Top 15: deze boeken vlogen in januari onze winkels uit!

Iedere maand vliegen er heel wat boeken onze winkels uit. Maar welke boeken werden er nou in januari het vaakst gekocht? We zetten het voor je op een rij!

In januari vierden we de Nationale Voorleesdagen, de Poëzieweek, de Maand van de Scandinavische Thriller en organiseerden we de verkiezing Paagman Kiest het Beste Boek van 2022. De top 15 deze maand bestaat uit zes non-fictieboeken, zes romans, één thriller, één kinderboek, één dichtbundel en twee Boek van de maand-titels! Gaat één van deze boeken op jouw nog-te-lezen-lijst?

1) Prins Harry – Reserve

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wat in januari sowieso de talk of town was? De memoires van prins Harry die op 10 januari verschenen. Na het interview met Oprah, de docu-serie op Netflix en nu dit boek kon niemand meer om Meghan en Harry heen. De meeste spraakmakende onthullingen uit het boek lagen voor verschijning al op straat doordat in Spanje enkele exemplaren van de Spaanse editie En La Sombra waren verkocht. In dit artikel hadden we toen al het internet afgestruind en de grootste onthullingen die Harry in zijn boek doet verzameld. Maar goed, als je alle ins & outs wilt (en dat zijn er veel!) dan zit er natuurlijk maar één ding op: Spare 🇬🇧 of Reserve 🇳🇱 kopen!

2) Dirk de Wachter – Vertroostingen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dirk de Wachter (1960) is een Belgische psychiater en hoogleraar. Vorig jaar zomer werd bij hem de diagnose uitgezaaide kanker gesteld. Momenteel is hij herstellende van chemotherapie en een zware operatie. Afgelopen weken was er op zondag de Brainwash Special: Donderdagen met Dirk De Wachter op NPO 2 te zien. Gedurende zeven donderdagen interviewde regisseur Anne Christine Girardot De Wachter en tekende zijn ziekteproces op. Het grote publiek leerde hem kennen door zijn boek Borderline times (2012). In zijn persoonlijke boek Vertroostingen onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

3) Gijs Wilbrink – De beesten

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ons Boek van de maand januari heeft de derde plek in deze bestverkocht-lijst. Dat is ook niet zo gek… want soms heb je van die boeken waar je gewoonweg niet omheen kan. De beesten is zo’n debuutroman. Dit boek werd door de Volkskrant in hun recensie al ‘intimiderend goed’ genoemd en hier kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Het verhaal speelt zich af in een kleine gemeente in de Achterhoek. De openingszin van het boek begint al goed: ‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’ Je wilt er onmiddellijk meer van weten. Wie is Tom Keller en wat ging er mis met hem? En wie is überhaupt deze ‘ik’ die hier aan het woord is? Het verhaal speelt zich af te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Boek van de maand-collega Laura schreef in haar recensie: “Ongelofelijk hoe Wilbrink een hele familie op zo’n manier beschrijft dat ze me gaan aanstaan, ook al zijn het onaardige personages.”

4) Joukje Akveld en Jan Jutte – Maximiliaan Modderman geeft een feestje (mini-editie)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Elf dagen leesplezier (van 25 januari t/m 4 februari 2023) tijdens de Nationale Voorleesdagen: een campagne die het voorlezen voor jonge kinderen, maar eigenlijk voor alle leeftijden stimuleert. Ieder jaar wordt er ook een Prentenboek van het jaar gekozen en in een mini-editie voor een leuk prijsje uitgebracht, in 2023 is dit Maximiliaan Modderman geeft een feestjeEen uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken. Verkrijgbaar voor slecht €5,75 tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023. En met deze voorleesdo’s en -don’ts maak je van voorlezen elke dag een feest!

