Samen sta je sterker: vriendschapsduo’s in kinderboeken

PaagMag header vriendschapsduo's in kinderboekenDe Kinderboekenweek van 2018 staat in het teken van vriendschap, want vrienden zijn belangrijk voor je. Het is dan ook niet voor niets dat in bijna alle kinderboeken vriendschap op de een of andere manier een rol speelt.

Vooral de onafscheidelijke vriendschap tussen twee vrienden die elkaar volledig begrijpen en elkaar door dik en dun steunen komt vaak terug. Daarom delen wij hierbij een lijstje met de leukste vriendschapsduo’s in kinderboeken!

De leukste vriendschapsduo’s

Buurman & Buurman

Bestel de Buurman & Buurman bundel bij Paagman.nl

Niet alleen op TV, maar ook in de boeken zijn Buurman & Buurman onafscheidelijk. Hoe kan dat ook anders wanneer je dezelfde naam hebt? Deze twee ijverige, maar onhandige klussers maken de gekste avonturen mee in en om het huis. Gezamenlijk gaan ze telkens weer de uitdaging aan om de rotzooi die ze zelf hebben gemaakt weer op te lossen. Want aan het einde van elke klus wordt er uiteindelijk altijd een oplossing voor hun probleem gevonden. A je to Buurman!

Vos en Haas

Bestel Vos en Haas feestboek bij Paagman.nl

Vos en Haas, hun buurman Uil en de vondeling Piep zijn geliefd bij vele leeftijden. Door de zeer herkenbare verhaaltjes over alledaagse dingen als sneeuwpret, ziek worden, jaloezie, rollenpatronen en nog veel meer. De dieren hebben heel wat menselijke trekken, maar blijven toch ook dier. Doordat de boeken in verschillende AVI-niveaus geschreven zijn, kunnen kinderen extra lang van dit lieve duo genieten.

Jip en Janneke

Bestel Jip en Janneke – Beste vriendjes bij Paagman.nl

De verhaaltjes van Jip en Janneke, geschreven door Annie M.G. Schmidt gaan over het dagelijks leven van twee buurkinderen. Jip en Janneke spelen elke dag met elkaar. Ze gaan op de wip, doen verstoppertje of laten een hele mooie vlieger op. Met z’n tweeën zorgen ze voor Takkie, en helpen ze papa met bladeren harken in de tuin. Als ze in de drukte mama kwijtraken, houden ze elkaars handje vast. En soms maken ze ruzie, maar dat duurt nooit lang. Want Jip en Janneke zijn de beste vriendjes!

Kolletje & Dirk

Bestel Kolletje & Dirk – Kom erbij! bij Paagman.nl

Kolletje en haar vriendje Dirk beleven de gekste avonturen door de rood-witte toversokken van Kolletje. Wanneer ze die sokken aantrekt, kan ze opeens de wonderlijkste dingen. Logischerwijs gaan die sokken dan dus overal mee naar toe. De Kolletje & Dirk-boeken zijn voor meisjes én jongens en geschreven door Pieter Feller met heel veel vrolijke full colour illustraties van Natascha Stenvert. Elk boek bevat meerdere voorleesverhaaltjes. De verschillende delen zijn los van elkaar te lezen.

Pim en Pom

Bestel Het grote Pim en Pom voorleesboek bij Paagman.nl

De katten Pim en Pom zijn bedacht door Fiep Westendorp, met een ovaalvormige kop, neus en ogen als drie rondjes op een lijn, heel korte pootjes en een korte staart. Ook al zijn de katten nogal verschillend – Pim is een gestreepte kat, hij is avontuurlijk en soms een beetje dom. Pom is een zwarte kat, hij is wijs en deftig –, ze beleven elke dag een nieuw avontuur. Ze gaan kamperen, verjagen een muis, worden verliefd en ’s nachts reizen ze zelfs naar de maan. Elk avontuur eindigt gelukkig veilig thuis in de mand, nadat ze sardientjes hebben gekregen van de Vrouw.

