7 huiswerktips om het schooljaar goed te beginnen

Header PaagMag STABILO back 2 schoolBron: STABILO

Een nieuw schooljaar is het perfecte moment voor een frisse start. Dit jaar géén rommelige agenda, stressen voor proefwerken of last-minute woordjes leren. Met deze 7 tips plan jij altijd vooruit, gebruik je de beste leertechnieken én haal je (hopelijk) alleen nog maar goede cijfers. 🤞🤓

Tip 1: Ga voor een goede planning

Bestel alle Stabilo benodigdheden eenvoudig bij Paagman.nl

Onmisbaar voor een succesvol schooljaar: een goede agenda én een weekplanner. Hoe meer huiswerk je krijgt, hoe belangrijker het is om dit goed in te plannen. Dat doe je in twee stapjes. Koop een handige agenda die genoeg ruimte heeft om al je huiswerk tot in detail te noteren. In je agenda schrijf je welk huiswerk je op een bepaalde dag af moet hebben. Schrijf het zo duidelijk mogelijk op. Dus niet: ‘Frans leren’, maar ‘Franse grammatica, pag. 20 – 25.’ Markeer huiswerk dat extra belangrijk is met een felle marker, zoals de STABILO BOSS ORIGINAL. Dan weet je zeker dat je geen so of repetitie over het hoofd ziet.

Gebruik daarnaast een weekplanner om op te schrijven wat je op een bepaalde dag moet doen om op schema te blijven. Dus niet alles op het laatste moment, maar vooruitwerken. Verdeel je huiswerk in kleine brokjes en verspreid het over de week. Bijvoorbeeld bij maandag: Engels, Frans, geschiedenis en wiskunde. En dan bij dinsdag: Engels en scheikunde, enzovoorts. Je hebt dan een to-do lijst waarop alles staat wat je moet doen in een week, lekker overzichtelijk! Zet je weekplanner op je bureau en streep de taken die je af hebt door met een markeerstift zoals de STABILO BOSS Pastel. Zo zie je in één oogopslag wat je allemaal al af hebt. Een goede motivatie als je even geen zin meer hebt!

Vind je het fijner om alles in één agenda te noteren? Denk dan eens aan een Bullet Journal. Hiermee bepaal je zelf hoe je agenda eruitziet. Lees hier meer over het maken van een Bullet Journal!

 

Tip 2: Ruim je bureau op

Als die weekplanner op je bureau staat, is het wél belangrijk dat je hem goed kan zien. Ruim daarom regelmatig je bureau op. Weg met lege drinkbekers, tijdschriften en andere rommel. Bewaar aantekeningen in mapjes en zet pennen, markeerstiften en potloden in een pennenhouder. Houd je bureau verder zo leeg mogelijk en leg je telefoon uit het zicht als je huiswerk maakt, met het geluid uit. Alleen zo kun je je goed concentreren!

Tip 3: Schrijf samenvattingen

Voor sommige vakken moet je een hoop stof leren. Dan is het handig om samenvattingen te maken, zodat je de tekst uit het boek goed in je hoofd krijgt. Schrijf die samenvattingen met de hand in plaats van op de computer. Door het zelf opschrijven, onthoud je de lesstof beter. Als je het daarna nog een paar keer goed doorleest, ben je al een heel eind.

Kies voor het schrijven van een lange samenvatting bij voorkeur een pen die snel droogt en waarmee je netjes kunt schrijven, zoals de STABILO point 88. Met deze fineliner ziet je samenvatting er altijd goed uit en dat leert een stuk prettiger. Om goed overzicht te houden, kun je meerdere kleuren in je samenvatting gebruiken. Met de point 88 kun je kiezen uit 47 verschillende kleuren, dus zát om een overzichtelijke samenvatting te maken! Markeer de belangrijkste jaartallen of definities met een opvallende stift, zoals de STABILO NEON. Zo zie je meteen welke stukjes je éxtra goed moet bekijken.

Tip 4: Maak je eigen flashcards

Een andere superhandige leertechniek is het zelf maken van flashcards. Dit zijn kaartjes met aan de ene kant een vraag over de leerstof en op de andere kant het goede antwoord. Tijdens het maken van de flashcards leer je de stof al een beetje door het opschrijven van de vragen en antwoorden, handig! Flashcards kun je zo mooi maken als je zelf wilt, en hoe meer details je erin stopt, hoe meer je onthoudt. Werk bijvoorbeeld met verschillende kleuren of schrijf het antwoord groot op met een stift zoals de STABILO Pen 68. Wil je meer tips over het maken van flashcards? Lees dan ook ons artikel “Maak flashcards en haal voor elke toets een voldoende”.

Tip 5: Be creative en maak een mindmap

Een andere handige manier om je lesstof te leren is aan de hand van een mindmap. Dit is een overzichtelijke manier om aantekeningen te maken en verbanden weer te geven. Vooral voor vakken zoals geschiedenis (met al die jaartallen) en aardrijkskunde (tektonische platen, wat zijn dat ook alweer?) is zo’n schema heel erg fijn. Je maakt een mindmap eenvoudig op een wit A4-papier en met een aantal handige stiften en een fineliner zoals de STABILO PointMax. Lees hier meer over het maken van een mindmap.

Tip 6: Wacht even met jezelf overhoren

Heb je flashcards of een mindmap gemaakt? Wacht dan nog even met jezelf overhoren. De kans is groot dat je direct erna de stof nog goed kent. Maar wat gebeurt er als je even wacht? Laat de stof dus eerst even bezinken. Luister een half uurtje naar muziek, kijk je favoriete vlog op YouTube of haal buiten een frisse neus. Overhoor jezelf daarna pas. Alleen dan weet je zeker dat je het écht kent.

Tip 7: Neem pauze en beloon jezelf!

Niemand kan de hele middag leren. Om jezelf gemotiveerd én wakker te houden, is het goed om regelmatig pauze te nemen. Plan elk uur een kleine break in van maximaal 10 minuten. Ga daarna weer verder. Ben je klaar met je huiswerk voor de dag? Beloon jezelf dan met een lekker stuk chocolade, een uurtje ongestoord Instagrammen of lekker ontspannen door het maken van een mooie tekening.

Dus 3, 2, 1… Aan de slag!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

De meest opvallende uitspraken in Present nummer 3

Tijdens onze gesprekken met auteurs voor Present lopen de onderwerpen vaak ver...
Lees verder