15 do-it-yourself leeschallenges om je leesjaar nog beter te maken!

Bron: Bookriot

Of ‘meer lezen’ nu wel of niet op je goede-voornemenslijst stond, soms kan je best een extra stimulans gebruiken om meer (soorten) boeken te lezen. Misschien kwam je er pas te laat achter dat je eigenlijk een leeschallenge wilde doen? Of ben jij afgelopen maanden meer met andere dingen bezig geweest en kan je wel een schop onder je kont gebruiken?

Wie graag leest heeft ze waarschijnlijk al wel eens voorbij zien komen: leeschallenges zoals de simpele Goodreads Reading Challenge waar je invult hoeveel boeken je het kalenderjaar wilt lezen of de POPSUGAR Reading Challenge waarbij je wordt gepusht om zo divers mogelijk te lezen. Wij helpen een handje met do-it-yourself leeschallenges waarbij je niet per se al vier maanden geleden had moeten beginnen om het te halen. Je kunt namelijk eenvoudig zelf een leesuitdaging bedenken! Dit kan je doen voor een maand of totdat je een bepaald aantal boeken hebt behaald. Dus voordat je in de stress schiet van het idee van een reading challenge, bedenk dan dat het punt van een leesuitdaging is om jezelf te pushen om nieuwe dingen uit te proberen (we komen allemaal wel eens vast te zitten in een leessleur!) en heb er gewoon plezier mee.

A reader lives a thousand lives

15 do-it-yourself leeschallenges

De uitdagingen hier variëren van serieus tot belachelijk. De gebruikte cijfers zijn meestal willekeurig – zo gebruiken we veelal tien boeken als voorbeeld. Je kunt net zo gemakkelijk vijf of dertig kiezen. Deze leeschallenges moet je voornamelijk zien als inspiratie.

Makkelijke leeschallenges

1. Maak een lijst van tien identiteiten (ras, religie, seksualiteit, geslacht, nationaliteit, etc.) die van jouw eigen identiteit verschillen. Lees nu tien boeken, elk geschreven door een auteur die een van die identiteiten heeft.

2. Lees voor elke maand en/of elk seizoen een boek dat dan plaatsvindt.

3. Is er een genre dat je altijd al wilde proberen, maar waar je gewoon nog niet aan toe gekomen bent? Kies het genre wat je altijd hebt gemeden uit angst/verveling/verbijstering en daag jezelf uit om één boek in dat genre te vinden waar je absoluut dol op bent.

4. Kies een historische figuur die je altijd al hebt bewonderd of waar je altijd al gefascineerd door bent geweest en waarvan memoires of een autobiografie bestaat. Kijk of je naast het lezen van hun eigen memoires ook een biografie en een roman op basis van hun leven kunt vinden.

5. Verzamel je vrienden of familie voor een gezellig avondje. Laat iedereen op een papiertje een boek waar ze van houden opschrijven en stop het in een doos. Laat de doos rondgaan en laat iedereen een lootje trekken. Lees het boek dat je getrokken hebt. Maak er meteen een boekenclub van en bespreek je getrokken boek met de persoon die het heeft gekozen.

Books don’t just go with you, they take you where you’ve never been

Moeilijke leeschallenges

6. Lees een boek van elk jaar tussen je geboorte en nu. Als je een Goodreadsaccount hebt, kan de zoekfilter “by decade” helpen.

7. Bedenk één of twee auteurs die ten minste één boek hebben geschreven wat je geweldig vond. Lees nu alles wat die auteurs hebben gepubliceerd.

8. Zorg voor meer diversiteit en wissel elk boek van een mannelijke auteur dat je leest af met een boek geschreven door een vrouw. Dit werkt ook voor andere identiteiten, zie bijvoorbeeld het lijstje dat je bij uitdaging 1 hebt gemaakt. Het is eigenlijk gewoon een manier om jezelf bewust te maken van wie de verhalen vertelt die je aan het lezen bent.