Koen en Lot

Bestel de nieuwste Koen en Lot bij Paagman.nl

De vriendjes Koen en Lot zitten bij elkaar op school, dus daarom spelen ze vaak samen. De boeken zijn gevuld met alledaagse avonturen waarin kinderen zich zeker zullen herkennen: over vriendschap, verliefd zijn, pesten, feest, huisdieren, en nog veel meer… Deze thema’s zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en de boeken zijn heel eenvoudig zelf te lezen.

Spekkie en Sproet

Bestel Spekkie en Sproet – Wachtwoord Amigo bij Paagman.nl

Beste vrienden Spekkie en Sproet zijn een echt speurdersduo. Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar. En Sproet heet gewoon zo omdat zijn neus vol sproeten zit. Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Wanneer er iets misgaat of wanneer er een mysterie opgelost moet worden, is het tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen!

Dummie en Goos

Bestel de nieuwste Dummie de Mummie bij Paagman.nl

Goos Guts en Dummie de Mummie zijn de hoofdpersonen van de razendpopulaire reeks Dummie de Mummie van Tosca Menten. Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond en je ziet ineens een levende mummie in je bed. Wat nu? Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Het eerste verhaal van Dummie de Mummie zit vol grappige situaties, maar gaat tegelijk ook over hoe moeilijk het is om te wennen in een vreemd land, waar alles anders is, en waar sommige mensen je pesten, omdat je een vreemdeling bent. Inmiddels is het tiende deel van de kinderreeks verschenen!

Maar ook schrijvers van kinderboeken staan samen sterker…

Janneke Schotveld & Annet Schaap

PaagMag Janneke Schotveld Annet Schaap

Schrijfster Janneke Schotveld en illustratrice Annet Schaap maken al jaren samen kinderboeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Superjuffie en Botje? Ze zijn zo’n tien jaar geleden door hun uitgever samen gezet en daar is een mooie vriendschap uit ontstaan – ook al zijn ze ook erg verschillend. Zo heeft Janneke een huis vol dieren – honden, katten, kippen, geiten en schapen – en schrijft daar vaak over. Hoe graag Annet het ook zou willen, ze is niet zo van de dieren. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt, eigenlijk moet ze er niet aan denken om tussen de dieren te wonen! Gelukkig houdt Annet wél van dieren tekenen en dat komt heel mooi uit, want ze komen in alle soorten en maten voor in Jannekes Superjuffie-boeken. Samen treden ze ook op als Firma Schotveld & Schaap. Zo waren ze vorig jaar nog bij Paagman te gast in de Kinderboekenweek!

Andy Griffiths & Terry Denton

PaagMag Andy Griffiths Terry Denton

Andy en Terry zijn een geweldig duo, bekend van de Waanzinnige boomhut. Hun werk werd al meermaals bekroond. Andy schrijft de verhalen en Terry maakt de illustraties erbij. Samen maken ze de populaire boeken over de waanzinnige boomhut – met in de hoofdrol (niet toevallig) Andy en Terry. Vanuit hun boomhut werken ze aan de boeken die ze uit moeten geven. De boeken die Andy en Terry maken zijn erg grappig en soms zelfs ook leerzaam. In de boeken hebben ze af en toe een haat-liefdeverhouding, maar over het algemeen zijn het dikke maatjes!

Ted van Lieshout & Philip Hopman

Wie kent de boeken van Boer Boris nou niet? Ted van Lieshout schrijft de verhalen voor kinderen van 2 t/m 5 jaar en Philip Hopman maakt de tekeningen. En dat doen ze heel erg goed! Over Boer Boris zijn inmiddels al tien delen verschenen. De kleine boer ontstond doordat Ted van Lieshout als verrassing voor Philip Hopman een verhaal schreef nadat Philip hem had verteld dat zijn zoontje Boris graag boer wilde worden. Philip was meteen heel enthousiast en zo ontstond een vruchtbare samenwerking.

Geschreven door
Meer van Britt

11 x op je paasbest met deze boeken

Om in de paassferen te komen, hebben wij de leukste nieuwe kinderboeken...
Lees verder