Met twee kinderen en een baby van enkele maanden worden zij abrupt klimaatvluchtelingen. In Stockholm, in de tweede verhaallijn, ontmoeten we de influencer Melissa, wiens inkomen constant blijft stromen ondanks de reeks bosbranden. Zij had een verhouding met Didrik voordat zijn derde kindje Becka werd geboren. Via het luxe appartement dat Melissa momenteel bewoont, is er een verbinding met het derde perspectief André, zoon van een vroeger succesvolle tennisster, voor wie geld nooit eerder een rol had gespeeld. Om te eindigen met Didriks tienerdochter Vilja, die het heft in eigen handen neemt – want de volwassenen om haar heen zijn er duidelijk niet toe in staat. Jens Liljestrand vertelt een aangrijpend verhaal over de dringende vraag van onze tijd: Hoe kunnen we de wereld behouden en blijven samenleven? Collega Laura tipt dit boek dan ook extra vanwege het belangrijke onderwerp op echt een boeiende verhalende manier opgeschreven en de fijne schrijfstijl met wisseling van perspectief”.
Boek van de maand augustus: Katie Gutierrez – Meer dan je ooit zult weten
Bij het schrijven van recensies en het pitchen van ons Boek van de maand in de Paagman Tipt Boeken Podcast doen wij telkens ons uiterste best om geen spoilers te geven. Maar bij Meer dan je ooit zult weten ligt dit toch iets anders. Want we weten al dat hoofdpersonage Lore met twee mannen een relatie – ahum, huwelijk! – heeft, dat dit uiteindelijk uitkomt én dat dit als gevolg heeft dat de ene man wordt vermoord en de ander wordt vervolgd. En toch… In Meer dan je ooit zult weten slaagt Katie Gutierrez erin om met twee tijdlijnen die elkaar afwisselen de spanning tot het einde er in te houden. Als lezer wil je alles weten over Lore, zowel over haar leven in de jaren ’80 als over wie zij als persoon in 2017 is geworden. En dan heb je nog de andere hoofdpersoon, Cassie Bowman: een true-crime blogster die haar droom om journalist/schrijfster te worden eindelijk achterna wil jagen, maar zelf ook niet zonder geheimen is. Je leert de hoofdpersonen en andere karakters kennen, maar over de moord, de intriges en het bedrog kom je nog heel weinig te weten. Maar door de achtergrondverhalen van de twee vrouwen, hun omstandigheden en hun innerlijke drijfveren werden zo realistisch verteld dat we toch niet konden stoppen met lezen. Zowel bij de acties van Lore als de acties van Cassie hadden wij zo onze twijfels, maar toch zijn beide personages door de pure realistische benadering lastig om een hekel aan te hebben.
Boek van de maand september: Ewald Arenz – De grote zomer
In september hielden we nog even vast aan de zomerwarmte: De grote zomer is een lichte warme en sfeervolle coming-of-age-roman, voor iedereen die zich die ene zomer herinnert waarin hij of zij voor het eerst verliefd werd. Frieder is zestien en moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom moet hij bij zijn norse opa logeren terwijl de rest van zijn familie op vakantie gaat. Maar deze zomer gaat niets zoals verwacht. Het is de zomer waarin hij Beate ontmoet bij het zwembad, het meisje in het groene badpak dat zijn hart op hol brengt. De zomer waarin hij voor het eerst begrijpt hoe zijn familie in elkaar zit en voor het eerst geconfronteerd wordt met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. In De grote zomer leert Frieder niet alleen zijn eigen liefde kennen, maar ontdekt hij gaandeweg ook de liefdesgeschiedenis van zijn grootouders. Dit geeft de lezer een heel bijzondere en gelaagde kijk op de liefde, die vaak pijnlijk en onbegrijpelijk is, maar ook een enorme kracht heeft. Een ander belangrijk thema in de roman is vriendschap. Het belang en waarde van vriendschap, maar ook de last die dit soms kan zijn. Na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.