9. Kies vijf auteurs die niet meer leven en lees zowel het eerste als het laatste boek dat ze hebben geschreven.

10. Maak een lijst van vijf historische gebeurtenissen waar je nog niet zo veel van af weet. Lees over elke gebeurtenis een boek (fictie of non-fictie) om je te helpen elk van die gebeurtenissen te begrijpen.

All the secrets in the world are contained in books

Extreme leeschallenges

11. Lees een boek voor elke letter van het alfabet. Daarvoor kun je de voor- of achternaam van de auteur gebruiken,  of de titel van het boek.

12. Lees een boek van een auteur uit elk van ’s werelds belangrijkste geografische regio’s. Er zijn veel manieren om een geografische regio te definiëren – je zou kunnen kiezen voor de zeven continenten, of met een meer onderverdeelde lijst, zoals: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, West-Afrika, Oost-Afrika, West-Europa, Oost-Europa, Oost-Azië, Zuidoost-Azië, West-Azië/Midden-Oosten en Oceanië.

13. Noteer elke film die je dit jaar hebt gezien. Zoek uit welke van die films op een boek is gebaseerd. Indien dit het geval is, lees de boeken.

14. Kies tien landen die je altijd al hebt willen bezoeken. Lees een boek dat in elk van die landen plaatsvindt.

15. Kies een literaire prijs en lees alle boeken op de shortlist of de longlist van een bepaald jaar. Denk bijvoorbeeld aan de Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs, ECI Literatuurprijs of de NS Publieksprijs. Voor buitenlandse literaire prijzen zouden de Man Booker Prize en Baileys Women’s Prize for Fiction een goed voorbeeld kunnen zijn.

A book a day keeps stupidity away

Tot slot een paar tips om je leeschallenges tot een goed einde te brengen:

1. Kies een duidelijk doel

Dit kan alles zijn! Misschien wil je dit jaar wel nog vijftig boeken lezen. Misschien wil je vijf verschillende Vlaamse auteurs lezen of een bepaald aantal debuten. Een leesuitdaging kan eenvoudig, onnozel, serieus, op genre gebaseerd of een combinatie van deze en vele andere kenmerken zijn.

2. Kies een manier om je doel bij te kunnen houden

Als je alleen het aantal boeken bij wilt houden, kun je dit eenvoudig met de Goodreads-tracker doen. Wanneer je voor een doe-het-zelf uitdaging kiest, kun je ook zelf kiezen op welke manier jij je voortgang bij wilt houden. Zo kun je een spreadsheet, een notitieblok, een Word-document of specifieke shelves op bijvoorbeeld Goodreads gebruiken.

3. Doe research

Een van de leukste dingen van een leeschallenge is de research die je ervoor kunt doen. Er zijn zo veel interessante boeken en genres dat het soms moeilijk kiezen is. Om je goed voor te bereiden op een leesuitdaging is het het leukste om gewoon het internet af te struinen: lees reviews, scroll door blogs en geniet over het algemeen van de onvermijdelijke exponentiële groei van je boekenwensenlijst.

4. Wees lief voor jezelf

Het is geen examen of krachtmeting. Weet je wat er gebeurt als je een leesuitdaging niet afmaakt? Helemaal niets! Je doet een leesuitdaging omdat je graag leest. Laat het voor je werken, maar werk er zelf niet te hard voor. Dat betekent niet dat je geen uitdagende of ingewikkelde boeken moet lezen – leesuitdagingen zijn een geweldige manier om uw leesvaardigheid te verdiepen. Een leesuitdaging moet niet stressvol zijn of de vreugde verminderen die je krijgt door te lezen.

Enne… Misschien kan je een van onze Boek van de maand-titels wel gebruiken voor  je leeschallenges?

Tags bij dit verhaal
, ,
Geschreven door
Meer van Britt

Refuse, reduce, reuse en daarna recycle: zo kan jij plasticvrijer leven

Heb jij de hashtag #meiplasticvrij al gezien? Het doel is simpel: allemaal...
Lees verder