5) Mohamed Mbougar Sarr – De diepst verborgen herinnering van de mens

Bestel 👆 via Paagman.nl

De diepst verborgen herinnering van de mens is het beste boek van het jaar volgens De Morgen en de Volksrant en winnaar van de Prix Goncourt 2021. Niet gek dus dat zoveel mensen het boek willen lezen! Als de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane Faye een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móét hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden. Deze T.C. Elimane werd na de verschijning van zijn roman als ‘de zwarte Rimbaud’ gevierd, maar na een schandaal en de daaropvolgende racistisch getinte haatcampagne is hij van de aardbodem verdwenen. De labyrintische zoektocht naar Elimane zal Diégane tachtig jaar later naar Senegal, Frankrijk en Argentinië voeren, in een verslavend verhaal dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.

6) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris

Bestel 👆 via Paagman.nl

Anjet Daanje (1965), pseudoniem van Anjet den Boer, is een Nederlands schrijfster en scenariste. De schrijfster brak, nadat haar werk decennialang min of meer in de luwte bestond, bij het grote publiek door met haar roman De herinnerde soldaat (2019). Voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris is ze bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs 2022. De jury sprak van „een literaire tour de force”. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

7) Bram Bakker – Oud Zeer

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als voormalig ‘cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) blikt Bram Bakker in Oud zeer terug op zijn eigen verleden en de oude en niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich mee heeft gebracht. Bakker hoopt met dit boek een bijdrage te leveren aan de herwaardering van ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het hier en nu. In januari was Bram Bakker samen met Arold Langeveld in onze winkel op de Frederik Hendriklaan te gast om in gesprek te gaan over Oud zeer en Verslaving als kans. Zo’n 150 bezoekers luisterden vol aandacht naar de twee auteurs terwijl ze spraken over hun overeenkomsten en verschillen.

8) Delia Owens – Daar waar de rivierkreeften zingen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens uit 2018, was in 2022 het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, dat maakte CPNB-directeur Eveline Aendekerk eind januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting CPNB bekend. Daar waar de rivierkreeften zingen verscheen in Nederland eerder onder de titel Het moerasmeisje. In maart 2020 was deze titel al bij ons Boek van de maand en sindsdien is het boek niet meer uit onze verkoopoverzichten weg te denken. Het boek heeft al allerlei soorten lezers van jong tot oud weten te bereiken en ook niet-lezers hebben al kennis kunnen maken met het verhaal: in juli 2022 verscheen de verfilming Where the Crawdads Sing op het witte doek.

De rest van de top 15:

9) Sander Schimmelpenninck – Sander en de brug

Nadat Sander Schimmelpenninck in zijn tv-serie de ongelijkheid in Nederland aan de kaak stelde, beantwoordt hij in dit boek de vraag die hij daarna uit alle hoeken kreeg: wat kunnen we eraan doen?

10) Alexander Münninghof – De stamhouder

Journalist en Ruslandkenner Münninghoff over zijn familie, die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve onderging. En over de gevolgen daarvan. Het boek won in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs en het verhaal is nu als tv-serie te zien op NPO 1.

11) Inge van Prooijen – Zonder angst

In deze thriller van Haags talent Inge van Prooijen lezen we over Cleo, die als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk runt waar ze cliënten met hun angsten helpt. Maar als de jonge studente Julia aangeeft dat ze een stalker heeft vervagen de grenzen al snel. Hoe ver mag je als therapeut gaan om te helpen?

12) Kader Abdolah – Wat je zoekt, zoekt jou

Een drieluik van Kader Abdolah waarin hij een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald.

13) Arjen van Veelen – Rotterdam

Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam en ontdekt dat de stad een metafoor is voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt.

14) Arthur Japin – Wat stilte wil

Hoewel een carrière als zangeres in de 19e eeuw voor Anna ondenkbaar is, zet ze als onafhankelijke vrouw toch haar eerste stappen in de muziek en de liefde, tegen de wil van haar familie in.

15) Colleen Hoover – It ends with us

Lily’s opbloeiende relatie met Ryle brengt herinneringen terug aan haar eerste liefde Atlas. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat ze heeft opgebouwd in gevaar.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Reis door je verbeelding met deze cadeautips

Of je nu de hele wereld over reist of liever met de...
Lees verder