Omarm je tsundoku: de kunst van het kopen van boeken zonder ze te lezen

PaagMag tsundokuOmarm je tsun-watte? Je tsundoku! Heb jij de gewoonte om zoveel boeken te kopen dat je ze nooit helemaal kunt lezen?

Als dit bekend klinkt, ben je misschien onbewust bezig met tsundoku: een Japanse term die wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die veel ongelezen literatuur bezit.

Tsunde-oku en dokusho

Het is dus een Japans woord voor het blijven verzamelen van leesmateriaal zonder het daadwerkelijk te lezen. Je weet wel, die boek die je bovenop de boeken in je kast hebt gestapeld en die stapeltjes die je nog op je tafel hebt liggen. Het woord tsundoku is een combinatie van tsunde-oku (積 ん で お く) en dokusho (読 書).  Tsunde-oku betekent zoiets als het opstapelen van dingen en vervolgens zo te laten en dokusho betekent boeken lezen. Het is dus niet per se iets om je voor te schamen, want het woord wordt ook gebruikt om te verwijzen naar boeken die op een boekenplank worden gezet om later te worden gelezen.

Boeken die je nooit gaat lezen

Toch is het in de praktijk wel vaak zo dat je een stapel boeken in huis hebt die je wel wílt lezen, maar toch pak je elke keer een ander boek. Want er is nou eenmaal zo veel te lezen en maar zo weinig tijd. De meeste lezers zijn dan ook stiekem wel trots op de ‘verslaving’ van het kopen van nieuwe boeken. Een echte boekenlover móét toch eigenlijk wel een stapel nog te lezen boeken in huis hebben? Zo weet je tenminste zeker dat je altijd iets hebt om je leeshonger te stillen. En er verschijnt nou eenmaal zo. veel. moois. Toch kan het soms geen kwaad om kritisch naar je boekenkast te kijken, misschien kan je vrienden of familie met sommige boeken blij maken of je ongelezen boeken wisselen voor andere exemplaren via een ruilbieb.

En wat nu?

Je kan proberen je ongelezen boekenstapel te laten slinken door aan de slag te gaan met een reading challenge. Hier hebben wij do-it-yourself leeschallenges verzameld waar je niet per se aan het begin van het kalenderjaar mee hoeft te beginnen. En verder? Nou, omarmen dus! Draag je tsundoku met trots, want waarschijnlijk ben jij:

– Sowieso intelligent, succesvol en compassievol:

Want dat zijn de meeste lezers. Dit komt door de unieke inzichten die je uit boeken op kunt doen en door met personages mee te leven. Uit de studie De impact van het boek (2018) bleek tevens dat lezers een positiever zelfbeeld en minder vooroordelen hebben en daardoor betere burgers zijn.

– Ambitieus:

Want je weet zeker dat je al je boeken nog gaat lezen. Ook al is de stapel ongelezen boeken al vrij hoog. Er kan best nog wat bij toch? Rome is ook niet in één dag gebouwd.

– Een optimist:

Want met je beste bedoelingen en vanuit positieve overtuiging dat je het ooit zult lezen voeg je nieuwe exemplaren aan je stapel ongelezen boeken toe. Als je naar je stapel ongelezen boeken kijkt, zie je toekomstige kansen en voordelen in plaats van een falen van zelfbeheersing op het moment van aankoop of onjuiste persoonlijke tijdmanagementvaardigheden.

– Een perfectionist:

Want je wilt alles zo goed mogelijk doen en niets overhaasten. Elk boek krijgt je volledige aandacht want je wilt geen detail missen. Daarnaast is het lezen van boeken in onze digitale wereld sowieso een heuse uitdaging geworden, want er zijn veel elektronische apparaten en applicaties die strijden om je aandacht. Dus die stapel boeken? Dat komt niet door je koopverslaving, maar gewoon door je perfectionisme en tijdgebrek!

En dan klinkt tsundoku opeens weer heel positief toch? 😁

Dus zeg eens eerlijk, hoeveel tsundoku-boeken heb jij thuis liggen?

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Alle ministers opgelet! Leeslijst voor het nieuwe kabinet

Deze lijst is een oproep aan kabinet Rutte IV, want boektitels over...
Lees verder