Boek van de maand oktober: Maxim Leo – De held van station Friedrichstrasse
Om de geschiedenis zo goed mogelijk te herinneren, proberen we alles te categoriseren in goed en slecht. Maar niet elke daad uit het verleden laat zich zo gemakkelijk zwart/wit in een hokje plaatsen. In hoeverre mogen dingen nét niet helemaal waar zijn om toch nog als ‘een waarheid’ te worden gezien? Wie bepaalt hoe de geschiedenis geschreven wordt en op welke manier we dingen herinneren? De hoofdpersoon van De held van station Friedrichstrasse, Michael Hartung, zal dit in dit humoristische en hartverwarmende boek aan den lijve ondervinden. Zijn leven is middelmatig, zijn drankgebruik nét iets te hoog en zijn liefdesleven nét iets te… niet bestaand. Niet bepaald een spannend bestaan dus. Tot er op een avond een journalist zijn videotheek (let wel: het verhaal speelt zich af in het Netflix-tijdperk van 2019) binnen komt wandelen. Deze journalist Landmann wil graag alles weten over Hartungs tijd in de DDR en hoe hij destijds als treinseiner heeft kunnen zorgen dat een trein met 127 Oost-Duitsers de oversteek heeft kunnen maken naar het vrije Westen. Hartung geeft aan dat het per ongeluk ging, maar Landmanns volhardende houding én beloofde financiële vergoeding zorgen er toch voor dat Hartungs eerlijkheid wordt overstemd. Zodoende versiert de verslaggever het ongelukje dat Hartung destijds overkwam tot een heldenepos uit het verleden. Daar doen ze toch niemand kwaad mee? Op zeer humoristische wijze vertelt Maxim Leo over een held die er geen wil zijn.
Boek van de maand november: Lotte Kok – Hine
Één ding staat wat ons betreft onomstotelijk vast: Lotte Kok is een piepjong (geboren in 1996) schrijftalent waar we nog véél meer van gaan horen. Na haar debuut Skydancer in 2018 is ze nu terug met Hine. Met Hine maakte ze van Mariken van Nieumeghen een modern sprookje met horrortrekjes. Het sprookjesachtige thema en de dubbele betekenis van het boek zorgden ervoor dat het de favoriet van collega Rinske is! Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Maar Hines moeder is weg. Haar dochter heeft ze naar verre familie gestuurd, waar het leven stijf en vreugdeloos is. Zodra er een plaag uitbreekt, heeft de veertienjarige Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht, want iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit. In deze moderne vertelling, vol magie en symboliek, probeert Hine stand te houden tegen het kwaad, tegen verleiding en zonde. Hine laat middels magie en symboliek zien hoe moeilijk het eigenlijk is om mens, en dan met name vrouw, te zijn en geeft ons ook nog wat mooie wijsheden mee.
Boek van de maand december: Maggie O’Farrell – Het huwelijksportret
Voor ons laatste Boek van de maand van 2022 kozen wij voor een boek over een vrijgevochten, sterk, eigenzinnig personage uit de geschiedenis. Het verhaal speelt zich af in Florence, in de jaren 1550. We volgen Lucrezia, derde dochter uit de machtige en invloedrijke familie de’ Medici. Ze leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo, maar dan sterft haar oudere zus, aan de vooravond van haar huwelijk met de heerser van Ferrara. Om de twee machtige families toch met elkaar te kunnen verbinden en hun status te versterken besluiten de hertog en Lucrezia’s vader om Lucrezia de huwelijksplaats van haar zus in te nemen. Let wel: Lucrezia is op dat moment pas 13 jaar. Ze moet in haar eentje haar weg vinden in haar nieuwe omgeving, met haar nieuwe familie én met haar nieuwe echtgenoot. Het bijzondere van dit verhaal is dat je door de historische noot aan de start van het boek het einde al weet voordat je begint. Het einde is allesbehalve gelukkig, aangezien een machteloos meisje, geïsoleerd van haar familie en in de klauwen van haar dominante echtgenoot, dood wordt aangetroffen, nadat het niet gelukt is een kind ter wereld te brengen. De doodsoorzaak is echter nooit aanvaard of bewezen, noch door de familie de’ Medici, noch door iemand anders. En toch blijf je meegaand met Lucrezia hopen dat het goedkomt met haar.
Komend jaar niks missen van ons Boek van de maand? Abonneer je dan bovenaan deze pagina op onze nieuwsbrief of kijk op onze Boek van de maand-pagina.