Boek van de maand maart: Aandenken

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. In maart hebben we gekozen voor: Aandenken van Bryan Washington.

Het Boek van de maand-team over Aandenken

Een nieuw genre: dramedy

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Misschien heb je dat woord net twee keer moeten lezen. Een dramedy? Dat is de combinatie tussen een drama en een comedy. Aandenken behandelt namelijk een paar zware thema’s zoals verlies, afscheid, op zoek gaan naar jezelf en geaccepteerd worden door je omgeving. Verdriet, pijn en woede zijn in elk hoofdstuk voelbaar. Dit alles gaat wel in een heel ‘komisch’ jasje. Want het zal je maar gebeuren: je krijgt onverwacht een langere periode je schoonmoeder die je nog niet eerder hebt ontmoet in huis. Dat is precies wat Benson gebeurt, wanneer zijn partner Mike halsoverkop naar Japan vertrekt om zijn terminale vader bij te staan. Hun relatie staat op scherp en wordt nog meer getest door de onverwachte omstandigheden waar het stel mee te maken krijgt. Aandenken gaat over liefde en loslaten: een grappig, gelaagd verhaal over twee jonge mensen op een kruispunt in hun relatie. Je leert Ben en Mike kennen terwijl ze hun eigen leven ontrafelen, apart, samen. In een stad vol diversiteit, Houston, worden wij meegenomen in hun leven dat bestaat uit ingewikkelde familieverhoudingen, het werkende leven en overheerlijke familierecepten. Kiezen ze voor een leven samen of gaan ze hun eigen weg?

I’m here and I’m queer

Bryan Washington brengt met Aandenken boeken over de LHBTI+-gemeenschap naar een heel nieuw niveau. In Aandenken  krijgen een queer Aziatische man en een queer zwarte man een podium. En dat niet alleen: Bryan Washington geeft deze personages diepgang. Mike is een dikke Japanse Amerikaanse chef-kok die veel seks heeft in plaats van zijn interne problemen onder ogen te zien. Benson is een zwarte, hiv-positieve leraar in de kinderopvang die meer aan de timide kant is. Beide zijn ze volledig in touch met hun seksualiteit, alhoewel de reis er naartoe hun zeker wel gevormd heeft. Washington belicht hun raciale ervaringen (bijvoorbeeld microagressie van blanke mannen) en portretteert Mike’s ervaring met dik zijn en Bensons ervaring met HIV met gevoeligheid en zorg. Deze ervaringen worden gebruikt om te laten zien hoe ze een negatieve invloed hebben op Mike en Bensons communicatiepatronen en hoe ze over zichzelf en anderen denken. Doordat ze al een stap verder zijn in ontdekken wie ze zijn en willen zijn, overstijgt Aandenken de vele boeken in het LHBTI+ coming-of-age-genre. De karakters – en hun verscheidenheid aan culturen, rassen, generaties en seksuele identiteiten-, ervaringen en thema’s in dit boek zijn er niet om een woke (vrij vertaald als de alertheid op en het bewustzijn van maatschappelijke ongelijkheid) punt te maken; het is de aard van het moderne gezinsleven volledig geportretteerd.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Sofie Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit

Bestel De geschiedenis van mijn seksualiteit via Paagman.nl

De geschiedenis van mijn seksualiteit is rauw, puur en kwetsbaar. De branie spat van de pagina’s en je hebt er tijdens het lezen echt een nieuwe vriendin bijgekregen. Sofie Lakmaker schrijft vlot over haar eigen leven en de ontwikkeling rondom haar seksualiteit. Dit boek bevat humor, sarcasme en een dosis cynisme waardoor het verhaal leest alsof het door een goede vriend of vriendin vertelt wordt tijdens een gezellig borrelavondje. De auteur beweegt zich in het verhaal vaak tussen bekende Nederlanders en durft hierin haar mening luid en duidelijk te verkondigen. Eerlijk en gedurfd!

Yoko Ogawa – De geheugenpolitie

Bestel De geheugenpolitie via Paagman.nl

Op een naamloos eiland verdwijnen voorwerpen: eerst hoeden, dan linten, vogels, rozen – tot de zaken veel ernstiger worden. Niet alleen de voorwerpen verdwijnen maar ze worden samen met de herinneringen eraan volledig uitgewist bij de inwoners. Toch is er ook een deel van de bevolking op wie deze geheugenwissing en verdwijningen geen effect hebben. Zij leven in doodsangst en moeten onderduiken om te onsnappen aan de meedogenloze geheugenpolitie. De geheugenpolitie is een dystopische roman, een mysterieus en dromerig verhaal, wat soms meer op een nachtmerrie lijkt. Je wordt in het donker gehouden over het waar, wanneer, hoe en waarom. En juist dat maakt dit verhaal zo ingetogen, poëtisch en spannend.

Ulla Lenze – De drie levens van Josef Klein

Bestel De drie levens van Josef Klein via Paagman.nl

Een bijzonder boek gebaseerd op de familiegeschiedenis van de schrijfster, een serieuze en zwarte tijd in de geschiedenis op zo’n manier beschreven dat het op momenten zelfs komisch is. Wat ons vooral aangreep was de onverschilligheid van de hoofdpersoon. Hij maakt niet echt eigen keuzes, zijn leven overkomt hem gewoon. Dat hij uiteindelijk daardoor ‘fout’ is lijkt bijna niet zijn schuld en het is als lezer ook moeilijk om hem dit kwalijk te nemen. De vragen die ons bezighielden na het lezen van dit verhaal: hoe schuldig ben je als je niet de juiste informatie hebt en dus niet beter weet? En wat zou jij doen als blijkt dat je op de verkeerde weg beland bent maar niet meer terug kan?

Emma Curvers – Melktanden

Bestel Melktanden via Paagman.nl

Melktanden is een authentiek verhaal over Lon, die dacht dat zij het voor elkaar had. Ze heeft een vriend, een robot-stofzuiger, een hond en een huis. De muren zijn pas geverfd en het ruikt er naar mogelijkheden. Echter blijkt haar vriend, Philip, daar anders over te denken. Hij wil meer. Er ontstaat bij Lon een obsessie met Xenia, het meisje waarmee ze denkt dat haar vriend vreemdgaat. Curvers schrijft met wrange humor over wraak en zusterschap. Een perfect boek als je veel zware kost hebt gelezen en toe bent aan wat luchtiger.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: Meisje, vrouw, anders

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder